StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNAKON OTVARANJA MOSTA

I ovo se čudo dogodilo: Iz Neuma se ide ‘šopingirati‘ u Hrvatsku, jeftinije je nego u nekadašnjoj trgovačkoj meki Dubrovčana. Provjerili smo je li to doista tako

Piše Ahmet Kalajdžić
21. studenog 2022. - 08:00

Neum, bivši najveći dubrovački poslijeratni tržni centar umnogome se promijenio: trgovine su se preobrazile u obiteljske mini-hotele, a mnoge cijene u prodavaonicama koje još rade skuplje su nego u preskupom Dubrovniku, uvjerili su se brojni svjedoci:

-Cijene su skočile u nebesa: ulje je 7 konvertibilnih maraka! Pola namirnica skuplje je nego u Hrvatskoj pa tamo idemo u spenzu. Ali ne u Dubrovnik, nego u Neretvu, u Lidl i Plodine koji su usput kad idemo u Čapljinu ili Mostar. Ugostitelji još drže prihvatljive cijene, ali je hrana poskupjela barem 30 posto, kozmetika i ostalo još i više! A Lidl i Plodine česte imaju akcije pa je u Hrvatska sve još povoljnije. Ovdje najviše akcija ima Konzum, ali je generalno najpovoljniji Neretvanac: sve im je uredno i povoljno - otkrivaju mještanke Maja Sentić i Marica Džono.

image

Marica Džono i Maja Sentić po spenzu najčešće idu u Neretvu

Tonći Plazibat/cropix

Uloga sidra

Kako je prosječna plaća u Federaciji BiH u rujnu 1.138 KM (580 € ili 4.381 kune), svaka se marka dobro obrne prije nego se potroši:- Promet još nije uočljivo pao a zbog inflacije i poskupljenja je zapravo veći. I da nema Pelješkog mosta, promet bi pao jer se hrana više ne smije unositi u Hrvatsku koja je, kao i EU, zaštitila svoje tržište. Zbog prevelikih kazni kupcima se ne isplati riskirati. Skupoća se dosta osjeti na kupovnoj moći, ali se ovdje još relativno dobro živi. Iako mediji najavljuju recesiju, još nismo u pravoj krizi. I naši koji odavno rade u Njemačkoj tvrde da ni tamo nije kao što je bilo i da se žele vratiti. Kriza je svugdje, ali ovdje kažu da nam je tako cijeli život, a naravno da je kriza onom tko je olako dolazio do novca! Za isti novac treba više raditi i opet ni približno kupiti kao prije. Lakše dišemo jer imamo turizam. Ovdje pitaju za visinu plaće, ali ne i kako se s njom preživi! Ove je godine sezona bila čak mjesec i pol duža, daj Bože da traje cijelu godinu- kaže poslovođa Konzuma Luca Glavić a na opasku da u Hrvatskoj ove zime mnogi hoteli neće raditi zbog preskupe struju, dodaje:- Bože sačuvaj kako je poskupjela! Ovdje još nije!

image

Kika Mandić i Luca Glavinić, djelatnica i poslovođa Konzuma Neum

Tonći Plazibat/cropix/

Pošto svinjetina?

Najjeftije meso u Neumu našli smo u "Neretvancu" gdje nas je mesar pitao "zašto Hrvatska uništava svoje proizvođače svinja te uvoznu svinjetinu prodaju jeftinije nego BiH te Srbija":- U Neumu su ove cijene svinjetine: kostolete 34,63 te vrat bez kosti 42,37 kune. Skuplja je i junetina: but bez kosti 65,59 a šnicla 69,46 kuna, dok je mljeveno meso 61,72 kune. Teletina je 59,79 za vrat, plećku, rebra i jetricu, dok su kotleti 84,94 kune.

Očito, znatno jeftinija energija ima ulogu sidra i čimbenik je koji odlučujuće sputava rast već previsokih cijena. Svjesni su toga i gospodarstvenici:- I nakon silnih poskupljenja, cijene ugostitelja u Neumu su 20 posto jeftinije nego u Metkoviću i Opuzenu, a još u više u odnosu na Dubrovnik. Tranzit je smanjen, ali još imamo gostiju jer je preko Neuma 17 km kraće, a sad kad nije sezona, čak i brže jer Ston ne usporava promet- priča Ivan Njavro iz caffea Marinero. Njegove riječi potvrđuju gosti kafića. Dobacuju da više nema prometnih gužvi kao nekad, ali da gužva donosi i pozitivno i negativno, da od nje žive ali da gosti bez nje više uživaju

.

image

Pomorac Ante Levanat, medicinska sestra Monika Arapović i domaćica Marija Pećko došli su s Pelješca

Tonći Plazibat/cropix/

Cijene i ulogu energije komentira i medicinska sestra Monika Arapović s Pelješca:- Nešto slavimo, došli smo počastiti se. Ovdje smo uvijek zadovoljni i uživamo, cijene hrane i pića su pristupačne jer su restorani u Dubrovniku preskupi. Za usporedbu, u ovoj smo pizzeriji prošli 50 posto jeftinije nego u gradu. Ne znam kako je u Neretvi jer tamo rijetko idem, a mislim da je bitni razlog za to još uvijek stara cijena struje u BiH. Znam to jer u Hercegovini imam vikendicu - kaže Monika, a bivši pelješki pomorac Ante Levanat koji je navegavo dugo na Atlantskoj, dodaje:- Ovdje kupujem plinske boce jer su samo 97, a u Hvatskoj 140 kuna. Ogromna razlika! Uz to, svaku kupovinu iskoristim i za posjet starih prijatelja.

Gdje je jeftinije?

Cijene namirnica u Neumu su, u najboljem slučaju, istovjetne onima u Hrvatskoj. Za lakšu usporedbu, najjeftinije cijene neumskih trgovina pretvorili smo u kune, sve po službenom tečaju 1 KM = 3,87 kune te usporedili istovjetne artikle koje su na policama naših trgovina. Tako je trajno mlijeka s 2,8 posto mliječne masti (tetrapak) 7,74- 10,06 kune, a s 3,2 posto m.m. 9,86-10,83 kune, paket s 10 rolni troslojnog toalet- papira srednje kvalitete 20,70- 38,50 kuna, dezodoransi su 28,83- 34,63 kune. Šećer je 8,51- 8,91 kune, suncokretovo ulje 15,87- 27,09 a maslinovo na akciji 38,50, ali je inače 42,49- 57,85 kune. Tjestenina Barilla 0,5 kg je 9,48-12,38 kuna (pene rigate i fusilli), farfalle 14,19 i spagetini 11,80 kuna, dok je ista vrsta tjestenine Marodi 12,38- 13,93 kune, Zare 10,06-11,80 a Ragusa 7,74- 16,64 kune. Čajni kolutići (800 gr) su 23,80 kuna, meko brašno 6,19-8,90 a jedino osjetno jeftinije nego u Hrvatskoj su jaja: 10 komada je 12,19 kuna a Franck kava od 400 gr, koja je kod nas 31,99 na akciji, u Neumu tu cijenu ima za pakovanje od 500 grama.

image

Politolog Karla Ivanović iz Čakovca recepcioner je hotela "Orka"

Tonći Plazibat/cropix/

Prvo zaposlenje politologinje Karle Ivanović iz Čakovca je recepcija hotela "Orka". Ističe da je za sve ova sezona bolja od lanjske:- Odrasla sam u Čakovcu a studirala u Zagrebu. Kako su se roditelji po umirovljenju preselili u Ljubuški, zbog korone sam došla kod njih dok se epidemija smiri. Došla sam tjedan dana uoči otvorenja Pelješkog mosta, radim i sretna sam. Imam smještaj i hranu, a iako su plaće manjoj nego u Hrvatskoj i ne prate inflaciju, uspjela sam nešto uštedjeti. Svima bih preporučila da kao i ja prihvati rad u BiH kako bi stekli nužno radno iskustvo. Ipak, želim raditi u struci, u Hvatskoj i EU. Hotel radi cijelu godinu, sad je mnogo gostiju iz Koreje, a u sezoni su bili iz Austrije, Njemačke, Grčke i Slovenije te BiH. Nakon izgradnje mosta manje je Albanaca, ali mislim da most na to ne utječe. Kao diljem Jadrana nakon sezone je slab društveni život te sam u slobodno vrijeme u kafićima, jednom tjedno odem doma.

image

Cijene ugostiteljskih objekata još su za barem 20 posto niže od hrvatskih

Tonći Plazibat/cropix/

Crpke skoro besposlene

Prije izgradnje Pelješkog mosta i najnovijih poskupljenja gorivo je u BiH bilo znatno jeftinije nego u Hrvatskoj. Uobičajeno je bilo da se skoro svi Dubrovčani koji putuju prema Splitu ili Zagrebu s gorivom opskrbe u Neumu. Nerijetko, mnogi su išli i samo zbog goriva te su na rezervoaru mogli uštedjeti 60-80 kuna. To vrijeme već je davna prošlost, što dokazuje i slika s benzinskih pumpi koje zjape prazne. Jedan od zaposlenika crpke Ina Neum priznao je da su mnogi gorivo upravo kod njih kupovali i zbog osjećaja sigurnosti, uvjereni da Ina jamči čistije i kvalitetnije gorivo. No, promet svih pumpi pao je za više od 50 posto, a cijene goriva sad su jednake s obje strane granice, dok su sad najčešći kupci domaći i oni iz pograničnih mjesta.

image

Police trgovinasu pune, ali sucijene mnogih artikalaskuplje nego u Hrvatskoj

Tonći Plazibat/cropix/
image

Pusto središte Neuma zbog kiše djeluje još depresivnije

Tonći Plazibat/cropix/
image

Nakon sezone dulje no inače opustjeli su hotelski parkinzi

Tonći Plazibat/cropix/
image

Promet benzinskih pumpi pao je više od 50 posto

Tonći Plazibat/cropix/
20. lipanj 2024 13:47