StoryEditor
Hrvatska i svijetnije dovoljna potvrda

HZJZ izdao nove upute za prelazak granice zbog omikrona, evo tko će sve morati u karantenu nakon povratka s putovanja

Piše PSD
30. studenog 2021. - 18:03

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je upute za putnike koji dolaze iz država s područja Južne Afrike. Prema uputama, svi putnici koji dolaze iz tih zemalja morat će u obaveznu 14-dnevnu karantenu s obavezom testiranja posljednji dan karantene, piše Index.hr. , a prenosi Slobodna Dalmacija.

Pri dolasku iz sljedećih država/regija primjenjuju se posebne epidemiološke mjere (Odluka o sigurnosnoj mjeri privremene zabrane ulaska u Republiku Hrvatsku za osobe koje dolaze iz Južnoafričke Republike, Bocvane, Kraljevine Eswatini, Lesota, Namibije, Zimbabvea, Hong Konga i Republike Mozambik) prilikom prelaska granice Republike Hrvatske:

Putnicima koji dolaze iz Južnoafričke Republike, Bocvane, Kraljevine Eswatini, Lesota, Namibije, Zimbabvea, Hong Konga i Republike Mozambik određuje se nužna mjera karantene/samoizolacije u trajanju od 14 dana i obavezno testiranje na virus SARS-CoV-2 zadnji dan karantene. Preporučljivo je putnike iz tih zemalja testirati odmah po dolasku u Hrvatsku, tj. na početku karantene.

Putnici koji dolaze iz tih zemalja dužni su biti u karanteni i imati negativan PCR test te ih dokaz o preboljenju i cijepljenju ne oslobđa te obveze. 

Također, pri dolasku iz Brazila obvezno je predočenje negativnog nalaza brisa nazofarinksa (nosnog dijela ždrijela). Negativan nalaz brisa ne smije biti stariji od 48 sati ako je rađen brzi antigenski test ili 72 sata ako je rađen NAAT/PCR test od vremena uzimanja brisa do ulaska u Hrvatsku, piše HZJZ u svojim uputama.

25. siječanj 2022 05:01