StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRazgovara se pet do dvanaest!

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović sazvao izvanrednu presicu i otkrio što se događalo u NATO-u. Je li švedski kralj nazvao Erdogana?

Piše dv
18. svibnja 2022. - 13:53

Predsjednik Zoran Milanović sazvao je izvanrednu presicu za 13:30 sati. Na samom početku osvrnuo se na to što su Finska i Švedska predale zahtjev za pristupanje NATO-u.

- Sastalo se Sjevernoatlantsko vijeće, ali nisu ništa odlučili jer je Turska protiv. Zato danas NATO nije donio nikakvu odluku. Onima koji to ne žele vidjeti, da vide kako se ponašaju države koji brinu o svojim interesima, rekao je Milanović.

- Ne znam što će se iz toga izroditi, je li uopće moguće da Švedska zadovolji uvjete Turske. Pristane li Švedska na uvjete Turske, to više neće biti ista država. Turska sigurno neće ustati od stola bez da nešto dobije, kazao je MIlanović.

- Je li itko razgovarao s Turskom prije nego što je ova avantura završila. Je li se švedski kralj javio turskom premijeru? Premijerka se isto nije javila, očito zbog groznih odnosa, ignoriraju Ankaru. Pet minuta do 12 se ide razgovarati. Ne znam što će se izroditi. Ne znam je li moguće da Švedska izvrši zahtjeve Turske. Pristanu li, njihova vjerodostojnost se raspada. Turska neće otići od stola bez da nešto dobije. Turski čelnici rekli su da ih narod ne pušta u NATO. Ja to nikad ne bih mogao reći, to je teška izjava. Turska će skupo prodati svoj status u NATO-u. Hrvatska se ponaša suprotno. Turska od Švedske i Finske traži ono što im je najvažnije. Tu je i kompliciran odnos Turske i Rusije, još od puča 2016. godine, vanjskotrgovinska razmjena... Turska Rusiji nije uvela sankcije. Sve je to kompleks problema, rekao je Milanović.

Rekao je kako rat traje, daleko od naših granica, ali da mi imamo svoje probleme; korupciju, razaranje Ustavnog suda, broj građana je pao za 10 posto, a u BiH i više...

- Ovo nije dobro, ali je dobro da ljudi konačno shvate kako se ozbiljne države ponašaju. Mi nismo protiv Švedske i Finske. Švedska vanjska politika ima mišljenje o svemu... S Turskom moraš raditi. Hrvate se u BiH kao politički entitet razara, Andrej Plenković u tome sudjeluje aktivno. Drugi se prave mrtvi. Moramo se boriti za svoje interese u BiH. Nakon 25 godina od Daytona tamo i dalje nema ni jednog hrvatskog časnika ili časnice. Ne daju nam. Tamo ne smije primirisati jedan uniformirani čovjek. Vlada nije učinila ništa. To je vrijeđanje, rekao je Milanović, donosi Slobodna Dalmacija. 

- Predložio sam sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost. Plenković je to predložio zbog Ukrajine, ali to nije realan razlog. Kada ja to predlažem, deset dana nema odgovora. Što mi preostaje? Da napišem pismo hrvatskom ambasadoru? Napisat ću mu instrukciju da se makne radi njegovih interesa. Neka da dokumente na potpis tajnici ili Frki.

02. svibanj 2024 05:04