StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNjima dobro, našima ni blizu...

Hrvatska se našla na popisu najpoželjnijih destinacija za preseljenje u mirovini: evo čime su stranci zadovoljni, ali i zašto nismo još bolje plasirani

Piše PSD
11. veljače 2022. - 14:14

Hrvatska je dospjela na popis 25 najprivlačnijih destinacija za preseljenje u mirovini, prenosi Slobodna Dalmacija.

Dok ugodna mirovina u vlastitoj domovini za naše pojmove zvuči nestvarno, situirani stranci smatraju nas jednom od najboljih destinacija. Točnije, 23. takvom destinacijom na svijetu, prema indeksu umirovljenja kojeg svake godine računa i objavljuje američki časopis International Living.

Na ovom je popisu prethodne, 2020. godine bila i Slovenija, i tu u Top 12, a trenutno nije ni među prvih 25.

Indeks umirovljenja najopsežnija je anketa te vrste na tržištu, a temelji se na stotinama mišljenja i iskustava te informacija skupljenih od pouzdanih izvora. Pritom se izbor odnosi prvenstveno na Amerikance, odnosno osobe s engleskog govornog područja, zbog čega se na popisu nalaze i njima geografski bliske i poželjne destinacije, ali može poslužiti umirovljenicima diljem svijeta, navodi portal Mirovina.

Bodovi se dijele na temelju cijene nekretnina, troškova života, klime, razine medicinske skrbi, razvijenosti infrastrukture, prilika i benefita, upravljanja državom i slično.

Na popisu 25 najpoželjnijih destinacija, Hrvatska se s prosječnim brojem bodova 65,1 smjestila samo nekoliko mjesta iza Italije koja ima neznatno veću ocjenu 67,3.

Naša je zemlja najmanje bodova dobila za ostvarivanje državljanstva, pogodnosti i prilika, kao i za upravljanje vlasti državom, ali, neočekivano, i za klimu. Najviše smo pak bodova dobili za uklapanje, odnosno zabavu, razvoj, zdravstvenu skrb (jer je za razliku od one u Americi naša besplatna) te troškove života.

Demografski podaci sve više pokazuju kako, nasuprot sve većem iseljavanju, u Hrvatsku uglavnom doseljavaju umirovljenici povratnici, ali i stranci koji ovdje kupuju nekretnine za život u mirovini, pri čemu prednjači Istra, piše Mirovina.hr.

24. travanj 2024 21:21