StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetstanje je ozbiljno

Hrvatska je ostala bez generala, a slijede ključne bitke! Jesen će biti burna, ugledni ekonomisti komentiraju koji izazovi čekaju Marićevog nasljednik: ‘Trebat će mu sreće...‘

Piše DV/Sanja Stapić/PSD
7. srpnja 2022. - 11:41

Dolazi izazovno vrijeme. Novog ministra čeka jačanje inflacije, otvorena pitanja vezana za euro, raspodjela vaučera za gorivo na jesen, pitanja vezana za gubitak spora s MOL-om gdje smo izgubili više od dvije milijarde kuna, uz to aktualni su i recesijski rizici koji svakodnevno kompliciraju javne financije. Želim mu sreću. Trebat će mu - piše Slobodna.

Rekao nam je to dr. Petar Vušković komentirajući ostavku Zdravka Marića i dolazak novog ministra financija Marka Primorca, čovjeka za kojeg se kaže da zna znanje, ali nema iskustava u realnom sektoru.

Trenutačnu situaciju dr. Vušković naziva ozbiljnom i kaže da smo ostali bez generala, a čekaju nas ključne bitke.

Treba mu vremena

- Dobro je da naš novi ministar poznaje financije, međutim javne financije su neka druga priča od onih financija vezana za poduzeća. Treba mu dati vremena da sve pohvata. Ide mu u prilog to što je naša ekonomija odavno svedena samo na proračunske prihode i rashode te financiranje duga. Čini se da poznavanje karaktera gospodarstva nije uvjet. Sada je važno osigurati stabilnost financija – navodi dr. Petar Vušković.

image

Dr. Petar Vušković: Novom ministru ide u prilog to što je naša ekonomija odavno svedena samo na proračunske prihode i rashode

Željko uhovski/Cropix

Zdravko Marić bio je omiljen ministar i vjerojatno jedan od najomiljenijih ministara financija. Doima se odmjerenim, pristojnim i uljudnim, doima se kompetentnim, da zna što radi, sve ono što bi za svakog čovjeka pa i ministra trebalo biti normalna i uobičajena stvar, ali je to u Hrvatskoj velika stvar što više govori o vremenu i zemlji u kojoj živimo nego o ministru. Njegova poneka afera bi za skandinavske kriterije bila razlog za ostavku, a za hrvatske prilike radi se o mačjem kašlju.

- Nasljednika ministra Marića poznajem jako dobro i mogu reći da on dobro poznaje financije, vrlo je inteligentan i vrijedan i on će se sa svojim znanjem javnih financija i fiskalnog sustava brzo uklopiti i mislim da će to biti osoba kontinuiteta. Premda je Marić rekao da je ostvario svoje ciljeve, makroekonomsku stabilnost i ulazak u eurozonu za što potvrda još nije formalna ali to je pri samom kraju, trenutak u kojem ministarstvo financija ostalo bez ministra je, moglo bi se kazati, nezgodan i možda će ipak biti puno nezgodnije Marku Primorcu kad bude povećavao proračunski deficit za vrijednost izgubljenog spora, to je valjda vrijednost cijelog Pelješkog mosta, govorimo arbitražnom sporu između Mola i Ine što će ići sa proračuna i to je strašno veliki udar na deficit proračuna – ističe prof. dr. Drago Jakovčević.

image

Dr. Drago Jakovčević: Trenutak u kojem ministarstvo financija ostalo bez ministra je, moglo bi se kazati, nezgodan

Dragan Matić/Cropix

Prof. dr. Ljubo Jurčić objašnjava da je uvijek nezgodan trenutak kad dobar ministar odlazi. Prema njegovom mišljenju Zdravko Marić je vjerojatno bio među boljim ministrima, ako ne i najbolji ministar financija u novije vrijeme.

- Financije ovise o politici tako da Zdravko Marić nije određivao okvire financijske politike ili fiskalne pozicije što je određivala politika, on je to na stručan način obavljao. Ima dobar imidž u javnosti zbog toga što nije govorio o nečem što ne razumije, nije branio nešto što je neobranjivo i nije u skladu sa strukom.

Korektan posao

Radio je korektno svoj posao u okviru politike koja ga je vjerojatno određivao netko drugi na nekom drugom mjestu, a on je možda imao mali utjecaj što se tiče same politike, ali što se tiče korektnosti provođenja proračunske politike koje zadala politika - on je tu bio korektan. Tu se neće ništa posebno promijeniti, fiskalnu će politiku i dalje određivati politika, a u Ministarstvu financija postoje ljudi koji koji su asistirali ministra pa ne mora biti toliko veliki minus to da odlazi – veli prof. dr. Jurčić.

image

Dr. Ljubo Jurčić: Neće se ništa posebno promijeniti, fiskalnu će politiku i dalje određivati politika, kao što je to bilo i prije

Matija Djanješić/Cropix

Kaže nam da je gospodarstvo odraz hrvatske ukupne politike, a Hrvatska nema aktivnu ekonomsku politiku nego reaktivnu politiku i kad se nešto dogodi, onda se krpamo. Ne izgrađujemo politiku iz temelja i to traje 30 godina.

Ovaj ekonomist ukazuje da smo se sada našli u lošim godinama dok u dobrim godinama nismo povećali kapital i akumulaciju i nismo očvrsnuli gospodarstvo.

- I dalje molimo boga za turizam, da klima bude dobra, da ne bude nekih incidenata. U suvremenom društvu, u industrijskom gospodarstvu, turizam dobro dođe, a ne može biti čvrsta osnovica gospodarstva. Budući da je turizam osnovica hrvatskog gospodarstva, onda gospodarstvo ne može biti čvrsto. To je problem dugoročne politike, politike linije manjeg otpora politike – ističe prof. dr. Jurčić koji za novog ministra financija također veli da je dobra obrazovan, sa znanjem iz javnih financija te bavio javnim dugom što je vrh javnih financija.

Ovaj ekonomist dodaje da novi ministar financija bio je savjetnik za gospodarstvo bivše predsjednice Hrvatske, a bio savjetnik i jednog sektora Svjetske banke. Prof. dr. Ljubo Jurčić kaže da novi ministar ima dobro obrazovanje i dobar pregled na javne financije, domaće i svjetske, pa ćemo sada vidjeti njegovu kondiciju i vještinu prilagođavanja operativnim zahtjevima koji traži ministarsko mjesto i politika.

Marićevi rezultati

Kad je Zdravko Marić, u listopadu 2016. preuzeo ministarsko mjesto, krajem te godine je dug opće države iznosio 284 milijardi kuna, a krajem prošle godine težio je 344 milijarde kuna. Premda je taj dug porastao za 60 milijardi kuna, njegov udjel u bruto domaćem proizvodu (BDP) je krajem prošle godine bio na istoj razini kao i krajem 2016. i iznosio je 79,8 posto BDP-a jer je u međuvremenu BDP porastao.

Inozemni je dug krajem 2016. i na kraju prošle godine iznosio 44,6 milijardi eura, a promijenio se njegov udjel u BDP-u i pao je s 94,5 posto na 77,9 posto BDP-a. Javna potrošnja nam je rasla više od prihoda. Tako su u 2017. prihodi konsolidirane opće države su bili 169 milijardi kuna, a lani 199 milijardi, dok su rashodi u tom razdoblju skočili sa 151 milijarde kuna na 212 milijardu kuna.

Marko Primorac, novi ministar financija dolazi u vrijeme kada Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke spominje mogućom recesiju iduće godine ukoliko dođe do obustave isporuke plina. I on će slično kao sada već bivši ministar Marić raditi u zanimljivim vremenima. Marić je vodio financije kroz zaključavanje gospodarstva kakvo svijet prije nije vidio i početak rata u Ukrajini, a novog ministra očekuju svi daljnji problemi koje će rat donijeti i inflacija kakvu nismo vidjeli proteklih desetljeća. 

06. svibanj 2024 13:05