StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBRITANSKI KONZULTANTI TVRDE

Hrvatska bogatija za 500 novih milijunaša

12. ožujka 2017. - 12:05

Hrvatskaje prošle godine postala bogatija za čak 500 novih milijunaša kojima bogatstvo prelazi vrijednost od milijun dolara, odnosno sedam milijuna kuna!

Prema izvješću londonske konzultantske kuće Knight Frank, trenutačno je u našoj zemlji ukupno 11.900 dolarskih milijunaša. To je četiri posto više nego 2015. godine a zanimljiv je i podatak kako je broj "dolarskih milijunaša" u Hrvatskoj u odnosu na prije deset godina 30 posto veći nego prije deset godina. Britanski konzultanti ističu kako se bogaćenje osoba u Hrvatskoj malo usporava te da će se broj milijunaša u sljedećem desetljeću pobećati za samo 10 posto!

Konzultanti navode i podatak kako se broj ultramilijunaša, odnosno osoba s imovinom većom od 30 milijuna dolara (oko 210 milijuna kuna) već drugu godinu za redom zadržava na 120 "ultrabogataša". Uz to, navodi se podatak kako u Hrvatskoj, jednako tako, ne raste ni broj od 11 bogataša s osobnom imovinom većom od 100 milijuna USD odnosno 700 milijuna kuna!


Knight Frank tvrdi i to kako su diljem svijeta bogataši sve zabrinutiji a rezultati ankete koju je obavila ta konzultantska kuća među 900 bankara i menadžera koji upravljaju imovinom 10 tisuća bogatih ljudi iz cijelog svijeta, najveća briga bogatih je kako očuvati bogatstvo i prenijeti ga na nasljednike. Zapravo, najviše strahuju da će morati platiti porez a, možda još više, da će im nasljednici protratiti stečeno bogatstvo

Recimo i to da se u svijetu broj ultramilijunaša s navedenim bogatstvom većim od 30 milijuna USD lani povećao za 6.340 te je ultramilijunaša trenutačno ukupno 193.490 ! To je čak 42 posto više nego desetljeće prije ali ih je u krizom pogođenoj Europi tijekom proteklog desetljeća više za "samo" 17 posto, pa Hrvatsak s povećanjem od 33 posto i tu prednjači s dvostruko većim porastom ultrabogatih građana koji su to postali tijekom pada BDP-a države koja je stezala remenm građanima.

 

08. svibanj 2024 23:53