StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNAKNADA U EURIMA

Hrvatska bi uskoro trebala ući u Schengen, poznato je kako će izgledati i koliko će koštati procedura prijave za državljane zemalja iz regije

Piše dv
14. studenog 2022. - 16:15

Ulazak Republike Hrvatske u Schengen, koji početkom prosinca treba potvrditi Europsko vijeće, nije važna promjena samo za njene građane, nego i za one iz zemalja u okruženju, prenosi Slobodna Dalmacija.

Vijeće Europske Unije naime predložilo da se od 1. siječnja 2023. ukinu granične kontrole na kopnenim i pomorskim hrvatskim granicama sa zemljama schengenskog prostora, a od 26. ožujka sljedeće godine i u zračnim lukama.

Ulazak Hrvatske u schengenski prostor trebao bi rezultirati strožim kontrolama na graničnim prijelazima prema Bosni i Hercegovini, a o eventualnim promjenama režima prelaska granice odlučivat će institucije Republike Hrvatske, rekli su iz Granične policije BiH agenciji Fena, prenosi Bild.ba.

image

Do novih promjena u prelasku državne granice doći će nakon što se uvede Europski sustav za putne informacije i odobrenja (ETIAS) u studenome 2023. godine (ilustracija)

Tonči Plazibat/Cropix

"Kada govorimo o schengenskom prostoru gdje putuju državljani BiH (Slovenija, Mađarska, itd.), ukazuje da će pod istim uvjetima moći putovati i u Republiku Hrvatsku nakon njenog pristupanja Schengenu, pri čemu svakako treba imati u vidu mogućnost naknadnih izmjena režima i uvjeta ulaska u zemlje Schengena. Kroz različite vidove dosadašnje uspješne suradnje s MUP-om Republike Hrvatske, uvjerili smo se da su u navedenoj zemlji u prethodnim godinama uloženi značajni napori u oblasti zaštite granice, a samo pristupanje Schengenu bila bi potvrda ispunjenosti svih kriterija pa samim time i potvrda veoma visoke razine sigurnosti vanjskih granica u navedenoj zemlji, što je posebno značajno u oblasti suzbijanja svih vidova prekograničnog kriminala te sprječavanja nezakonitih prelazaka u kontekstu aktualne migrantske krize i slično", naveli su iz Granične policije BiH.

Do novih promjena u prelasku državne granice doći će nakon što se uvede Europski sustav za putne informacije i odobrenja (ETIAS). Početak njegove primjene do sada je nekoliko puta odgađan, a novi datum je studeni 2023. godine.

image

Državljani trećih zemalja kojima nije potrebna viza za putovanje u zemlje Schengena, među kojima su i državljani BiH, trebat će prije puta podnijeti zahtjev za odobrenje putovanja i platiti naknadu od sedam eura (ilustracija)

Shutterstock

Kada ETIAS zaživi u praksi, državljani trećih zemalja kojima nije potrebna viza za putovanje u zemlje Schengena (među kojima su i državljani BiH) trebat će prije puta podnijeti zahtjev za odobrenje putovanja jednostavnom procedurom korištenja web stranice ili mobilne aplikacije ETIAS-a.

Za to će se plaćati naknada u iznosu od sedam eura, nakon čega slijedi automatski proces procjene. Očekuje se da će 95 posto podnesenih zahtjeva biti automatski odobreno u roku od nekoliko minuta nakon podnošenja prijave. Prijava na aplikaciju ne bi trebala trajati duže od 10 minuta i ne bi trebala zahtijevati nikakvu dokumentaciju osim putne isprave (putovnica ili drugi ekvivalentan dokument), piše Bild.ba.

20. travanj 2024 09:11