StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVELIKI PODVIG

Hrvati su prvi put uspjeli veslima prijeći Atlantik: ‘Stražnjica mi izgleda ko ementaler sir,u čamcu smo bili 83 dana! A kad smo došli na kopno, ponovno smo učili hodati!‘

Piše Snježana Šetka/SD
23. travnja 2022. - 17:34

Kako smo već pisali, Hrvati su prvi put uspjeli veslima prijeći Atlantik!

U podvigu života, dvojica hrvatskih branitelja, dragovoljaca Domovinskog rata, danas ratnih veterana i svjetskih vojnika, Werner Ilić (54) i Martin Cruickshank (60), preveslali su Atlantski ocean i ušli u povijest! A Hrvatsku su ovim činom učlanili u Ligu naroda prekooceanskih veslača u kojoj se, uz našu, nalazi još samo 31 zemlja svijeta!

image

PRIVATNI ALBUM

image

PRIVATNI ALBUM

Iscrpljeni, ali sretni, stigli su u petak poslijepodne do Barbadosa, nezavisne države i u luci Bridgetown, njihovom glavnom gradu, podigli hrvatsku zastavu! U čamcu Fenix dugom svega 7,1 metara i širokom 1,9 metara, kojeg im je izradio Martinov prijatelj Ukrajinac i koji je dodatno ušminkan s crveno – bijelim hrvatskim kockicama, doveslali su do cilja, donosi Slobodna Dalmacija.

Werner Ilić je poslao i pismo svih hrvatskim građanima:

Bok i lijep pozdrav svima,

Oprostite na općenitoj poruci, ali zbog okolnosti mislim da će te razumjeti.

MI SMO USPJELI! Naša sveta Hrvatska zastava će se vijoriti među zastavama liga prekooceanskih veslačkih velesila, Martin i Ja smo prvi Hrvati iz Hrvatske koji su to uspjeli.

Trebala su nam 83 dana da prijeđemo Atlantski ocean i bilo je jako teško zbog meteoroloških uvjeta, a ocean nije imao milosti prema nama. Za cijelo to vrijeme bila su samo, ajmo reći, 4 dana lijepog vremena.

Kada smo se uspjeli dočepati kopna morali smo ponovno učiti hodati (smiješno). 83-dana nas je stalno bacalo i ljuljalo u sedam metarskom čamcu i mi koji smo veslali kao Ben Hur u lancima vezani (uvijete su bili vrlo Spartanski). Moja stražnjica izgleda jednostavno kao Ementaler sir (puna rupa od veslačkog sjedala i trenja) nakon tisuća i tisuća kilometara veslanja….Ja sam vrlo umoran i da me sada vidite ne bi me prepoznali zato što sam izgubio pola svoje težine.

 

Za vrijeme veslanja preko oceana moj otac (Slavko Ilić) je umro u 82 godini života (pokoj mu dušu). Nisam mogao otići na sprovod u Čikago zbog ovog podviga. Još sam uvijek u šoku, tužan i u žaljenju svog pokojnog oca zato jer sam ga izuzetno cijenio i volio. On mi je značio sve u životu i usadio hrvatstvo u moje srce. Ja sam upravo čovjek koji jesam zbog njega i uvijek ću njemu biti vječno zahvalan za sve što mi je pružio i učinio u mom životu.

Malo ću sada uživati sa svojom ženom Ružicom na Barbadosu i onda letimo natrag u Zagreb. Sljedeća dva (2) tjedna ugasit ću svoj mobitel, e-mail i ostala komunikacijska sredstva zato jer mi treba malo mira vremena da dođem sebi i nadam se da to razumijete. Također moram rješavati neke obiteljske obaveze nakon očeve smrti.

image

PRIVATNI ALBUM

image

PRIVATNI ALBUM

Želim ZAHVALITI SVIMA VAMA, da li zbog sponzorstva, financijske pomoći, moralne podrške, molitva da nas sečuva, vaših vjerovanja i nada da ćemo uspjeti. Najviše zahvaljujem zbog vašeg prijateljstva i bratstva. Sigurno ću stupiti u kontakt sa svima Vama pojedinačno kada dođem sebi i riješim obiteljske obaveze.

Mi smo planirali da destinacija bude Martinique, ali zbog COVID mjera, Zika komarac bolesti i loših meteoroloških uvjeta na sjevernoj ruti do Martinique mi smo prešli na rezervni plan i destinaciju Barbados što je južnije. Bez brige, još se ubraja kao prekooceansko veslanja i priznati je od ORS (Ocean Rowing Society - Oceanski Veslački Savez), te HRVATSKA ima po prvi put svoju ponosnu zastava koja vijori u ligi prekooceanskih velesila, zemalja koje su uspješno preveslale ocean.

Ovaj podvig je bio za sve Hrvatske Branitelje i Domoljube kao znak zahvalnosti za stvaranje naše svete države i za sve ponosne Hrvate u Domovini i u inozemstvu i da pošaljemo poruku kako pravi Hrvat uvijek može sve učiniti, i da je domoljublje privilegija i čast što se živi svaki dan.

image

PRIVATNI ALBUM

Zapamtite da nikad nisi star da ostvariš svoje snove, nego pitanje treba glasiti; koliko žarko želiš? Meni je 55 godina, a mom veslačkom partneru (Martin Cruickshank) je 61 godina i reći ćemo Vam iz iskustva da je sve u Vašem srcu i ono je najvažnije.

Putovanje je bilo teško, zahtjevno i izazovno, ali dva (2) stara veterana su ga savladali i pobijedili. Čut će te poslije koji su prepreke bili na našem putu i kako smo ih mi savladali, a da ne kažem o prevrtanju čamca. Zato morate uvijek imati vjeru i nadu da će te izvući i uspjeti sve. Za ovih 83-dana veslačkog putovanja ja sam izmolio 500 krunica i vjerujte mi da je krunica najjače oružje,.

Nadam se da ste svi ponosni na Martina i mene, jer smo dali apsolutno sve od sebe da bi uspjeli ovaj u ovom podvigu.

Do našeg skorog viđenja i komunikacije, stojte mi dobro.

SVE ZA HRVATSKU - HRVATSKA IZNAD SVEGA!

05. svibanj 2024 13:03