StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetdobročinstvo ili licemjerje?

Hrvati se svađaju oko toga je li fer da Ukrajinci primaju 3.600 kuna pomoći: ‘Svi imaju skupe aute u kojima sjede sponzoruše. Mogli su bar mest ulice za te pare‘

Piše psd
1. rujna 2022. - 15:14

Na Redditu se vodi ljuta rasprava oko toga je li fer da Ukrajinci koji su ove godine pristigli u Hrvatsku tijekom šest mjeseci (do maksimalno godinu dana) primaju 3.600 kuna novčane pomoći za smještaj i režije, što je gotovo kao i hrvatski minimalac od 3.750 kuna, dok najniže mirovine u Hrvatskoj iznose između 1.100 i 3.000 kuna. Pritom, više od petine stanovnika Hrvatske je u riziku od siromaštva, a trećina kućanstava vrlo teško ili teško spaja kraj s krajem, piše Slobodna.

Evo nekih od komentara:

- Ne znam za vas, ma ja nisam do sad sreo Ukrajinca u Hrvatskoj koji ne vozi auto od +40.000 eura. Pišanje po vlastitom narodu, koji na kraju krajeva i sam plaća ovakve novčane naknade kroz poreze, prireze i namete. Ideja o napuštanju ove trule i korumpirane države i njene politike je iz dana u dan sve realnija opcija.

- Ti koje viđaš sa skupim autima su isti ko i oni nasi koje su vidali Švabe kod sebe sa skupim autima. Plus, zašto krivit ljude koji su odlučili pobjeć i spasit sebe i svoje umjesto ginut? Da je tu ista situacija pa ne bi ni minutu dvoumio nego spakirao familiju i hasta la vista prčijo. Bi li uzeo pomoc u drugoj državi? Ma bi jer sam hrpu toga ostavio u zemlji npr. nekretnine. Uz ove kretene koji su pokrali milju iz INA-e, Agrokore i sve ostalo ovo nam je stvarno najveeeći problem za koji ćemo vjerojatno dobit i pare od EU… Je smo glup narod.

- Pa došli su sa skupim autima oni samo bogati. Siromašni ni nemaju auto i smješteni su bogu iza nogu. Mozda si ih vidia, al nemaju zalipljenu registraciju na čelu.

- Ono što viđaš su pripadnici njihove "minhen bojne". Na svakog takvog dođe 10 pravih izbjeglica, ali njih je teže primijetiti. Imamo dvije skupine: a) mladić bogatih roditelja, dovezao se u luksuznom automobilu, sa sponzorušom na suvozačkom sjedalu, iznajmio vilu na Jadranu. Kad rat završi, vratit će se u Ukrajinu i bit gazda onima koji danas tamo prolijevaju krv. b) majka s djecom, otac ratuje u Ukrajini, a ona je izbjegla ne zna niti sama kud. Živi u hostelu ili s 10-20 isto takvih u trošnoj kući koju im je netko ustupio. Djeca uče jezik kako bi krenula u školu za koji dan, a majka je našla kakav-takav posao. Većina su zahvalni na pruženom i ne žele biti na teret. Nisu lijenčine niti su došli ubirati socijalu. Ovaj pod a) sigurno neće ni tražiti socijalnu pomoć, on plaća platinum karticom ili vadi debeli svežanj eura iz džepa, a ovima pod b) će se odobriti koliko im je potrebno.

- Ne pratite tržište, danas je Škoda Octavia s nešto opreme auto od 40.000 eura.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

- Novcima ukradnima iz INA-e mozes isplaćivati tu naknadu preko 23.000 godina. Država nije trula jer pomaže izbjeglicama iz rata, nego zbog tisuću drugih razloga.

- Jednom Ukrajincu. 23.000 ukrajinca ju možeš isplaćivati jednu godinu. U lipnju je bila vijest da je u Hrvatskoj 20.000 ukrajinskih izbjeglica.

- 3.600 kn je maksimalna naknada, a ona se smanjuje za svakog dodatnog člana obitelji. Uostalom, naknada se ne uplaćuje njima nego direktno ljudima koji su im dali smještaj, i to za pokrivanje troškova smještaja i režija. Ovom mjerom niti jedna kuna ne izlazi iz drzave. Ja bih isto volio da imamo socijalnu stanogradnju i da se socijalnim slučajevima omogući život u dostojnim uvjetima, ali dok ne razvijemo takav program ostajemo na neefikasnim direktnim isplatama.

-  Da skupiš sve Ukrajince koji su dobrostojeći, a nalaze se u Hrvatskoj te bespotrebno primaju tih 3.600 kn mjesečno i dalje bi zbrojen iznos njima uplaćenih novaca bio manji od novca koji na jedan ili drugi način ukrade prosječan član HDZ-a na vlasti u jednoj manjoj općini.

- Nek dođu Ukrajinci i nek nađu posao, fali nam radnika. A ne sjedit i čekat dok rat ne prođe, usput dobivat minimalac. Za to bi barem ulice mogli mesti 160 sati mjesečno.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

- Uvijek se najbolja meza i piće iznosi kad dođu gosti.

- Osim ako su gosti žrtve zapadnjačkog nasilja.

- I neka. To je dokaz civilizacijskog postignuća. Mi smo ne toliko davno bili u slicnoj situaciji, i mi smo trebali potporu domaćinskih obitelji. Sebična ste stoka ako mislite da smo mi zaslužili, a oni ne.

- Gdje je to civilizacijsko postignuće bilo na granici s BiH kada se mlate izbjeglice i migranti s bliskog istoka? Ovo beskrajno podilaženje Ukrajini je licemjerno.

- Ja sam vidjela par auta (5-6) ukrajinskih tabla (ovdje na sjeveru Hrvatske) i svi auti bili iz 80-tih i 90-zih, kante od auta. Obitelj s dvoje male djece jele na parkingu Plodina. Mladi Ukrajinci su radili na sezoni na otoku Susku od jutra do mraka i smještaj u kući gdje nema ni kanalizacije. Ima jadnih Ukrajinaca itekako. Ne možemo generalizirat. A to što su nam država i vlada leglo govana nisu Ukrajinci krivi.

05. svibanj 2024 15:18