StoryEditorOCM

Hrvat molio da mu ne uzmu vozačku, tvrdio da mu treba za bolesnog oca. Ali sudac je bio neumoljiv, imao je dobar razlog

Piše Tatjana Potkonjak/hak
19. veljače 2024. - 16:14

Ako vas uhvate da vozite bez vozačke koju ionako nemate, nitko vam je ne može oduzeti, platite kaznu i vozite dalje, ponovno bez vozačke, dakako. Barem neki tako misle. Ima i onih genijalaca koji se pohvale postavljanjem samo jednog jedinog pitanja, koliko?

Koliko je ta kazna, da to riješim i vozi dalje. Ne pitam što košta! No košta i to pažnje vrijedan iznos! O da! Osim toga Zakon o sigurnosti prometa na cestama otvara mogućnost da se za sjedanje za volan prije polaganja vozačkog ispita zaradi i boravak u ustanovi zatvorenog tipa, zatvoru! Može i do 60 dana. Onima kojima se žuri prije vremena na cestu moraju znati da će se novčanom kaznom u iznosu od 1320,00 do 2650,00 eura ili kaznom zatvora do 60 dana kazniti osoba koja u prometu na cesti upravlja motornim vozilom prije stjecanja prava na upravljanje. Ima tu još i nekakvih negativnih prekršajnih bodova u kompletu, ali to nikog ne zamara dok se stvar ozbiljno ne zakomplicira, piše HAK.

Unatoč tome, pojedini i dalje stoje na stanovištu da je polaganje vozačkog ispita puki gubitak vremena i novca. Iako predviđena kazna doista predviđa gubitak i novca i vremena na slobodi. Ovakvih razmišljanja koja se protive zdravom razumu, ne bi vjerovali, ima napretek. Gotovo svaki vikend netko strada od vozača koji u svom životopisu nema navod o uspješno položenom vozačkom ispitu. Ne vrijedi to samo za B kategoriju! Kad su motori u pitanju, tu je situacija još gora. Vozim, letim, pršem, gazim kilometre, znam voziti, čemu se zamarati i gubiti vrijeme s procesom osposobljavanja. Nemam ja za to vremena! Nemam kad! Sve bolje od boljeg.

A onda jednog dana kad se glava pameti dozove, slijedi osvješćivanje. Bolno, najčešće! I opet čuđenje, kako, od kuda, meni to nikad nitko nije rekao! Vozio si bez vozačke, prije nego si je stekao, e sad je steći ne možeš. Ne, ne možeš kad poželiš! Poček dvije godine! Reklo bi se sportskim rječnikom, klupa za rezervne igrače, isključenje na dvije godine! Nema polaganja vozačkog ispita dvije godine! Zaboravi! Okajavaj ranije grijehe!

Stigne tako jednog dana rješenje Ministarstva unutarnjih poslova u kojem se navodi da s obzirom da vam se žurilo voziti prije polaganja vozačkog i da vas je policija "prenula" i zaustavila u toj nedozvoljenoj aktivnosti čak dva puta, ne možete podnijeti zahtjev za izdavanjem vozačke dozvole i to u roku od 2 godine od dana izvršnosti tog rješenja. Dvije godine! Što znači dvije godine u životu onog koji se nije mogao obuzdati, ni pričekati da položi vozački pa da vozi, već se ne gubeći vrijeme hvatao se volana prije reda. Vječnost! Sve vrijeme svijeta! Žao nam je, ali o tome je trebalo razmišljati ranije.

Zakon je tu jasan da jasniji ne može biti. Vozaču koji je prije stjecanja prava na upravljanje vozilom u razdoblju od dvije godine prikupio devet negativnih bodova rješenjem će se odrediti da ne može podnijeti zahtjev za izdavanje vozačke dozvole na rok od dvije godine, a zahtjev podnesen u roku dvije godine rješenjem će se odbaciti (čl. 286. st. 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama). Devet negativnih bodova u dvije godine, čini vam se nemoguće? Griješite, iznimno ih je lako skupiti.

Primjer iz prakse otvorit će vam oči u tili čas. Upravni sud u Osijeku u presudi Us I-901/2022-6 od 3. 1. 2023. odbio je kao neosnovan tužbeni zahtjev tužitelja kojim on traži poništavanje rješenja MUP-a, kojim rješenjem mu je određeno da ne može podnijeti zahtjev za izdavanje vozačke dozvole na rok od 2 godine od dana izvršnosti tog rješenja. To što je tužitelj tražio odobrenje izdavanje vozačke dozvole s obzirom da ima položen vozački ispit i izdavanje mu je potrebno radi ispunjavanja osnovnih materijalnih i životnih potreba obitelji jer radi u Osijeku, a bitno je da je svaki dan kod kuće zbog brige o nepokretnom ocu, dok linja javnog prijevoza Erdut – Osijek ne postoji, to što je istakao žaljenje zbog prijašnjeg ponašanja, a ionako nikom nije nastala šteta time što je on vozio bez vozačke, sud nije ni malo impresioniralo!

Posrijedi je jednostavna matematika, 6+6 negativnih bodova unutar dvije godine = 12 negativnih bodova! Dvanaest je više od devet! Podsjetimo, Zakon je jasan, vozaču koji je prije stjecanja prava na upravljanje vozilom u razdoblju od dvije godine prikupio devet negativnih bodova rješenjem će se odrediti da ne može podnijeti zahtjev za izdavanje vozačke dozvole na rok od dvije godine. Kraj priče! Trebali ste misliti ranije o teškoj osobnoj, obiteljskoj situaciji, obavezama poslovnim i privatnim. Kako ćete putovati? Naknadna pamet, žao nam je, bez učinka!

Kako je skupio tih 12 bodova unutar 2 godine? Jednostavno vozeći bez vozačke, što je u dva navrata ostalo i dokumentirano! Moguće da je vozio i češće bez vozačke, ali nije utvrđeno. Ranijom presudom od 6. 10. 2021. proglašen je krivim radi prekršaja kažnjivog prema čl. 216. st. 3. ZSPC. To je onaj koji kaže da će se novčanom kaznom u iznosu od 1320,00 do 2650,00 eura ili kaznom zatvora do 60 dana kazniti osoba koja u prometu na cesti upravlja motornim vozilom prije stjecanja prava na upravljanje (uz upis 6 negativnih prekršajnih bodova u evidenciju na temelju stavka 5. istog članka Zakona). I onda još jednom presudom od 23. 12. 2021. radi istog prekršaja kažnjivog po istom članku i ponovno upis 6 negativnih bodova. I tako u manje od 3 mjeseca šest + šest negativnih prekršajnih bodova i eto njih 12 zbog kojih su po slovu zakona ispunjeni uvjeti za donošenje upravnog akta kojim će biti određeno da ne može podnijeti zahtjev za izdavanje vozačke dozvole na rok od dvije godine od dana izvršnosti rješenja.

Ako ste se ikada pitali što znače one poslovice tipa: sve u svoje vrijeme, ne trči pred rudo, žuri polako ili ona najdrastičnija jedan žurio vrat slomio, ovom zakonskom odredbom koja odgađa legalni život za volanom na dvije godine dobili ste konkretan odgovor, zaključuje Tatjana Potkonjak za HAK

30. travanj 2024 03:05