StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTeški pregovori

Hoće li trgovci vratiti stare cijene? ‘Kako da skinemo luk za 110%? A jaja, krumpir? To možemo samo u jednom slučaju!‘

Piše dv
12. rujna 2023. - 23:18

Trgovci su spremni vratiti cijene nekih proizvoda na razinu na kojoj su bili 31. prosinca prošle godine, ali ne i svih 360 iz osnovne košarice koja se prati u sklopu Ministarstva gospodarstva i aplikacije "Kretanje cijena", već ukupnu vrijednost cijele košarice.

Zaključak je to nakon jučer održanog hitnog sastanka ministra gospodarstva Davora Filipovića s predstavnicima svih deset najvećih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj, saznaje Jutarnji list.

Zbog inflacije koja i dalje divlja u Hrvatskoj, a čiji su generatori i trgovački lanci, u kojima je od početka godine do danas cijena osnovnih proizvoda iz košarice poskupjela za gotovo šest posto, Vlada je odlučila pozvati ih da za tih 360 namirnica vrate cijene koje su bile na snazi prije uvođenja eura.

Međutim, ministar gospodarstva Davor Filipović rekao je jučer nakon sastanka kako je ideja bila da se ukupna vrijednost košarice od 360 proizvoda vrati na razinu koja je bila 31. prosinca prošle godine, što ne znači da će se svi proizvodi vratiti na tu razinu.

To bi značilo, u prosjeku, da će ukupna vrijednost te košarice biti za oko šest posto jeftinija, pa, primjerice, neki artikli mogu biti jeftiniji, ali neki mogu biti i skuplji.

- Načelno su svi trgovci podržali Vladin prijedlog da dođe do smanjenja većeg broja proizvoda. Nisu svi trgovci u istoj poziciji i svi će napraviti što mogu u okviru svojih mogućnosti. Tu su pokazali veliko razumijevanje da stave cijene pod kontrolu - poručio je Filipović nakon sastanka.

Razgovori se nastavljaju, i to u Banskim dvorima gdje će nakon trgovaca doći i bankari.Neformalno se tek moglo čuti da će među temama razgovora biti spori rast kamatnih stopa građana na depozite te moguće mjere u pogledu prihoda koje banke ostvaruju na temelju visoke likvidnosti, odnosno depozita koje drže na računu HNB-a.

image
Damir Skomrlj/Cropix

Dio trgovaca mora napraviti kalkulacije, rekao je Filipović, a dio njih spreman je već u petak spustiti cijene određenih proizvoda. Vjeruje da će svi to napraviti, neki će možda u potpunosti vratiti cijenu ukupne košarice na razinu koja je bila 31. prosinca prošle godine, neki će vratiti 90 posto jer nisu svi u istoj poziciji. Ideja je da se do kraja godine smanjuju cijene i za više proizvoda koji nisu u osnovnoj košarici.

Trgovački lanci, kako je rečeno jučer nakon sastanka na kojem su sudjelovali svi, i to pojedinačno, spremni su na sudjelovanje u ovoj akciji, što, jasno, može biti dobra marketinška prilika i za njih i za Vladu.

Martin Evačić, predsjednik HUP-Udruge trgovine i direktor domaćeg trgovačkog lanca NTL, potvrdio je nakon sastanka s ministrom gospodarstva Davorom Filipovićem da su trgovci spremni vratiti cijene nekih artikala na razinu na kojoj su bili 31. prosinca prošle godine.

Evačić nije mogao konkretno reći hoće li to svi baš i napraviti, ali ipak vjeruje da će svi sudjelovati jer si nakon ovoga nitko neće moći dopustiti da ne sudjeluje.

No, kako kaže Evačić, s koliko će proizvoda netko sudjelovati u ovoj akciji koju je pokrenulo Ministarstvo gospodarstva, stvar je svakog trgovačkog lanca, ovisno o njegovoj snazi.

Na pitanje za koliki se broj od 360 proizvoda iz osnovne košarice uopće može sniziti cijena, Evačić odgovara za jako malo.

- Možda se za mali broj proizvoda može vratiti cijena, ali za veliku većinu ne. Cijene su otišle gore u nabavi i kada bi smanjili cijene za svih 360 proizvoda, velika većina tih proizvoda prodavala bi se ispod nabavne cijene što zakonski nije moguće - kaže Evačić te dodaje da će odgovor imati za dan-dva.

- NTL će sigurno sudjelovati. Ne znam za koliko ćemo proizvoda moći vratiti cijenu, ali za potrošače je dobro da jedan trgovac smanji cijene za jedan broj artikala, a drugi za drugi broj. U svemu tome trebali bi sudjelovati i proizvođači jer bez njih teško da se bilo što može provesti - poručuje Evačić.

Ivica Katavić, predsjednik Udruženja trgovine pri HGK i predsjednik Nadzornog odbora KTC-a, kaže da trgovci najmanje mogu pomoći u obuzdavanju cijena i inflacije, ali ako budu mogli, pomoći će.

- Treba vidjeti u tih tristotinjak artikala koliko se i što može napraviti po pojedinom artiklu. Nitko ne može tražiti od trgovaca da idu s negativnim maržama jer je to protuzakonito - ističe Katavić.

image
Denis Charlet/Afp

Iznosi primjer luka koji je od početka godine do danas poskupio čak 110 posto, što se, kaže, ne može pripisati trgovcima, nego proizvođačima.

- Ne znam kako možemo skinuti cijenu luka za 110 posto da bismo je vratili na cijenu koja je bila 31. prosinca prošle godine. A da ne govorimo o cijenama jaja, krumpira... Trgovci tu ne mogu napraviti ništa! Neko rješenje je možda moguće postići samo ako bi se uključili i proizvođači.

Međutim, koliko je poznato, proizvođači, a pogotovo poljoprivredni proizvođači, ne žele sudjelovati, a možda i ne mogu. Očekivalo se da će pasti cijene pšenice i kukuruza, ali ni to se nije dogodilo. Kako će onda pasti cijene ostalih proizvoda? - pita se Katavić.

Kaže da ne zamjera Vladi što pokušava napraviti nešto kako bi se suzbile cijene, ali dodaje da su gospodarstvenici u vrlo teškoj i neizvjesnoj situaciji.

- Pitanje je hoće li dio gospodarstva moći poslovati ako se cijene energenata ne budu subvencionirale - naglašava Katavić.

Ostali koje smo kontaktirali ili se nisu javili ili su nam rekli da ne mogu davati izjave. Međutim, općenito je mišljenje da će svatko napraviti nešto, a moguće da će neki napraviti simbolične korekcije kako ne bi postali nepoćudni.

Uglavnom smatraju da je osnovni problem što nema puno prostora za korekcije jer su najveći poremećaji u segmentu mesnih proizvoda, voća, povrća i mliječnih proizvoda, a zahtjevi i prijedlozi nisu ni usklađeni s regulatornim okvirom.

Svi se slažu da je na sastancima komunikacija vrlo korektna.

Glavni izvršni direktor Fortenova grupe, Fabris Peruško, izjavio je nakon sastanka da su imali vrlo korektan razgovor s ministrom Filipovićem o potencijalnim mjerama.

- Razgovor ide u dobrom smjeru, mislim da ćemo postići dogovor i u naredna dva dana da će mjere biti donesene - rekao je Peruško. Na pitanje jesu li spremni da se cijene vrate na razinu s kraja prošle godine, rekao je kako će podržati ono o čemu se manje-više razgovaralo na sastanku, piše Jutarnji list

04. svibanj 2024 02:26