StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetJUTARNJI LIST DOZNAJE|

HOĆE LI SE ZBOG VELIKOG BROJA ZARAŽENIH UČENIKA PRODULJIVATI ŠKOLSKI PRAZNICI? Epidemija bukti u školama,pogledajte koliko je zaraženih učenika

Piše DV
25. listopada 2021. - 13:02

Ministarstvo znanosti i obrazovanja neće mijenjati kalendar školske godine, niti učenicima produljivati jesenske praznike predviđene do 3. studenoga, potvrdio je Jutarnjem glavni savjetnik ministra znanosti i obrazovanja, Božo Pavičin.

Pavičin dodaje kako nema potrebe za donošenjem odluke o produljenju školskih praznika na nacionalnoj razini, zahvaljujući postojećem modelu po kojemu svaka škola, odnosno županija, samostalno donose odluke o prelasku na online nastavu, doznaje Jutarnji list

- Kao i čitave prošle školske godine, tako i sada, prelazak na online nastavu predviđa se za onu sredinu gdje se pojavi potreba zbog većeg broja zaraženih učenika. Uz takav model, nema smisla da djeca na pojedinim područjima ne idu u školu ukoliko nemaju nijednog zaraženog učenika ili imaju tek mali broj njih, kaže Pavičin.

Jesenski praznici, vezani uz blagdan Svih Svetih, traju 2. i 3. studenoga.

Ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera Davor Božinović je ranije danas na presici rekao kako se zbog pogoršane epidemiološke situacije razmatra opcija da učenici oko blagdana ne idu u školu.

- Razmotrit će se škole jer skoro četvrtina novozaraženih dolazi iz školskog sustava... Da vidimo kako iskoristiti nadolazeće blagdane, da se možda oko tih dana ne ide u školu, ali o tome će se još razgovarati, rekao je ministar i najavio kako će više detalja o svemu iznijeti ministar obrazovanja Radovan Fuchs.

Glas Istre ranije danas je neslužbeno objavio kako bi istarski Stožer civilne zaštite mogao tražiti da školska djeca, nakon kraćeg jesenskog odmora koji je planiran za utorak, 2. studenoga, te srijedu, 3. studenoga, zbog blagdana Svih svetih, ostanu kod kuće još dva tjedna te imaju nastavu na daljinu.

O tome bi se trebalo raspravljati na sutrašnjoj sjednici Stožera na kojoj će biti i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu koja je u stalnom kontaktu s ravnateljima svih istarskih škola, Jutarnji list. 

Od Ministarstva znanosti i obrazovanja dobili smo i precizne podatke o broju zaraženih po županijama. Po njima, udio pozitivnih učenika u ukupnoj populaciji zaraženih iznosi 22,95 posto.

Najviši postotak učenika od ukupno zaraženih je u Međimurskoj županiji (30,15 posto), odnosno Varaždinskoj (30,10) posto, a najmanji u Ličko-senjskoj (12,18 posto) i Virovitičko-podravskoj županiji (13,68 posto).

U ovome trenutku u Hrvatskoj je zaraženo 3830 učenika, od kojih 2226 u osnovnim školama. Pod mjerom samoizolacije je 10.115 učenika.

Kakva je situacija u školama i kako stoje škole u Dubrovačko-neretvanskoj županiji pogledajte OVDJE.

18. travanj 2024 23:57