StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetStižu prvi gosti

Hoće li se rast cijena odraziti i na turističku sezonu? Evo koliko bi trebalo koštati noćenje u apartmanu na obali za dvije osobe s kuhinjom, sobom i kupaonicom

Piše saša ljubičić/ sd
18. veljače 2022. - 16:41

Lockdown, koji je mjesecima zbog koronavirusa paralizirao cijeli svijet, stiže na naplatu kroz inflaciju, koja se u EU-u zadnji put tako snažno osjetila daleke 1993. godine. Da bi sanirale silne gubitke zbog zastoja u proizvodnji robe i ponuda usluge, vlade najmoćnijih zemalja svijeta tiskale su novac bez pokrića, a taj ceh netko mora platiti, piše Slobodna Dalmacija.

To je jedan od razloga zbog kojega su svi energenti poskupjeli, a kad gore idu nafta i plin, neminovno "kreši" struja i sve ostalo. U unutrašnjosti Hrvatske zbog enormnog poskupljenja prirodnog plina brojni su gospodarski subjekti na samom rubu opstanka, a sad se sličan scenarij očekuje u Dalmaciji, nakon što HEP od travnja poskupi struju oko 10 posto. A upravo u travnju, ako se pandemija primiri s višim temperaturama, a lani je bilo tako, stižu nam i prvi gosti. Hoćemo li ih dočekati s paprenim cijenama privatnog smještaja?

– S obzirom na to da rastu cijene energenata, hrane, građevnog materijala i svega drugog, nažalost, sve i da to hoće, privatni iznajmljivači ne mogu nuditi smještaj po cijenama koje su vrijedile prošle godine. Neminovno je da će cijena smještaja rasti, po nekoj mojoj procjeni, između 10 i 15 posto – kaže Daniel Radeta, predsjednik udruge koja okuplja privatne iznajmljivače na zadarskom području.

Iznajmljivačka računica

Većina vlasnika praonica posteljine podići će cijene svojih usluga zbog više cijene struje, a najvjerojatnije i sredstava za čišćenje. Još lani su zbog već sada kroničnog nedostatka radne snage porasli troškovi čišćenja i dočekivanja gostiju, tako da iznajmljivačka računica sa starim cijenama nikako ne može dati isti rezultat kao u glavnoj sezoni 2021. godine.  

Teško je definirati prosječnu cijenu privatnog smještaja u Dalmaciji jer ona ovisi o kategoriji i lokaciji objekta, datumu na koji se rezervira i ocjenama koje prate iznajmljivača, ali generalno se može govoriti o nekom matematičkom prosjeku.

– A on bi na zadarskom području za apartman za dvije osobe, koji se sastoji od kuhinje, sobe i kupaonice, bio između 70 i 80 eura. Recimo da je 80 eura po noćenju neka medijalna cijena, jer što je apartman bliže centru grada, njegova je cijena, logično, viša – kaže Radeta.

Ispada tako da će prosječni apartman za dvoje kategorije tri zvjezdice poskupjeti do 10 eura po noćenju. Hoće li poskupljenje utjecati na dolazak gostiju? Hoće li ih obeshrabriti u namjeri da ljeto provedu na Jadranu?

– Neće. Poskupljenje je neminovnost, a u odnosu na druge usluge minimalno je. Što su 10 ili 15 posto više cijene smještaja u odnosu na građevni materijal, koji je enormno poskupio? Činjenica je da se mi po cijenama uopće približavamo onima u bogatijim državama EU-a, i da svugdje oko nas životni troškovi rastu, pa ni mi ne možemo biti iznimka – konstatira Radeta.  

Optimistične najave

To je, očito, jasno i gostima. Zato za sada nema primjedbi na blago povećanje cijena smještaja, a rezervacije stižu očekivanim tempom. Dapače, najavljuje se najberićetnija sezona do sada, no svi bi dionici u turizmu bili sretni da se ponove prošlogodišnje brojke, koje su bile slične onima iz pretpandemijske 2018. i blizu rekordnoj 2019. godini.

Radeta misli da bi Vlada trebala pomoći privatnim iznajmljivačima, koji će biti zapljusnuti valom poskupljenja, a koji će opet bitno utjecati na njihove troškove poslovanja.

– Praktički nema branše kojoj Vlada u korona-krizi nije pomogla, jedino se iznajmljivače ostavilo da se s cijelom situacijom nose sami kako znaju i umiju. Doduše, kriza je filtrirala tržište, pa su danas aktivni samo oni iznajmljivači koji su se tome zaista potpuno posvetili, što bi se reklo profesionalci, a ostali, kojima je bilo samo do brze zarade – otpali su – veli naš sugovornik. 

Radeta ima vrlo konkretan prijedlog za odgovorne u ministarstvima turizma i financija. 

– Neka zatraže od Booking.coma plaćanje poreza od 25 posto na proviziju za usluge posredovanja, jer su oni taj trošak neopravdano prebacili na privatne iznajmljivače. Zbog činjenice da Booking.com nema sjedište u Hrvatskoj, nego u Irskoj, umjesto njih taj porez plaćaju naši privatni iznajmljivači, a taj novac odlazi u Irsku. Budući da kao paušalisti porez plaćamo i u Hrvatskoj, očito je da nas se dvostruko oporezuje. Neka Vlada riješi taj problem s tvrtkom Booking.com i spasit će nas dvostrukog oporezivanja. To je najbolji način da nam se pomogne kad su u pitanju poskupljenja izazvana inflacijom – zaključuje Radeta.  

26. travanj 2024 10:35