StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetA čega su se sjetili

Hoće li ovo sutra doći i kod nas? Pogledajte što restorani u Njemačkoj naplaćuju gostima, prenerazit ćete se

Piše dv
9. svibnja 2023. - 07:46

Burger bar u Bavarskoj početkom godine uveo je “Habeck paušal”. S obzirom na visoke troškove energije, sve više restorana naplaćuje dodatnu naknadu po gostu, pišu njemački mediji. Dodatna naknada ovisi o ugostiteljskom objektu i iznosi od 1,50 do 2 eura, donosi Feniks magazin.

Poznati njemački televizijski kuhar i njegov otac naplaćuju svojim gostima energetski paušal u iznosu od 1,50 eura u svom restoranu u Hamburgu – i to čine od prošlog listopada, navode njemački mediji.

Facebookom sada kruži račun kupca koji je za obrok s pet osoba morao izdvojiti 7,50 eura za navedeni paušal. Mnogi su gosti ljuti zbog paušala za energiju, no čini se kako to ugostitelje ne brine previše.

“Habeck paušal” od dva eura

“Sada plaćamo dvostruko više energiju nego prije. Imam povećanje troškova više od 100 posto. Ako vam se ne sviđa, ne morate više dolaziti”, rekao je otac poznatog kuhara. Istaknuo je kako su na jelovnicima i ulaznim vratima navedene informacije o dodatnim troškovima za energiju.

Cijene energije doista su brzo porasle tijekom prošle godine zbog rata u Ukrajini. Njemačka uvelike ovisi o ruskom plinu i sada se mora prebaciti na mnogo skuplje alternative.

To posebno šteti energetski ovisnim sektorima – poput gastronomije. Zbog toga su neki restorani u Bavarskoj i Donjoj Saskoj prošle godine uveli nadoplatu na troškove energije.

Burger bar u Bavarskoj od početka godine od svojih gostiju traži dodatna dva eura za “Habeck paušal”. Paušal je nazvao po njemačkom ministru gospodarstva Robertu Habecku (Zeleni) kojeg mnogi smatraju neposrednim krivcem za veće cijene energije.

Obavijest o paušalu mora biti istaknuta

Generalna direktorica Njemačke udruge hotela i restorana (Dehoga) u Donjoj Saskoj izjavila je prošle godine za njemačke medije kako postoji razumijevanje za uvođenje paušala.

Kazala je kako dvije trećine članova udruge ima egzistencijalne strahove, te moraju pronaći načina kako će ublažiti cijene.

No, gosti moraju biti unaprijed upoznati s paušalom za energiju u restoranu, donosi Fenix magazin.

20. travanj 2024 00:31