StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVeliki izračun

Hoće li nas Vladine mjere spasiti? Izračunali smo kolike će biti cijene hrane i higijenskih potrepština nakon smanjenja PDV-a

Piše PSD
16. veljače 2022. - 16:06

Premijer Andrej Plenković danas je predstavio Vladin paket mjera koje bi trebale pomoći građanima i gospodarstvu u tome da prebrode val poskupljenja. Paket je ukupno težak 4,8 milijardi kuna, a jedan od njegovih važnih karika je smanjenje stope PDV-a na hranu, donosi Slobodna Dalmacija.

Konkretno, postojeća stopa od 13 posto na svježe meso, ribu, jaja, voće, povrće, jestiva ulja i masti, te dječju hranu, sadnice, gnojeve i pesticide spušta se na 5 posto. Na 5 posto se reže i PDV na maslac i margarin, a na higijenske uloške i tampone se smanjuje s 25 posto na 13 posto.

image
Davor Pongračić/Cropix

Izračunali smo koliko bismo ubuduće s tim nižim stopama trebali plaćati neke od namirnica, a vidjet ćemo hoće li cijene za građane zbilja i pasti u skladu s nižim PDV-om, s obzirom da na cijenu ne utječe samo PDV.

Evo našeg izračuna.

Pileća prsa se sada u trgovinama mogu naći po cijeni od 45 kuna za kilogram (u cijenu je uključen PDV od 13 posto), a kada PDV smanjimo na 5 posto dolazimo do iznosa od 41,81 kunu.

Pile za pečenje prodaje se za 27 kuna po kilogramu, a s nižim PDV-om cijena bi mu bila 25,1 kunu.

Mljeveno meso može se kupiti po cijeni od 30 kuna po kilogramu, što bi s PDV-om od 5 posto palo na 27,9 kuna.

Juneća lopatica može se naći po cijeni od 60 kuna po kilogramu, a uz manji PDV cijena će iznositi 55,75 kuna.

Pakiranje srdele prodaje se po cijeni od 36 kuna po kilogramu, a s nižim porezom cijena bi mogla pasti na 33,45 kuna.

Cijena jednog kilograma banana u trgovinama iznosi prosječno 9 kuna, po istoj cijeni prodaju se i naranče, a uz novu stopu PDV-a cijena tog voća iznosila bi 8,36 kuna po kilogramu.

Mladi krumpir može se naći po cijeni od 10 kuna, a ubuduće bi se mogao prodavati po 9,3 kuna po kilogramu.

Glavica zelena alate prodaje se za 5 kuna, a s nižim PDV-om u tom bi povrću mogli guštati po cijeni od 4,64 kuna.

Higijenski ulošci su do sada oporezivani punom stopom PDV-a od 25 posto koja se sada smanjuje na 13 posto. Njihova stara cijena od 20 kuna po pakiranju trebala bi pasti na 18,08 kuna.

Pakiranje od 800 grama zamjenskog mlijeka (dječje formule) koje sada stoji 110 kuna bi po novim cijenama trebao koštati 102,2 kune.

03. svibanj 2024 15:31