StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetslavni laureat

Hoće li general Gotovina zaista ostati bez titule počasnog građanina Koprivnice? Evo što gradonačelnik kaže o cijelom slučaju

Piše Dv
12. rujna 2022. - 10:50

Ante Gotovina može biti miran.

Grad Koprivnica neće mu uzeti titulu počasnog građanina koje mu je gradsko vijeće ovog podravskog grada dodijelilo 2015. godine. A koju on stjecajem okolnosti - nikad nije preuzeo.

- Ne, nema nikakvog govora o oduzimanju titule počasnog građanina generalu Gotovini. Nikada takva inicijativa nije postojala u Gradskom vijeću Koprivnice, niti ćemo o tome odlučivati. Gotovina je bio i ostat će počasni građanin našega grada - istaknuo je gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.

Čitava gungula je nastala nakon što je portal Danica objavio tekst u kojemu problematizira činjenicu da je Gotovina proglašen počasnim građaninom Koprivnice u jesen 2015. godine, ali se nije pojavio na svečanoj sjednici u povodu Dana grada 4. studenoga.

- Gotovina nikad nije preuzeo nagradu, čime je pokazao potpuno nepoštovanje prema Koprivnici i njezinim stanovnicima. Na stranu što tu počast i nije trebao dobiti jer vjerojatno nikad nije ni bio u Koprivnici. Kad je već dobio, trebao ju je prihvatiti", navodi se u tekstu. I podsjeća da je samo mjesec dana kasnije titulu počasnoga građanina Gotovina osobno primio na svečanosti u – Prelogu.

Gradonačelnik Jakšić kaže nam pak da su gradske vlasti bile u kontaktu s Gotovinom, no da se dodjela zbog nemogućnosti usklađivanja termina nikad nije organizirala. Nakon što je buknula pandemija fokus je skrenuo na sasvim druge teme, tako da je svečana dodjela titule Gotovini pala u drugi plan. Portal Danica javno je zatražila da se generalu Gotovini na sjednici Gradskog vijeća, koje će u listopadu odlučivati o novim laureatima, oduzme titula počasnog građanina. I to zbog  ‘potpunog omalovažavanja Koprivnice i svih njenih žitelja‘.

No to se, sudeći po riječima gradonačelnika Koprivnice, ipak neće dogoditi.

03. svibanj 2024 08:41