StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBISER CRNOG MORA

Hit ljetovalište u kojem kava košta jedan euro, pola litre piva euro i pol, a apartman ćete naći za 19 eura

Piše S.N./JL
4. travnja 2023. - 10:30

S obzirom na podivljle cijene na Jadranu, mnogi će ovoga ljeta potražiti alternativne destinacije za godišnji odmor, a jednu takvu predlaže portal Pun kufer.

Riječ je o ljetovalištu Slančev Brjag (u prijevodu s bugarskog ‘sunčana plaža‘), jednom od najpopularnijih na Crnom moru koje obuhvaća pet kilometara dugu pješčanu plažu u zaljevu između Svetog Vlasa i Nesebara.

Izgrađeno je krajem pedesetih godina prošlog stoljeća na mjestu na kojem je u ono doba bio samo pijesak. No u međuvremenu, ondje je zasađeno 300.000 crnogoričnih i listopadnih stabala, više od 700.000 grmova i mnogo cvijeća, prenosi Jutarnji.

Iako je Slančev Brjag zamišljen kao mjesto za odmor bugarskog stanovništva, uskoro je postao popularan i kod turista iz drugih zemalja, pogotovo Britanaca. 

Jedna od najvećih prednosti bugarskih ljetovališta je niska cijena smještaja, hrane i pića. Apartmana ima već po cijeni od 19 eura po noćenju i osobi, prosječna cijena pole litre domaćeg piva iznosi 1,58 eura, a za istu količinu piva u trgovini potrošit ćete tek 0,64 eura. Cappuccino stoji oko jednog eura, a obrok od tri slijeda u restoranu za dvije osobe oko 30 eura. 

Temperatura mora u ljetnim mjesecima doseže oko 26 Celzijevih stupnjeva, a na raspolaganju su i dva tematska vodena parka s brojnim bazenima.

U blizini se nalazi i grad Nesebar, čija je stara jezgra upisana na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Europi. Taj grad, zbog svoje arhitekture i raznih znamenitosti, mnogi nazivaju biserom Crnog mora.

Inače, Slančev Brjag u ljetnim mjesecima ima bogat noćni život i broji stotinjak kafića i noćnih klubova, zbog čega ga često nazivaju i ‘bugarskom Ibizom‘, piše portal Pun kufer

01. listopad 2023 18:14