StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetžele ime staro sedam stoljeća

Hercegovački Čitluk mijenja ime? Uskoro bi se mogla realizirati inicijativa još od devedesetih godina. Evo kako bi se taj grad uskoro mogao zvati

Piše dv
25. svibnja 2022. - 11:13

Hercegovačka općina Čitluk uskoro bi mogla promijeniti ime u Brotnjo, kako se zvala prije 716 godina. Time bi se konačno realizirala inicijativa koja u tom hercegovačkom kraju postoji još od 90-tih godina, navodi Klix.ba.

Inicijativa za primjenu imena Čitluku pojavljivala više puta od devedesetih godina prošlog stoljeća do danas, ali nikad nije realizirana, iako mještani tog podneblja u žargonu Čitluk zovu Brotnjom već dugo vremena.

Da bi se Čitluku uskoro moglo i službeno vratiti ime staro sedam stoljeća i da se poduzimaju određene aktivnosti za preimenovanje Čitluka u Brotnjo potvrdio je i načelnik te hercegovačke općine Marin Radišić.

On je Večernjem listu rekao da su već utvrdili proceduru koju je potrebno uraditi i da vjeruje kako će uskoro u to i krenuti.

Općina Čitluk je smještena u Hercegovačko- neretvanskom kantonu, a osnovana je 1955. godine sa sjedištem u Čitluku. Dan Općine ustanovljen poslije prvih demokratskih izbora i slavi se 24. svibnja kada se prvi put spominjanje ime Brotnjo.

Najstariji sačuvani nadnevak pisanog spomena imena Brotnjo, odnosno današnje Općine Čitluk, datiran je 24. svibnja 1306. godine u jednom aktu dubrovačkoga kneza i sačuvan je u Povijesnom arhivu u Dubrovniku.

Jedna je od prostorno manjih općina u BiH na površini od 181 kilometara kvadratnih i prema zadnjem popisu stanovništva iz 2013. godine ima 18.140 stanovnika.

Iako se svrstava u prostorno najmanje općine, ubraja se u gospodarski najrazvijenije općine u FBiH, a najvažnija privredna grana je turizam, zahvaljujući Međugorju koje je najposjećenije hodočasničko i turističko mjesto u BiH, prenosi Slobodna Dalmacija.

Prostor Općine Čitluk je i najveće vinogorje u BiH, a gotovo svaka porodica ima vlastiti vinograd i vino.

Tu se vinova loza obrađuje stoljećima i piju najbolja autohtona vina, koja zadnjih godina zauzimaju sve značajnija mjesta na tržištima širom BiH ali i izvan njezinih granica, piše Klix.ba.

24. travanj 2024 03:28