StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPodignuta optužnica

HDZ-ovcu Zulimu, bivšem načelniku Segeta, prijeti od šest mjeseci do pet godina zatvora zbog užasnih prijetnji izrečenih novinaru ‘Slobodne‘: ‘Znam tko si, đubre četničko, znam gdje živiš i da imaš dvije kćeri‘

Piše dv
5. srpnja 2022. - 16:16

Vinku Zulimu, 68-godišnjem bivšem HDZ-ovom saborskom zastupniku i nekadašnjem dugogodišnjem načelniku Općine Seget prijeti od šest mjeseci do pet godina zatvora zbog ozbiljnih prijetnji izrečenih Vinku Vukoviću, novinaru Slobodne Dalmacije. Splitsko Općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv Zulima u kojoj ga tereti da je novinaru uputio prijetnje 20. siječnja ove godine oko podneva, kada ga je ovaj nazvao na mobitel. Zbilo se to samo dva tjedna nakon što je Zulimu prestao mandat saborskog zastupnika na kojem je bio od 22. srpnja 2020. kao zamjenik stranačkog kolege Luke Brčića, piše Slobodna Dalmacija.

- Neugodno sam iznenađen što sam o podizanju optužnice doznao od novinara, a ne od Državnog odvjetništva, no drago mi je što je pet i pol mjeseci nakon prijave ipak napravljen ovaj pomak. Ponajprije mi je drago zbog moje obitelji, ali i svih novinara koji pošteno obavljaju svoj posao i trpe ozbiljne prijetnje i gnjusne uvrede od raznih zulima koji svoju moć crpe isključivo iz činjenice što ih štiti Partija kojoj pripadaju i njezini organi - kazao je naš kolega Vinko Vuković.

Prijetnje i uvrede

Dakle, novinar je nazvao Zulima i normalno se predstavio imenom i prezimenom, kazavši za koju medijsku kuću radi te je od njega htio dobiti informacije vezane za zapošljavanje Zulimova sina za vrijeme dok je njegov otac bio načelnik, a o čemu je kolega pripremao članak. No, novinarska su pitanja toliko iznervirala Zulima da je prvo, po optužnici, povišenim tonovima počeo vrijeđati sugovornika govoreći mu da "zna tko je on, da je đubre četničko, KOS-ovsko udbaško smeće".

To nije bilo dovoljno pa je, po optužnici, "u nakani da kod njega izazove osjećaj straha, uputio ozbiljnu prijetnju, što je sve kod novinara izazvalo osjećaj uznemirenosti i straha za njega i njegovu obitelj".

Naime, kazao mu je da zna gdje živi, na kojoj adresi i da zna da ima dvije kćerke te mu je rekao da će mu doći na vrata i upitao ga: "Što bi ti napravio da ti dođem na adresu i da tvoje curice...". Kad ga je Vuković upitao što bi napravio da dođe na njegova vrata, bivši HDZ-ov zastupnik odgovorio je: "Poljubio bi te u čelo...". Sve je to, utvrdilo je ODO Split nakon provedene istrage, kod žrtve izazvalo osjećaj uznemirenosti i straha za njega i njegovu obitelj.

Sumnjivo zapošljavanje

Podsjetimo, Slobodna Dalmacija je dva dana nakon izrečenih prijetnji objavila članak pod naslovom: "Segećani ne znaju tko je M. Z. (1991.), a mjesecima ga plaćaju. Sumnjaju da je sin bivšeg načelnika i HDZ-ova saborskog zastupnika V. Z. (1954.). Nazvali smo obojicu, pa protiv starijeg podnijeli kaznenu prijavu".

image
Božidar Vukičević/Cropix

U tekstu autora Vinka Vukovića govorilo se o tome da je Općina Seget 19. ožujka 2021. godine raspisala javni natječaj za radno mjesto višeg stručnog suradnika za prostorno uređenje i komunalne poslove, i to na neodređeno vrijeme uz tromjesečni probni rad. Na natječaj su se javila dva kandidata, od kojih je pobijedio M.Z. koji je imao 18,3 boda i koji je, logično, onda i zaposlen. Nitko od aktera priče, pa niti aktualni načelnik Općine koja je raspisala natječaj i primila mladića u radni odnos, nije htio potvrditi da se radi o sinu dugogodišnjeg HDZ-ova načelnika Zulima.

Mladić je odbio bilo što komentirati, a njegov je otac, pak, kao što je utvrdilo Državno odvjetništvo, u gotovo petnaestominutnom razgovoru na račun novinara sasuo niz uvreda i prijetnji. Državno odvjetništvo je predložilo da se okrivljenom izrekne kazna od godine dana zatvora uvjetno, s rokom kušnje od tri godine.

26. travanj 2024 11:45