StoryEditor
Hrvatska i svijetPOLITIKA, POLITIKA...|

HASANBEGOVIĆ ĆE U SABORU BITI PUPOVČEV ZAMJENIK: ‘Što je tu čudno, zalažem se za ljudska prava‘

Piše Jutarnji list
21. srpnja 2020. - 21:15
Zlatko HasanbegovicCROPIX
Uz vijest da će Miroslav Škoro biti kandidat Domovinskog pokreta za potpredsjednika Sabora iz te su stranke objavili priopćenje o imenima njihovih favorita za buduće predsjednike saborskih odbora, od kojih je svakako najveće iznenađenje to da će DP predložiti Zlatka Hasanbegovića za potpredsjednika Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina premda se u svojoj dosadašnjoj političkoj karijeri zalagao upravo za redukciju njihovih prava, piše Jutarnji list.

Vodstvo tog Odbora tradicionalno pripada predstavnicima manjina i vodio ga je Milorad Pupovac.
- Želimo objaviti kako je DP dobio sedam dužnosničkih mjesta u novom sazivu Sabora. Dobili smo jedno mjesto dopredsjednika Sabora, dva mjesta kao predsjednici odbora, dva mjesta kao dopredsjednici i mjesto predsjednika kluba. DP predložit će Hasanbegovića i Stjepu Bartulicu za mjesta dopredsjednika kluba DP. Na predsjedničko mjesto Odbora za obitelj, mlade i sport bit će predložena Karolina Vidović Krišto dok će za predsjedništvo Odbora za lokalnu i područnu samoupravu bit predložen Ivan Penava", javljaju iz DP i nastavljaju kako će na dopredsjedničko mjesto u Odboru za poljoprivredu predložiti Ružicu Vukovac, a Hasanbegoviću Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, a ponuđeno mu je i mjesto dopredsjednika u Državnom odvjetničkom vijeću.

Važno je reći, piše Milan Vrkljan, budući predsjednik Kluba DP, "da je oporba na jučerašnjem sastanku funkcionirala izuzetno korektno i vrlo se jednostavno, lako i s puno dobronamjernosti uspio postići dogovor sa svima. Sastanak je završio dogovorom i bez konfliktnih situacija."

Hasanbegović: Ja sam korifej ljudskih prava

Kako će se netko tko se javno zalagao za referendum o promjeni izbornog zakonodavstva, kojim bi manjinske izborne liste bile ukinute, kao i ukidanje istospolnog partnerstva, sad boriti za zaštitu ljudskih prava i prava nacionalnih manjina, što je temeljna zadaća matičnog saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina upitali smo Zlatka Hasanbegovića kojega Domovinski pokret nominira za potpredsjednika tog Odbora kojemu je na čelu Milorad Pupovac.

- Ja sam inzistirao na ovom Odboru, moram imati nekakvu zanimaciju naredne četiri godine. Dvoumio sam se između Odbora za ravnopravnost spolova i ovog za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Što je tu čudno? Ja sam korifej ljudskih prava i prava nacionalnih manjina, bio i ostao. Zanima me redistribucija novca poreznih obveznika, ono što Josipović naziva etnobiznisom, odgovorio nam je Hasanbegović, a na pitanje kako im je ta ideja prošla među opozicijom konstatirao je da je "SDP tanak s mandatima" i da ne može imati sve odbore, piše Jutarnji list.
loading...

Izdvojeno

04. prosinac 2020 11:08