StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetJAVNO ZDRAVSTVO

Hara virus A - HZJZ objavio koliko je ljudi u Hrvatskoj dosad umrlo od gripe

Piše PSD.
26. siječnja 2023. - 11:46
Zagreb, 061119. Zavod za javno zdravstvo grada Zagreba Andrija Stampar. Gradjani se dolaze cijepiti protiv gripe. Na fotografiji: cijepljenje protiv gripe.Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je posljednje podatke o oboljelima od gripe, prema kojima je u Hrvatskoj  tijekom sezone gripe 2022./2023., zaključno s 22. siječnja 2023. godine,  zaprimljeno ukupno 15.326 prijava o oboljelima od gripe, od čega su 4123 prijave zaprimljene u trećem tjednu 2023. godine.
Najveća stopa prijave gripe na 100.000 stanovnika,  se bilježi u Koprivničko-križevačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj županiji. U konačnici, u prethodnih tjedan dana još je jedna osoba preminula od gripe, kažu te dodaju da je ove sezone preminulo ukupno pet osoba. Uz sezonu gripe uobičajeno se povezuje tzv. višak smrti, odnosno povećan broj umrlih u odnosu na broj umrlih izvan sezone gripe. To je posljedica činjenice da je gripa u određenim rizičnim skupinama, kao što su osobe u dobi od 65 godina i stariji te kronični bolesnici neovisno o dobi, češće praćena komplikacijama i smrtnim ishodom. Teško je reći koliko stvarno osoba umre izravno ili, što je češće, neizravno od gripe (kao posljedica pogoršanja osnovne bolesti ili komplikacije, poput upale pluća ili sepse). Tijekom ove sezone prijavljeno je pet smrtnih ishoda zbog gripe i njezinih komplikacija.

Udio pozitivnih uzoraka u Nacionalnom referentnom centru za gripu zaprimljenih u trećem tjednu 2023. iznosi 23,6 posto. U pozitivnim uzorcima prevladava virus gripe A (98%), a među subtipiziranim uzorcima pozitivnih na virus gripe A prevladava virus gripe A/H1N1 (75%).

27. travanj 2024 00:51