StoryEditor

Gumenjak Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode

Piše DV
15. rujna 2021. - 14:31
Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode DNŽ uručeno novo plovilo za nadzor eko mreže Natura 2000DnŽ

Županijskoj Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode, kao korisniku projekta Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000, u srijedu je u uvali Bistrina uručeno plovilo, gumenjak RIB1 Rigid-inflatable boat,  za nadzor morskih zaštićenih područja i područja ekološke mreže Natura 2000 Dubrovačko-neretvanske županije.

”Na području naše županije je već pet ovakvih brodova, jedan za potrebe naše javne ustanove, dva za Mljet, dva za Lastovo. To je jedan resurs kojima naši čuvari prirode mogu brinuti za nju i pozoravati na neke probleme", rekao je župan Nikola Dobroslavić.

Osnovna svrha nabave plovila za morska područja je, osim terenskog obilaska i nadzora zaštićenih područja, uklanjanje invazivnih vrsta flore i faune, monitoring staništa i vrsta, neposredni nadzor zaštićenih prirodnih vrijednosti, provođenje edukacijsko-informativnih radionica, provođenje akcija čišćenja podmorja i morske obale od komunalnog otpada u cilju aktivnog upravljanja, održivog korištenja i razvoja te suzbijanja ilegalnih radnji u zaštićenim prirodnim vrijednostima s konačnim ciljem zaštite i očuvanja prirodnih vrijednosti, koje doprinose ekonomskom i gospodarskom rastu područja kao i razvoju dodatne turističke ponude područja, primjerice selektivni oblici turizma.

Koordinacija čuvara prirode, inspekcijskih i policijskih službi može dati dobre rezultate u vidu suzbijanja ilegalnih radnji, kao što su krivolov na ptičje populacije i ribokrivolov. Stoga će nabavka plovila svakako doprinijeti učinkovitijem upravljanju i zaštiti morskih područja, a sve u svrhu očuvanja sveukupne biološke raznolikosti. Nadalje, kako bi se zaštitila biološka raznolikost morskih zaštićenih i Natura 2000 područja, potrebno je kontinuirano provoditi konzervacijske aktivnosti, priopćili su iz županijske uprave.

Korisnik projekta je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a suradnici su sve županijske javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode u Republici Hrvatskoj.

image
Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode DNŽ uručeno novo plovilo za nadzor eko mreže Natura 2000
DnŽ

Osnovni cilj projekta je uspostava okvira za učinkovito upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000 u Hrvatskoj, kroz participatorni razvoj planova upravljanja područjima ekološke mreže, razvoj i institucionalnih i individualnih kapaciteta za upravljanje te podizanje javne svijesti o važnosti očuvanja ovih područja. U projektnim aktivnostima kao suradnici sudjeluju sve javne ustanove koje upravljaju zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže Natura 2000.

Projekt predviđa izradu pet planova upravljanja za zaštićena područja i područja ekološke mreže Natura 2000 za kopneni i morski dio otoka Korčule, poluotoka Pelješca, kopneni i morski dio Općine Konavle te kopneni i morski dio Malostonskog zaljeva te za područje ekološke mreže Natura 2000 Srednjedalmatinski otoci i Pelješac.

Projekt, sufinanciran iz Europskih strukturnih investicijskih fondova u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., vrijedan je 186.497.150,36 kuna, od čega Europska unija sufinancira iznos od 158.503.452,80 kuna. Planirano trajanje projekta je od 2017. do kraja 2022. godine.

Na ovom događaju bili su voditelj Službe za zaštićena područja Daniel Springer, župan Dobroslavića sa savjetnicom Žaklinom Marević, ravnateljica Javne ustanove Marijana Miljas Đuračić, načelnik Općine Ston Vedran Antunica zapovjednik Vatrogasne zajednice Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović.

21. rujan 2021 17:22