StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPOSUO SE PEPELOM

Grbin: Vratit ću 50-ak tisuća kuna koje sam uzeo kao naknadu za odvojeni život, uplatit ću ih u humanitarne svrhe

Piše psd
20. veljače 2022. - 15:09

U ovotjednoj HTV-ovoj emisiji "Nedjeljom u dva" voditelja i urednika Aleksandra Stankovića gostovao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Na pitanje je li ga uzdrmala afera "odvojen život", Grbin odgovara:

- Naravno da nije ugodno i lagao bih kad bih rekao da je bilo ugodno čitati sve te napise i odgovarati na sva ta pitanja. Ali ja sam javna osoba i od odgovora na ta pitanja nema pravo pobjeći.

Komentirao je i ocjene nekih svojih kolega da nakon ovoga više ne može biti premijer.

- Naknadu o kojoj govorimo u ovom trenutku prima nešto više od 80 zastupnika. Isplaćuje je Sabor na temelju zakona i saborske odluke, ona nije nezakonita, nije nedopuštena. Inače, ja sam se te naknade sam odrekao prije nego što se o svemu tome počelo pričati. Ali svjestan sam kako to izgleda i da u ovom trenutku kao političar, ali i kao čovjek, moram napraviti dvije stvari: jedna je - inzistirati na tome da se ovo pitanje uredi i da oko ovoga više ne bude nikakvih dvojbi, nedoumica ili ovakvih emisija za bilo koga drugoga. To je moja obveza kao političara. SDP je inače ukidao povlaštene mirovine, SDP je ukidao i parkinge koji su bili u garaži u Tuškancu itd. SDP se borio protiv tih povlastica. SDP će to činiti i ubuduće i zato smo već ovaj tjedan pokrenuli inicijativu da se to promijeni, svede u nekakve realne okvire i da se to pitanje uredi. Međutim, postoji nešto drugo što moram učiniti kao čovjek, a to je vratiti ovaj novac. I taj novac neću vratiti u proračun, nego ću ga uplatiti u dobrotvorne svrhe, zato što nije primljen nezakonito, rekao je Grbin.

Vratit će, rekao je, oko 50 tisuća kuna, a još uvijek odlučuje kojoj će instituciji taj novac donirati, prenijela je Slobodna Dalmacija.

Na pitanje zašto je tek sada shvatio da "nije fer" da taj novac zadrži, odnosno da prima naknadu za odvojeni život - a živi s obitelji u Zagrebu, kaže kako je sam tražio da mu se ona prestane isplaćivati.

- Nije fer da je zadržim. Je li to bila greška? Reći ću - da, bila je greška, i nisam ju trebao primati. Sada je to potrebno ispraviti - dodao je.

- Ja imam prebivalište u Puli, a dužnost saborskog zastupnika obavljam u Zagrebu. I moj je život između ta dva grada. U ovom trenutku je težište mog života u Zagrebu i zato sam smatrao, kad je to postalo definitivno da će to tako biti na određeno vrijeme, a to određeno vrijeme je mandat na koji se biram, mandat koji mi povjeravaju građani, u tom trenutku sam zatražio da mi se ta naknada ukine - pojasnio je među ostalim.

27. travanj 2024 23:50