StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPUTINOVA OSVETA

Graničari na arktičkom prijelazu u nevjerici: Temperatura se spušta do -22, a očajnici na biciklima samo naviru!

Piše snježana pavić/JL
22. studenog 2023. - 17:29

Rusija je ponovo pribjegla taktici "hibridnog ratovanja" iz zime 2015., kada je poslala tisuće migranata na svoju sjevernu granicu s Finskom. Finska je zatvorila dio graničnih prijelaza s Rusijom nakon što su Rusi poslali 35 migranata na biciklima, na temperaturi od minus 22 Celzijeva stupnja da prijeđu arktičku granicu s Finskom. Napetosti rastu jer ruska tajna služba FSB ponovo šalje migrante preko svoje sjeverne granice s Europom.

Grupa od 35 tražitelja azila stigla je prošlog ponedjeljka u Sallu u finskoj Laponiji. U utorak se taj broj popeo na 55, a u srijedu na 74. Granična straža kaže da su migranti većinom Iračani, Sirijci, Turci i Somalijci, prenio je Euronews. Prizor iz Finske podsjeća na razdoblje 2015. i 2016., kada su stotine migranata na biciklima ušle iz Rusije u Norvešku i Finsku, piše Financial Times.

Od pristupanja Finske NATO-u ove godine napetosti između dviju zemalja sve su intenzivnije, a Finci sada sumnjaju da se radi o osveti za najavljeni vojni sporazum sa SAD-om. Norveška je objavila da je u pripravnosti, prenio je Barents Observer, norveško internetsko glasilo koje objavljuje vijesti s arktičkog područja na engleskom, ruskom i kineskom jeziku.

Još nije jasno tko je prevezao tražitelje azila do rusko-finske granice, no Finci ističu da FSB kontrolira kome će biti dopušten ulazak u graničnu zonu. Finski premijer Petteri Orpo izjavio je u ponedjeljak da postoje "naznake organiziranog ruskog napora". U četvrtak je objavio da će četiri od devet prijelaza biti zatvoreno od petka kao odgovor na porast broja izbjeglica i migranata. Finska je zatvorila svoja četiri najprometnija prijelaza s Rusijom nakon što je u nekoliko dana s Bliskog istoka i iz Afrike stiglo više ljudi nego što bi ih inače stiglo u cijeloj godini. U studenom ih je stiglo 500, prenosi Barents Observer.

image
Jussi Nukari/Afp

Najbliži ruski grad je Kandalaska u Murmanskoj oblasti s 30.000 stanovnika. Međutim, taj je grad 167 kilometara od granice, što je predaleko za vožnju biciklom zimi. Zapovjednik na graničnom prijelazu Jouko Kinnunen rekao je za Helsingin Sanomat da su ruske vlasti poslale ljude u graničnu zonu i zatim zatvorile prijelaz da se ne mogu vratiti.

Laponski graničari u ponedjeljak su počeli graditi privremene barijere uzduž granice u Salli, pomaže im finska vojska. Od 2015. zemlje istoka Europe optužuju Rusiju za "hibridni rat" organiziranim slanjem skupina migranata. Jedan od migranata umro je 2016. od smrzavanja kod Salle dok je čekao da se granični prijelaz otvori, prenosi Jutarnji list.

"Vrlo pažljivo pratimo što se događa u Finskoj i koje se mjere tamo provode", rekao je Tarjei Sirma-Tellefsen, načelnik policije u Finnmarku, krajnje sjevernom okrugu Norveške. I Norvežani su granični prijelaz Storsog prema Rusiji zatvorili na jedan dan. Norveška policija je u pripravnosti zbog mogućih iznenadnih dolazaka migranata.

U jesen 2015. u Norvešku preko graničnog prijelaza Storsog iz Rusije ušlo oko 5500 migranata. U Finsku je 2015. stiglo 30.000 izbjeglica koje traže azil, što je bilo dramatično povećanje u odnosu na uobičajenih 3000. Finska je 2015. reagirala tako da je zabranila prelazak granice biciklima. Iz humanitarnih razloga, objasnili su, jer je prehladno. Finska granična služba sada je opet zabranila prelazak granice biciklom.

U siječnju i veljači 2016. gotovo 1000 migranata stiglo je na arktički granični prijelaz između Finske i Rusije. Finski dužnosnici vjeruju da su ruske vlasti migrante prevezle autobusom i smjestile ih u hotel na njihovu putu prema sjeveru te da su im dane upute da zatraže azil nakon što prijeđu granicu. To se smatra prvim i najuspješnijim hibridnim ruskim napadom ove vrste na članicu Europske unije do danas - iako su se finski dužnosnici i političari u to vrijeme ustručavali to tako nazvati.

image
Jussi Nukari/Afp

Finski predsjednik Sauli Niinistö optužio je Moskvu da usmjerava ljude prema Finskoj u znak osvete za suradnju sa SAD-om, prenosi britanski Guardian. Ruski graničari obično onemogućavaju ljude bez valjanih viza za EU da prijeđu u Finsku. No, prošle je srijede Niinistö rekao kako vjeruje da je Rusija počela usmjeravati tražitelje azila prema finskim graničnim prijelazima u znak odmazde za odluku Helsinkija da potpiše sporazum o obrambenoj suradnji s Washingtonom.

Jussi Laine, profesor na Sveučilištu istočne Finske, ističe da su finske vlasti pretjerano reagirale na ruski pokušaj da izvrši pritisak. To je bilo upravo ono što je Moskva željela. Riječ je o ruskom hibridnom djelovanju, smatra Laine. "Ključni element u tome je stvaranje pustoši i panike. Ako je to ono što ciljaju, rekao bih da su to postigli uz vrlo malo truda", zaključuje finski profesor. Riječ je o migracijskoj bombi, ističe finski znanstvenik Pekka Kallioniemi. Za njega je to strategija hibridnog rata, kojom zemlje poput Rusije i Bjelorusije organiziraju useljavanje migranata iz relativno siromašnih regija u Europsku uniju, piše  Jutarnji list.

Rusija koristi taktiku "hibridnog ratovanja" kako bi gurnula migrante preko finske granice, izazivajući zabrinutost da bi Kremlj mogao pokrenuti snažnije napore da izvrši pritisak na najdužu granicu EU s Rusijom i novo istočno krilo NATO-a, prenosi Euronews. Finski ministar obrane Antti Häkkänen optužio je Rusiju da namjerno tjera migrante prema graničnom pojasu kao vrstu "hibridnog ratovanja". Ruske vlasti prije nikome nisu dopuštale da putuje prema finskim graničnim prijelazima ako nema ispravne dokumente ili vizu. Analitičari kažu za Euronews da se vjerojatno radilo o operaciji kojom Rusija želi pokazati da može pokrenuti dolazak migranata i zatim ga ponovno zatvoriti po želji.

image
Jussi Nukari/Afp
image
Jussi Nukari/Afp

Estonija je također prošlog tjedna izvijestila o hibridnom napadu iz Rusije uz pomoć migranata iz Somalije. Osam somalskih državljana pustila je bez vize do estonske granice. Ovo se smatra hibridnim napadom na Tallinn, izjavio je ministar unutarnjih poslova Estonije Lauri Läänemets. Somalcima je odbijen ulazak i vraćeni su u Rusku Federaciju.

"Malo je vjerojatno da su ti građani Somalije sami došli na tu ideju", poručio je ministar policije Estonije. Smatra da je s Estonijom pokušano isto što i s Finskom. "Cijeli cilj ove akcije je destabilizirati društvo i izazvati zabrinutost i strah kod ljudi, kao i smanjiti povjerenje u vladu i državne institucije. Ali nećemo dopustiti da se to dogodi, djelovat ćemo odlučno", istaknuo je Läänemets.

U kolovozu je Poljska optužila Bjelorusiju i Rusiju da organiziraju priljev migranata u tu zemlju. Prije toga, u ljeto 2021., deseci tisuća migranata i izbjeglica, uglavnom s Bliskog istoka, prešli su ili su pokušali prijeći u Poljsku iz susjedne Bjelorusije, javlja Glas Amerike. Poljska je tada reagirala uspostavljanjem zone zabrane pristupa na granici, koja je trajala devet mjeseci. Zabranila je pristup nerezidentima, uključujući migrante, humanitarne radnike i medije.

Također je poslala tisuće vojnika i policajaca kako bi pojačala patrole, sagradila je čelični zid duž granice i odobrila zakon kojim se migrantima dopušta prisilni povratak u Bjelorusiju, piše Jutarnji list.

image
Jussi Nukari/Afp
28. travanj 2024 01:51