StoryEditor
Hrvatska i svijetOTVORENO PISMO|

Gradonačelnik Mato Franković odgovorio američkoj glumici Gabrielli Union koja tvrdi da su u Dubrovniku napali rasisiti

Piše dv
15. rujna 2021. - 11:34
Gradonačelnik Dubrovnika Mato FrankovićTonci Plazibat/Cropix

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković uputio je otovoreno pismo američkoj glumici Gabrielle Unio koja je u svojim memoarima napisla kako je prije dvije godine u Dubrovniku memoarima doživjela neugodan rasistički incident, zbog kojega je i danas uhvati jeza.

- Poštovana gospođo Union, nemalo sam ostao iznenađen Vašom izjavom kako ste za vrijeme boravka u Dubrovniku doživjeli neugodno iskustvo gdje ste, citiram „iskusili veliku količinu mržnje i prijetnje nasiljem“, kako navodite, u klubu koji je prepun rasističkih simbola te neonacistima koji su bili prisutni.

U ime Grada Dubrovnika, Dubrovčana i svoje osobno izražavam najoštriju osudu takvog istupa i zgražanje nad bilo kakvim porukama mržnje i nasilja. Dubrovnik je oduvijek otvoren Grad u kojem nikad nisu postojali rasistički segregacijski klubovi.

Dubrovnik je Grad koji zapravo ima jedan jedini noćni klub koji je jedan od najboljih klubova u Europi. Dubrovnik je grad visoko tolerantnih ljudi, kulture i povijesti koja je na dubrovačkoj hridi razvijana više od tisućljeća. Zbog toga nas čudi takav primitivan i individualan čin.

Štoviše, ponosni smo što našu bogatu povijest krasi činjenica da je Dubrovačka republika davne 1416. zabranila trgovinu robljem, davno prije nego što su to učinile Sjedinjene američke države i to usprkos činjenici što su glavne gospodarske grane tadašnje republike bile upravo pomorstvo i trgovina. Kao i u mnogočemu, Dubrovčani su tada već bili ispred svog vremena i u poštivanju ljudskog života i ljudskih prava. Pojam “slobode” (libertas, libertà) jedan je od ključnih motiva u političkoj tradiciji starog Dubrovnika koji se održao do danas.

Vjerujem da ste svjesni kako je Vaš istup o izoliranom slučaju nanio veliku štetu Dubrovniku i svim njegovim građanima za koje će se steći dojam kako pripadaju sustavu vrijednosti koje Dubrovnik i njegovi građani nikad nisu baštinili. Dubrovnik je, naprotiv, Grad koji je uvijek prihvaćao sve dobrodošle ljude, a naši sugrađani su se prema svima ophodili kao dobri domaćini. Stoga nas je Vaš istup o događaju kojeg navodite kako se dogodio prije dvije godine krajnje iznenadio, posebice iz razloga što takav klub kakvog opisujete u Dubrovniku ne postoji.

Stoga, poštovana gospođo Union, još jednom iskazujem žaljenje zbog izdvojenog incidenta koji Vam se dogodio u našem Gradu i upućujem Vam iskrene isprike i istovremeno ističem kako je Dubrovnik uvijek bio i biti će u budućnosti Grad slobode, jednakosti i poštovanja prema svima - poručio je gradonačelnik Mato Franković.

Što je napisala Gabrielle Union pročitajte OVDJE. 

item - id = 1127430
related id = 0 -> 1127373
related id = 1 -> 1042156
15. rujan 2021 11:35