StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetInvestitori bez granica

Građevinska dobivena u Ravnom, zgrade izgrađene na Brgatu, a država godinama šuti o tome!

Piše Ahmet Kalajdžić
17. ožujka 2023. - 12:05

Iako se po hrvatskim zakonima objekti ne smiju graditi u pojasu unutar 100 metara od državne granice, čak tri stambene zgrade koje prilaz imaju iz mjesta Ivanica u susjednoj BiH, izgrađene su na Gornjem Brgatu. Naime, uvidom u Geoportal hrvatske Državne geodetske uprave nedvojbeno je da su tri dvojne ville s bazenima, čiji je investitor državljanin Slovenije u cijelosti izgrađene na teritoriju Republike Hrvatske, odnosno administrativnom području Općine Župa dubrovačka.

image

Da se tri ville nalaze na teritoriju Hrvatske dokazuje i Geoportal Državne geodetske uprave Geoportal.dgu.hr/

Geoportal.dgu.hr/

Mic po mic…

Uz njih, na predjelu Carine prekograničnog naselja Ivanica su i vile iznad samog graničnog prijelaza GP Brgat čiji je investitor banjalučki informatičar s britanskom adresom u Londonu, no za razliku od spomenutih u ovom slučaju, o kojem smo inače pisali još 2017. godine, dnevni boravak i spavaonice ipak se nalaze u BiH. No najistureniji, južni zidovi su građeni upravo na liniji sljemena brda, odnosno na samoj državnoj granici pa su luksuzno opremljeni bazeni i terase za sunčanje izgrađeni i više od 10 metara unutar državnog teritorija Hrvatske! Upravo tako su i nastali reklamni slogani iznajmljivača villa na Ivanici: “Hrvatski ugođaj, BiH-cijene” ili “Vila u BiH, bazen u Hrvatskoj”. Dapače, zbog blizine bi netko iz villa iznad GP Gornji Brgat, iz obijesti, mogao hrvatske carinike i granične policajce kamenom pogoditi. Pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Župa dubrovačka Jure Marić odgovorio nam je kako su upoznati s cjelokupnom problematikom i da se zbog granice radi o nadležnosti Ministarstva unutarnjih poslova te Državne geodetske uprave. Stoga, ističe Marić u Župi dubrovačkoj očekuje rezultate uvida i stvarnog razgraničenja na terenu.

image

Kuće BiH-informatičara, izgrađene iznad samog GP Gornji Brgat s bazenima u Hrvatskoj Božo Radić/CROPIX

Božo Radić/HANZA MEDIA

Pet godina bez odgovora

Jedini odgovor 2017. stigao je iz Ministarstva uprave koje nas je uputilo na MUP, da bi MUP 2020. uputio na nadležnost Ministarstva prostornog uređenja RH. Ove smo godine upite svima poslali, ali su nas iz Ministarstva prostornog uređenja uputili na Državni inspektorat, a iz MUP RH na Državnu geodetsku upravu. Poslali smo im, kao i premijeru Plenkoviću, odnosno Vladi RH, upite popraćene fotografijama i geodetskim snimkama 2017.-2023. godine. No, izuzev spomenutog odricanja odgovornosti, odgovore je li neki inspektor uopće izlazio na teren, što je utvrđeno, kakva je doista granična crta i na ostalo još nema, a objavit ćemo ih čim stignu. Činjenica je da mještani čiji su preci stoljećima živjeli u pograničnom području, dobro znaju gdje se prostirala bivša Dubrovačka Republika, a gdje počinjao teren susjedne BiH, gdje su, prema stečenom povijesnom pravu, stočari napasali stada.

image

Jugozapadne vile slovenskog investitora na Ivanici iznad izvora Omble- snimak iz rujna 2020.

Ahmet Kalajdžić/

To su im pravo potvrdile turske i austrougarske vlasti, a nepobitna je činjenica da granica s BiH nikad nije mijenjana...sve dok nekom nije pošla voda na usta zbog moguće masne naplate građevinskih dozvola tik uz granicu. Već smo pisali kako se Ivanica pretvara u hercegovački Beverly Hills. Iako je Općina Ravno svim investitorima izdala građevinsku dozvolu te izgradnju villa čak uvjetovala gradnjom bazena, a zbog čega kupci iz cijele Europe doslovce stoje u redu, to je naselje znatnim dijelom postalo područje divlje gradnje koja duboko zadire u oblast neriješenih međudržavnih odnosa i nepoštivanja granica. To su naime, problemi o kojima se predugo šuti.

Povijesna je činjenica da je Dubrovačka Republika kao državne maksimalno koristila prirodne granice, a u neposrednoj blizini Dubrovnika kao takva granica prihvaćena su sljemena okolnih brda. Međutim, investitori su vrhove brda često “ravnali” kako bi dobili bolji pogled prema moru. Tako se danas iz vila na Carinama pruža pogled prema Župi dubrovačkoj ali i Rijeci dubrovačkoj.

image

Jugozapadnoi najisturenije ville slovenskog investitora na Ivanici iznad izvora Omble- snimak iz rujna 2020.

Ahmet Kalajdžić/

Što se događalo 2007.godine

Podsjetimo da su Brgaćani uznemireni činjenicom da je počelo ravnanje tla za gradnju prvih villa, 2007. pozvali nadležne da utvrde prelaze li ville u njihove parcele. Tad je Međudržavna komisija utvrdila da se najbliži objekt (podsjetimo: još nezavršen i bez bazena) nalazio samo metar od granice, iako- po propisima kojih se drži samo Hrvatska −trebaju biti udaljeni 100 metara! Mještani su bili na korak do javnog prosvjeda i potpisa peticije, ali su ipak odustali. Te 2007. je reagirala i dubrovačka PU prema rezultatima provjera koje dotad ni jedan objekt nije “ušao” u Hrvatsku.

image

Tri ville slovenskog investitora na teritoriju su Hrvatske 

Božo Radić/HANZA MEDIA
20. travanj 2024 01:09