StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetHrvatska posla

Građani smatraju da za korupciju u Hrvatskoj nema lijeka: ‘Ona je tu još od Marije Terezije, mi spadamo u to područje i samo se prilagođavamo‘

Piše PSD
16. prosinca 2021. - 20:42

Do jučer ugledni političari, odjednom iza rešetaka. Ovaj put je riječ o gradonačelniku Kutine, Zlatko Babiću. Ključna riječ: korupcija. Građani osuđuju, ali ipak nekako i razumiju. Napravili bi isto za svoje bližnje, piše N1, a prenosi Slobodna Dalmacija.

“Svi to rade pa zašto ne i ja. Sve je korupcija, gdje god hoćeš, nećemo se lagati”, kaže nam jedna građanka, a druga kaže da bi za svoje dijete platila, ako bi mu to pomoglo da se zaposli. “Nema veze što je korupcija, od toga se uvijek živilo”, kaže.

“Bzz obzira što je malo ilegalno, ali bih pomogla nekome svojemu. Danas se to tako radi. Ne bih možda platila, možda više na dugogodišnje prijateljstvo. Više su se ta prijateljstva prije održavala”, kaže pak jedna Zagrepčanka.

Slično je na prijatelje gledala i od milja zvana “kninska kraljica” Josipa Rimac pa je završila iza rešetaka. Prijatelji su tu očito da se koriste kad zatreba.

“Pa nema vam tu razočarenja. Prije svega, život je takav. Morate biti svjesni da pozicije, funkcije i titule donose neke prijatelje pa samim time kad izgubite funkcije i titule ih i odnose”, rekla je Rimac u rujnu prošle godine.

Dvije trećine građana najodgovornijom za korupciju smatra Vladu

U godišnjem izvješću o korupciji, 66 posto građana smatra Vladu najodgovornijom za korupciju u zemlji. Rijetki će priznati da su koristili veze za javne usluge, a još manje da su dali mito. Naši sugovornici s time nemaju problema – pogotovo kod doktora.

“Pa malo ciglicu kavice, bajadericu, čisto kao znak pažnje da je ugodniji dan. Doktor se zahvali, obavi svoj posao stručno i to je to. To je kod nas nekako uvriježeno, nekako kultura ponašanja. Nije to korupcija, ne daj Bože”, rekla je jedna gospođa.

Neki doktorima daju i viski: “Ali to za veće stvari, ovako za male ne. Nije to korupcija, korupcija je kad ide u kuverti puno više”.

“S policijom nisam imao takvih situacija. Ali sam imao kad sam dobrovoljno davao na tehničkom. To je ono, bolje da umre selo, nego običaji, kak se veli”, priznaje jedan građanin.

Građani kao najpotkupljivije vide lokalne vlasti, zatim saborske zastupnike, direktore kompanija, suce i dužnosnike u Vladi. No jasno je da je korupcija rasprostranjena među svima pa tako i među običnim ljudima.

“Ja mislim da tu ima elemenata kulture koju bih ja opisao prije svega kao izostanak profesionalnizma i meritokracije. Dakle, mi u raznim područjima imamo prevladavanje nekih drugih kriterija po kojima se ponašamo i cijenimo neke stvari”, kaže sociolog Dragan Bagić.

Ima li lijeka za korupciju među Hrvatima?

“Nikako se to ne može iskorijeniti. Korupcije je još od Marije Terezije, mi spadamo u to područje i mi se samo prilagođavamo”, smatra jedan građanin.

Hrvatska je očito visoko korumpirana zemlja. A kako to iskorijeniti? Izgleda da je najbolje krenuti od samoga sebe.

26. travanj 2024 15:07