StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNAKON IZVANREDNE SJEDNICE

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg obratio se novinarima o raketnom napadu na Poljsku

Piše dv
16. studenog 2022. - 13:13

NATO savez održao je izvanrednu sjednicu u srijedu na kojoj je raspravljao o eksploziji u istočnoj Poljskoj u blizini ukrajinske granice u kojoj su poginule dvije osobe

Sjednicom ambasadora NATO-a u Bruxellesu predsjedao je glavni tajnik Jens Stoltenberg, koji je zatim održao konferenciju za medije, pernosi N1.

"Od početka ilegalnog ruskog rata u Ukrajini NATO je povećao budnost na istočnom krilu i pratimo situaciju na kontinuiranoj bazi. Istraga o ovom incidentu traje i moramo pričekati njene rezultate, no ništa ne upućuje da je ovo bio namjeran napad i ne upućuje da Rusija priprema vojnu ofenzivu na NATO", rekao je Stoltenberg.

"Naša preliminarna analiza upućuje na to da je incident uzrokovao ukrajinski protuzračni projektil koji je ispaljen protiv ruskih projektila. No bit ću jasan, ovo nije krivnja Ukrajine, Rusija snosi krajnju odgovornost budući da nastavlja sa svojim ilegalnim ratom protiv Ukrajine", dodao je.

Šef NATO-a rekao je da će se danas održati sastanak kontaktne skupine za Ukrajinu kako bi se koordinirala potpora saveznika i partnera u pogledu pomoći koju Savez pruža Ukrajini.

"Najveći fokus posljednjih mjeseci bio je na protuzračnoj obrani i pozdravljam činjenica da sve više partnera i savezniak osigurava sve više protuzračnih sustava Ukrajini", rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je kazao da je sinoć razgovarao s poljskim predsjednikom Dudom i američkim predsjednikom Bidenom.

"Složili smo se da moramo ostati mirni i blisko surađivati. NATO je ujedinjen. Uvijek ćemo činiti sve što je potrebno za zaštitimo i obranimo saveznike", rekao je.

Ponovio je da još nemaju konačan ishod istrage. "Ali rekao sam da nema nikakvih indikacija da je ovo bio namjerni napad niti da Rusija planira napasti NATO. Dakako, vidjet ćemo što ćemo učiniti, ali složili smo se da Rusija snosi krajnju odgovornost, ona je dovela do ove situacije. Da nema rata ne bismo bili u ovoj situaciju gdje su dvije žrtve i ovog incidenta o Poljskoj."

24. rujan 2023 01:58