StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetmarija zaharova

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova: ‘Treći svjetski rat? Možda je već započeo! Ali znam jednu bolju temu‘

Piše Dv
3. lipnja 2022. - 18:43

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova poručila je da ono što treba učiniti jest razgovarati ne o tome hoće li izbiti Treći svjetski rat, nego o tome kako ga spriječiti, prenosi N1.

“Je li Treći svjetski rat moguć? Možda je već u tijeku? Kakav oblik će poprimiti? To su teme o kojima mnogi raspravljaju. Umjesto da govorimo o Trećem svjetskom ratu, bilo bi nam bolje da razgovaramo o kako to spriječiti”, rekla je na brifingu, prenosi Slobodna Dalmacija.

Glasnogovornica Sergeja Lavrova je naglasila da Moskva godinama ukazuje da međunarodno pravo i Ujedinjeni narodi trebaju služiti kao “zaštitna mreža” protiv Trećeg svjetskog rata.

Zaharova je također istaknila da Rusija već tri-četiri godine primjećuje “želju Zapada da izbriše međunarodno pravo i umjesto toga uvede svjetski poredak utemeljen na pravilima.

“Ovo je iznimno opasno jer to podrazumijeva diktaturu jedne skupine zemalja i to prijeti narušavanjem ravnoteže u cijelom svijetu, a onemogućuje drugim državama ostvarivanje svojih interesa. Svaka zemlja ima pravo na suverenu vanjsku i unutarnju politiku, na zakonsku obranu njihovih interesa”, poručila je Zaharova, a prenosi ruski TASS.

“Kada jedna grupa zemalja zgrabi vlast ili teži da je preuzme, može se očekivati mnogo problema”, dodala je.

07. svibanj 2024 16:41