StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetštediše, oprez!

Gasite li automobil dok stojite u koloni ili na semaforu da biste uštedjeli na gorivu? Nemojte to raditi, evo i zašto

Piše dv
17. rujna 2022. - 11:56

U ovim teškim inflacijskim vremenima svaka kuna je važna i mnogi gledaju bilo kakav način da nešto uštede. Kako je gorivo bitna stavka u potrošnji, neki su u vremenu poskupljenja smanjili vožnju automobiliom i odabrali korištenje javnog prijevoza, pješačenje ili vožnju biciklom.

Neki koji ipak ne mogu bez automobila, a htjeli bi uštedjeti, pokušavaju zašparati na vožnji tako što gase motor na semaforima ili u kolonama.

image

Štedeći na gorivu možete potrošiti na akumulatoru (ilustracija)

Božidar Vukičević/Cropix

Oni koji imaju automobil sa start/stop sustav znaju da on neće intervenirati kada je motor hladan pa će održavati motor u radu dok ne postigne optimalnu temperaturu. Ako nemate start/stop sustav, izbjegavajte gašenje motora dok stojite na semaforu, i to pogotovo ako je motor hladan. Nećete uštedjeti ništa, a često paljenje i gašenje hladnog motora ima negativan utjecaj na trajnost i akumulatora. Osim toga, potpuno gašenje gasi i sva svjetla na automobilu, što vas čini manje uočljivima na cesti, piše HAK revija.

image

Ako želite zaista uštedjeti na gorivu, biciklirajte

Damir Krajač/Cropix

Dakle, i ovaj slučaj je dokaz da štednja na jednoj strani, gorivu, može donijeti možda i veći trošak na drugoj strani, akumulatoru. A da ne govrimo o trošku ako vas netko ne vidi na cesti pa udari u vaš automobil. Pokušajte uštedjeti na neki drugi, bolji način.

27. travanj 2024 23:51