StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUGLEDNI NJEMAČKI LIST

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG Tko želi u Dubrovnik, treba ostati u Dubrovniku, okolna putovanja u Hrvatskoj nisu poželjna!

Piše Dv
10. svibnja 2020. - 11:40
Ugledne njemačke dnevne novine Frankfurter Allgemeine Zeitung objavile su tekst pod naslovom „Gdje možemo putovati ovo ljeto?“ u kojemu su analizirali situaciju i državama i regijama gdje Nijemci rado idu na odmor. U velikom pregledu navedeni su: Španjolska, Italija, Skandinavija, Grčka, Austrija, Belgija, Nizozemska, Turska, Francuska, a među njima našla se i Hrvatska.
U tekstu se navodi kako u nijednoj državi članici Europske unije, udio turizma u sveukupnoj gospodarskoj snazi nije toliko velik kao u Hrvatskoj te se kao primjeri navode Istra i Dalmacija.

Također, navedeno je kako upravo zbog toga vlada veliki pritisak na politiku u Zagrebu da se granice za putnike otvore. FAZ piše kako će „od 11. svibnja vrata otvoriti hoteli i kampovi u Istri, koncem svibnja očekuje se otvaranje granice sa Slovenijom, a u lipnju će se otvoriti granice i za putnike iz drugih država - ukoliko budu mogli predočiti da su neposredno prije putovanja negativno testirani na koronavirus“.

FAZ piše kako Zagreb kao ni Grčka, više ne računa na zajedničko europsko rješenje, nego, kao i Atena, favorizira bilateralne ugovore s pojedinim zemljama, takozvane 'turističke koridore'.

Navedeno je i kako se "pri tome posebno računa na turiste iz Njemačke, Austrije, Češke i Mađarske".

Tekst otkriva i neslužbene informacije kako će turisti morati putovati direktno do svog odredišta jer „slobodna okolna putovanja u samoj državi nisu poželjna“. Slika koja prati odlomak koji govori o stanju u Lijepoj našoj prikazuje Grad, a ispod slike FAZ donosi primjer kako će se turisti moći ponašati:

- Tko želi u Dubrovnik, treba ostati u Dubrovniku, okolna putovanja u Hrvatskoj nisu poželjna, stoji u potpisu.

U kratkim je crtama opisano kako će funkcionirati hotelski i privatni smještaj, ali FAZ pri tome ne raspolaže službenim uputama.
06. svibanj 2024 05:57