StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKao u hororu

Finska udruga o stanju na Žarkovici: U azilu smo vidjeli polumrtve pse kako se pate i ostatke mrtvih pasa. Ponudili smo pomoć, međutim odbijeni smo

Piše dv
26. svibnja 2022. - 22:04

Finska udruga Pelastetaan Koirat ry na svom Facebook profilu objavila je niz fotografija iz azila na Žarkovici. Njezini predstavnici boravili su u Dubrovniku 2017. i 2018. godine te su se u objavi osvrnuli na situaciju koju su tada zatekli.

Facebook objavu prenosimo u nastavku:

"Na društvenim mrežama šire se lažne informacije o skloništu Žarkovica. Ne možemo više šutjeti i žao nam je zbog šoka kojeg izazivamo. Pokušali smo utjecati na uvjete u skloništu tako što smo razgovarali sa Sandrom Sambrailo o poboljšanjima koja bi se mogla učiniti te s gradonačelnikom i veterinarom, ali rezultat je bio taj da smo dobili trajnu zabranu ulaska u sklonište koje nam je odredila Sandra.

Naša udruga, Pelastetaan Koirat, posjetila je azil na Žarkovici više puta tijekom 2017.-2018. godine te smo tada imali priliku vidjeti sav užas koji se tamo događa.

U početku smo mislili da možemo pomoći psima i Sandri Sambrailo na način da pomognemo sa sterilizacijama, veterinarskom skrbi, izgradnjom boljih ograda i zaštite za pse, vodovoda i solarnih panela za proizvodnju struje, ali Sandrin odgovor na sve je bio: "Ne".

Jedan od najvećih problema na Žarkovici bio je taj što svi psi nisu sterilizirani. Imali smo mogućnost sterilizirati pse, ali Sandra nije dozvoljavala. Zbog nesteriliziranih pasa rođeni su štenci od kojih su samo neki preživjeli, a neki uginuli zbog bolesti i slabosti. Potpuno je neetično dopustiti da se tamo rodi ijedno štene.

Vidjeli smo ostatke psa, stražnju stranu psa. Posmrtni ostaci ovih pasa pronađeni su u gornjim dijelovima skloništa, a našli smo i napola pojedene pseće ostatke, bljuvotinu koja sadrži pseće dijelove. Veliki problem u skloništu stvarali su štakori. Jeli su i zagađivali hranu za pse. Neki od pasa jeli su i štakore.

Sandra najteže slučajeve drži na vrhu brda, gdje inače nitko od volontera ne smije ići. Ona drži te jadne duše unutar zgrada, u mraku. Vidjeli smo mnoge pse u jako lošem stanju, pse koje je trebalo izravno eutanazirati prije nekoliko tjedana, pa čak i mjeseci. Vidjeli smo pse koji više nisu mogli hodati, pse toliko mršave da im noge više nisu radile, pse kako leže i samo vrište u pomoć. Bilo je zastrašujuće, a Sandra nije željela da dobiju nikakvu pomoć. Pokušali smo neke od pasa odvesti lokalnom veterinaru, ali Sandra je to potpuno odbila.

Ne razumijemo zašto Sandra to stalno radi pod krinkom da pomaže životinjama. Zašto im ne želi pomoći ili ih eutanazirati? Toliko je strašno da nas boli i pomisliti na njih, ali najviše od svega boli nedužne životinje. Na kraju, nakon što smo sa Sandrom razgovarali o ovim jadnicima, mnogo puta, na različite načine, nije htjela da itko od nas više ulazi u sklonište. Previše smo znali.

Naša je organizacija sada više nego odahnula kada smo čuli da psi konačno izlaze odande.

Spasimo pse”, napisali su na svom Facebook profilu.

26. travanj 2024 12:24