StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSVAKO PRAVILO IMA IZNIMKU

Evo zašto ćemo dogodine Svjetsko nogometno prvenstvo gledati uz topli čaj i pod dekicama

Piše dv
15. studenog 2021. - 11:41

Nakon izravnog plasmana hrvatske reprezentacije na Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru, mnogi gledatelji ostali su zatečeni viješću da će se mundijal dogodine umjesto u ljetnom terminu odigrati u (pred)božićnom.

Deutsche Welle je još prije deset godina, nakon izbora Katara za domaćina Svjetskog prvenstva u nogometu 2022. , izvijestio kako će se održavanje turnira pomaknuti u studeni i prosinac zbog velikih vrućina koje na Arapskom poluotoku vladaju preko ljeta.

image
Pobjedom nad Rusijom Vatreni su izborili Svjetsko prvenstvo u Kataru
Josko Ponos/Cropix

Azijski nogometni savez (AFC) od Svjetske nogometne federacije još je 2010. zatražio premještanje termina održavanja Svjetskog prvenstva iz ljetnih mjeseci u lipnju i srpnju, što je do sada bila tradicija, u zimske mjesece. Katarsko ljeto je izuzetno vruće, temperature se znaju popeti i iznad 40, pa čak i na 50 stupnjeva Celzijevih.

Iako su katarski domaćini najavili izgradnju stadiona koji bi bili klimatizirani na oko 25 stupnjeva, AFC se odlučio na pokušaj izmjene termina održavanja SP-a. Deutsche Welle izvijestio je kako je Azijski nogometni savez zapravo preferira održavanje SP-a tijekom siječnja i veljače 2022. - zbog visokih temperatura u katarskoj pustinji, a premještanje datuma natjecanja u najhladniej godišnje doba svojedobno je podržao i Franz Beckenbauer, njemački član Izvršnog odbora FIFA-e.

image
Publika na utakmici kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo Katar 2022, Hrvatska - Rusija.
 
Ante Cizmic/Cropix

Azijski nogometni dužnosnici procjenjili su tad kako 'nije rješenje' uz pomoć klimatskih uređaja umjetno hladiti stadione i terene za treninge reprezentacija koje sudjeluju na SP-u. Katarski domaćini pobojali su se da bi zbog ljetnih žega neke europske momčadi mogle bojkotirati turnir, čiji je početak planiran 18. studenog, a finale na Dan državnosti Katara, 18. prosinca.

20. travanj 2024 15:16