StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetnovi soj korone

Evo što se zna o Arcturusu koji je potvrđen u 22 zemlje

Piše dv
16. travnja 2023. - 11:34

Arcturus, novi soj koronavirusa, službeno podvarijanta Omicron XBB.1.16, izazvao je velik porast broja infekcija u Indiji, što je izazvalo strah od istog scenarija i u Europi.

Naime, istraživanja pokazuju da bi Arcturus, koji je za sada otkriven u 22 zemlje mogao biti 1,2 puta zarazniji u odnosu na posljednju podvarijantu virusa, no nije smrtonosniji od dosadašnjih sojeva, piše Independent. Simptomi uključuju visoku temperaturu, kašalj i konjunktivitis.

- Iako je u Indiji uzeo maha u proteklih nekoliko tjedana, globalno se nije brzo povećao. Pretpostavljam da ćemo vidjeti val infekcija s ovom varijantom, ali sumnjam da će to biti veliki val – poručio je britanski profesor sa Sveučilišta East Anglia Paul Hunter za Daily Mail.

- Nismo vidjeli promjenu u ozbiljnosti nuspojava kod pojedinaca ili populacije, ali ima jednu dodatnu mutaciju u spike proteinu, koja, u laboratorijskim studijama, pokazuje povećanu infektivnost kao i potencijalno povećanu patogenost - kazala je dr. Maria Van Kerkhove iz Svjetske zdravstvene organizacije.

01. svibanj 2024 03:05