StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNOVE UPUTE |

EVO PRAVILA ZA OTVARANJE ŠKOLA, VRTIĆA I USLUŽNIH DJELATNOSTI - U razred ne smije ući više od devet učenika, trebat će im i zasebni wc

Piše Jutarnji list
30. travnja 2020. - 19:50
Tko će biti odgovoran ako se po školama koje bi se trebale otvoriti 11. svibnja proširi zaraza? Virus - rekao je jučer ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, a potom još jednom ponovio da se svaka zabrana koju Nacionalni stožer civilne zaštite postupno ukida hitno može ponovno uvesti u slučaju pogoršanja epidemiološke slike u Hrvatskoj, piše Jutarnji list.

- U svakom slučaju, ako dođe do razbuktavanja, epidemiolozi će izaći na teren i napraviti sve što je potrebno da spriječe širenje bolesti. Ako je potrebno - i zaustaviti odvijanje nastave u toj školi. A ako se dogodi da nam poraste R0 (faktor reprodukcije, broj koji označava koliko osoba u prosjeku zarazi jedan oboljeli), razgovarat će se o tome da se vratimo na staro - rekao je Capak.

Deset dana prije nego što bi se ponovno trebali otvoriti vrtići i osnovne škole za učenike nižih razreda, HZJZ je objavio upute za sprječavanje i širenje zaraze koronavirusa u osnovnoškolskim i predškolskim ustanovama. A one su vrlo rigorozne. Tako se, primjerice, zabranjuje dolazak djece koja imaju kronične bolesti ili su u kontaktu s kroničnim bolesnicima; svaki razred trebao bi koristiti svoj WC; hrana bi se učenicima dostavljala u učionice, a u svakom razredu ili vrtićkoj grupi moglo bi biti najviše devetoro djece i jedan učitelj, odnosno odgajatelj.

Mješoviti model

Povratkom učenika osnovnih škola od 1. do 4. razreda na nastavu u školske ustanove od 11. svibnja, u našem obrazovnom sustavu počet će se provoditi takozvani mješoviti model nastave koji uključuje kombiniranje nastave uživo u učionicama s nastavom na daljinu (od kuće), s tim da svi učenici imaju neke elemente nastave na daljinu – objavilo je jučer Ministarstvo znanosti i obrazovanja u dodatnim Preporukama.
 
Preporuke MZO-a se, kako je objasnila ministrica Blaženka Divjak, nastavljaju na mjere HZJZ-a za vrtiće i škole, a jednako kao mjere HZJZ–a i one su pripremljene za prva dva tjedna otvaranja škola za razrednu nastavu te će se nakon toga evaluirati i, sukladno epidemiološkoj situaciji, bit će dane nove upute ili će se produžiti trajanje postojećih.

Prema uputama HZJZ-a, u učionicama u pravilu ne može biti više od devet učenika u prvom razdoblju od dva tjedna. U preporukama Ministarstva navodi se pak da, ako je broj učenika koji su prijavljeni za dolazak u pojedini razredni odjel prekobrojan i ne postoji mogućnost da se osposobi novi razredni odjel, ravnatelj škole treba postaviti prioritete prema kojima će učenici biti na nastavi u školama od 11. svibnja. Prioritet su djeca čija oba roditelja/staratelja rade izvan kuće i nemaju druge mogućnosti zbrinjavanja djece.

Isti učitelj će raditi s istim razrednim odjelom cijelo vrijeme ako je to moguće. Učenici u razrednoj nastavi neće u učionicama imati nastavu za predmete koje ne predaje njihov učitelj razredne nastave, to jest strani jezik, izborne i fakultativne predmete koji će se i dalje izvoditi u nastavi na daljinu. Također, djeca koja ostaju kod kuće pratit će i dalje televizijsku nastavu Škola na Trećem, a preporuka je da se svi materijali, gradivo, domaće zadaće i metode vrednovanja što više usklade u nastavi uživo s televizijskom nastavom. Učenici u školi u prosjeku provode tri do četiri školska sata dnevno (osim onih u produženom boravku), a kako u mješovitom modelu nastave neće biti izvannastavnih aktivnosti, dodatne i dopunske nastave te je reducirana i nastava tjelesne kulture, učitelji bi dio te redovite satnice trebali preusmjeriti u nastavu na daljinu - pet do šest sati tjedno posvetit će komunikaciji s roditeljima i učenicima koji su u nastavi na daljinu, što iznosi u prosjeku jedan sat dnevno.

Kronične bolesti 

U mješovitom modelu djeca iz različitih skupina koja budu dolazila u školu neće počinjati nastavu u isto vrijeme, a imat će i različito vrijeme malih i velikog odmora.

Šef HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je jučer kako rješavaju i pitanje nastavnika s kroničnim bolestima.
- S ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak razgovarali smo o tome kako postoji prostor za dogovor da takvi učitelji ostanu kod kuće, a da im se to računa kao bolovanje ili da se to pitanje riješi kroz neki drugi model koji dopušta Hrvatski zavod za javno zdravstvo - rekao je Capak.

Ohrabren dobrom “korona statistikom” - malim brojem novooboljelih, niskom stopom smrtnosti te značajnim rastom oporavljenih pacijenata - Nacionalni stožer civilne zaštite od sutra dopušta ponovno otvaranje vjerskih objekata za javnost.
Odluka o otvaranju crkvi i drugih vjerskih objekata prije, primjerice, kina ili kazališta, izazvala je puno kritika političke ali i opće javnosti jer je, tvrde mnogi, motivirana više predizbornim nego epidemiološkim razlozima. No, članovi Stožera i jučer su branili svoju odluku, te naglašavali da su o epidemiološkim aspektima itekako vodili računa, te da su preporuke o služenju misa i drugih vjerskih obreda donosili u konzultacijama s Hrvatskom biskupskom konferencijom, kao i s liderima pravoslavne i islamske zajednice.

Dogovor s HBK

Šef HZJZ-a Krunoslav Capak kaže kako maksimalan broj ljudi na misama i drugim vjerskim obredima neće biti propisan, da kontrola i nadzor nad brojem okupljenih vjernika nije predviđeno, ali da će se obredi u vjerskim objektima morati organizirati tako da se poštuje osnovno epidemiološko pravilo o držanju potrebne fizičke distance.

- Dali smo naputak kako bi se crkva trebala popunjavati, da oni koji ulaze prvi idu na najudaljenija mjesta, i tako redom. Usuglasili smo naše preporuke s Hrvatskom biskupskom konferencijom koja je isto tako dala svoje inpute na naš tekst, a izrađene su i upute za druge konfesije koje će također biti objavljene. Osim uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, posebna uputstva za vjernike izdat će i Hrvatska biskupska konferencija - rekao je Capak.

Par dana prije nego što će se u ponedjeljak 4. svibnja, otvoriti brijačnice, frizerski i kozmetički saloni, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, nakon konzultacija s Hrvatskom obrtničkom komorom, javno je objavio set epidemioloških preporuka koje bi trebale zaštititi i radnike i mušterije od potencijalne zaraze koronavirusom - od nošenja zaštitnih maski i rukavica, dezinfekciju pribora iza svake mušterije, pa do držanja potrebne fizičke udaljenosti između mušterija. Stoga je novinare zanimalo kada će Nacionalni stožer civilne zaštite izaći s “pravilima igre”, odnosno detaljnim uputama i za ugostitelje, jer bi se terase kafića, barova i restorana trebale otvoriti već za deset dana, u ponedjeljak 11. svibnja, te hoće li rad ugostiteljskih objekata, kao i dućana, biti zabranjen nedjeljom?

- Nismo još razgovarali o radnom vremenu kafića. No kao što je rad ugostiteljskih objekata ograničen u brojnim europskim zemljama tako i mi razmišljamo o ograničenju radnog vremena - rekao je šef HZJZ-a. Na to se nadovezao čelnik Stožera i potpredsjednik Vlade Davor Božinović, koji je rekao da će se o tome, ali i o radu kazališta i ostalih kulturnih ustanova, razgovarati idućeg tjedna.

- Sljedeći tjedan imat ćemo sastanak s resornim ministrom i predstavnicima udruženja ugostitelja. A sastanak ćemo održati i s ministricom kulture. Mi uvijek razmišljamo par tjedana unaprijed - poručio je Božinović, a piše Jutarnji list.
17. lipanj 2024 01:18