StoryEditor
Hrvatska i svijetPRAVO MALO BOGATSTVO

Evo koliko novaca trebate da bi u Dubrovniku saznali jeste li zaraženi koronom!

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
18. kolovoza 2020. - 07:21
Za test na COVID -19 u Dubrovniku treba izdvojiti i do 3000 kuna!  Tonči Plazibat/HANZA MEDIA
Skidanjem Hrvatske s austrijske liste sigurnih zemalja, svi putnici iz Hrvatske od ponedjeljka 17. kolovoza u ponoć pri ulazu u Austriju moraju imati negativan PCR korona test ne stariji od 72 sata ili se u roku od 48 sati javiti na obvezno testiranje. Do dobivanja rezultata testiranja, za koje troškove moraju snositi sami, ne smiju napuštati kućnu samoizolaciju. Do ovog roka mogli su se vratiti doma bez testa i kućne samoizolacije.

S istom obvezom prema svojim državljanima nastupit će vjerojatno i Slovenci, barem tako najavljuju.

Dupli troškovi

Sve bi bilo lakše da PCR test ne košta tako puno – nigdje u Hrvatskoj ispod 698 kuna (oko 90 eura). Da je jeftiniji, sigurno bi se mnogi turisti odlučili ne prekidati odmor i ostati na moru do kraja godišnjeg odmora. Ovako, ta odluka skupo će ih koštati, posebice višečlane obitelji koje su štedjele cijelu godinu da bi djecu povele na more.

Nigdje u Hrvatskoj PCR test nije besplatan, osim medicinski indiciranim Hrvatima s uputnicom, čiji test plaća HZZO, odnosno svi mi. Svi ostali koji se žele testirati bez uputnice, bilo da je riječ o Hrvatu ili stranom državljaninu, u većini hrvatskih gradova gdje se test može obaviti plaćaju između 700 i 800 kuna, pa i u Istri za koju se pričalo da je omogućila besplatno testiranje za svoje turiste. Ta je informacija netočna, kažu nam u Istri.

U Dubrovniku je PCR test još uvijek najskuplji - plaća se 1507 kuna u Općoj bolnici Dubrovnik, odnosno 2250 kuna ako se testirate u COVID ordinaciji Doma zdravlja Dubrovnik. U privatnoj poliklinici Marin Med u Dubrovniku cijena je ista kao u Domu zdravlja, pa i veća (3000 kuna) ako se na rezultat čeka kraće; u Poliklinici Glavić ne rade PCR testove, samo serološke.

image
U najboljoj varijanti četveročlana obitelj treba izdvojiti 6000 kuna da bi saznali jesu li se zarazaili koronom
Božo Radić/CROPIX


To znači da jedna četveročlana austrijska obitelj koja je još na području Dubrovnika na odmoru i želi imati spremne testove pri povratku doma, mora izdvojiti najmanje 6000 kuna za to 'zadovoljstvo'. A toliko ih je vjerojatno koštao cijeli odmor. Koliko je onih koji su ipak odlučili napustiti Dubrovnik prije zadanog roka do kojeg im test nije trebao, nemoguće je izračunati. Svakako, i oni i mi smo na gubitku; oni jer nisu iskoristili odmor do kraja, a mi jer smo ostali kratki za još toliko turista, koliko ih je odlučilo naglo otići doma.

Svaka analiza košta

Ravnatelj Doma zdravlja Branko Bazdan objasnio je cijenu PCR testa u Dubrovniku.

image
Branko Bazdan ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik
Tonči Plazibat/ HANZA MEDIA


- Te testove radi Opća bolnica Dubrovnik i Zavod za javno zdravstvo. Mi prikupljamo uzorke i nosimo njima, a oni nam to naplaćuju 1507 kuna. Imamo ugovor i sa Zavodom za javno zdravstvo Zagreb, gdje nam je isto 1507 kuna cijena za analizu – rekao je Bazdan, te dodao da je cijena PCR testa u Domu zdravlja Dubrovnik 2250 kuna. Opća bolnica im, naime, naplati 1507, a na tu cijenu oni dodaju svoje troškove ljudi i opreme, pa je PCR test u Domu zdravlja Dubrovnik najskuplji u Hrvatskoj.

- Svaka analiza košta. I s Korčule, gdje je cijena 1800, nose u Opću bolnicu Dubrovnik gdje im naplaćuju 1500 kuna svoje usluge. To je malo previše. Ako Stožer ili netko reče da će nam sufinancirati te troškove ili da će bolnica manje naplaćivati, mi ćemo naplaćivati manje. Ispod toga ne možemo, što zbog ljudi, što zbog opreme – pojasnio je ravnatelj Doma zdravlja. – Svaki dan bacimo više od 1000 kuna vrijednosti opreme nakon testiranja – zaključio je.

Drugi izvor financiranja

Zbog pobune turista da su u Domu zdravlja Korčula 'preko noći' digli cijene PCR testa, bez kojeg od danas ne mogu doma, kontaktirali smo zamjenicu ravnatelja Doma zdravlja Korčula Blaženku Klisuru koja nam je pojasnila problematiku:

image
Turisti su negodovali zbog skupog testa na COVID-19 u Korčuli
Neja Markičević/CROPIX


- Dom zdravlja Korčula formira cijenu testova prema cijenama koje od njega naplaćuju laboratoriji koji vrše testiranja, a među kojima postoji razlika u cijenama. Na cijenu laboratorija se dodaje iznos od cca 350 kuna - iznos koji je usuglašen na razini svih domova zdravlja Dubrovačko-neretvanske županije - za manipulativne troškove, tj. troškove uzimanja i transportiranja brisova do laboratorija u Dubrovniku odnosno Splitu. Zbog preopterećenosti laboratorija NZJZ SDŽ trenutačno dostupne kapacitete za testiranje osoba bez medicinske indikacije, tj. osoba koje same plaćaju test, ima samo Opća bolnica Dubrovnik, brisovi se tamo i šalju, te cijena testa sada iznosi 1850 kuna – objasnila je Klisura.

image
Test na COVID -19 u Domu zdravlja Korčula stoji 1800 kuna
Dora Lozica


- Mogućnost da turisti, ili koje druge osobe npr. radnici, budu besplatno testirani ovisi o postojanju nekog drugog izvora financiranja testiranja iz kojeg bi Dom zdravlja dobivao sredstva za pokriće troškova testiranja (računi OB Dubrovnik i manipulativni troškovi). Koliko nam je poznato, za sada takav izvor financiranja ne postoji – zaključila je zamjenica ravnatelja DZ Korčula.

Nužan, a skup

Dakle, da takav izvor financiranja postoji, PCR testovi mogli bi biti puno jeftiniji, možda i besplatni, a sve u cilju spašavanja sezone koja se polako primiče svom kraju. Možda je već kasno, ali valjalo je promisliti o ovakvoj usluzi koja bi naše vjerne goste – jer tko još putuje nego oni vjerni – zadržala u Hrvatskoj i Dubrovniku i time popunila ionako ocvali proračun koji će svoje gladne zube iskesiti u predstojećoj zimi.

Na naš upit Gradu Dubrovniku, Dubrovačko-neretvanskoj županiji i TZ Županije 'zašto je kod nas test još uvijek najskuplji, pa se jedan broj turista odlučio na odlazak jer su se do određenog roka mogli vratiti u svoju zemlju i besplatno testirati?', do navedenog roka nisu nam odgovorili.

image
Ana Hrnić, direktorica TZ Dubrovnik


Direktorica TZ Grada Ana Hrnić obećala je raspitati se zašto je to tako, jer je, kako je rekla, očito da taj test postaje nužan mnogim turistima, posebno stoga što se, kao i mi, svaki dan suočavaju s novim odlukama koje negiraju one ranije.
Dakle, za sada s njihove strane ne postoji inicijativa da testovi pojeftine, što je očito jedna od prepreka za putovanja na krajnji jug Hrvatske, koji ove godine bilježi drastičan pad turističkih prihoda od kojih većina stanovništva živi.

Koliko je austrijskih turista napustilo Dubrovnik zbog preporuke njihovih zemalja, Hrnić, naravno, ne može znati. Napomenula je da njih osobno nitko nije kontaktirao, te da je njihov broj u Dubrovniku skroman – na današnji dan zabilježeno je oko 250 noćenja austrijskih turista.- Ne znam tko definira i utječe na te cijene testova, raspitat ću se. Svaki turist nam je važan – istaknula je Ana Hrnić.

image
Opća bolnica Dubrovnik
Tonći Plazibat/HANZA Media


S obzirom da nismo uspjeli dobiti na mobitel ravnatelja Opće bolnice dr. Marija Bekića, spomenimo da su svojevremeno iz Opće bolnice skupoću testa objasnili skupoćom opreme, potrošnog materijala i troškovima nabave, te prekovremenim radnim satima osoblja koje radi u laboratoriju.

HZZO je utvrdio cijene

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) utvrdio je 20. srpnja 2020. godine odlukom Upravnog vijeća nove cijene za provođenje dijagnostičko - terapijskog postupka (DTP) testiranja na bolest COVID-19.
Nova cijena testiranja na koronavirus s dvije sekvence genoma iznosi 501 kunu, dok je cijena testiranja na koronavirus s tri sekvence genoma 698 kuna.

Riječ je o cijeni koju HZZO plaća svojim ugovornim ustanovama koje rade testiranje na koronavirus za osigurane osobe kojima je testiranje medicinski indicirano. HZZO ne utvrđuje tržišne cijene za one koji se privatno testiraju, odgovorili su nam iz sjedišta HZZO-a u Zagrebu.

Iz Dubrovačko-neretvanske županije kao osnivaču Doma zdravlja i Opće bolnice odgovoreno nam je dan kasnije: 
- Važno je i ovoga puta istaknuti kako svi oni koji imaju indikacije za testiranje, odnosno po procjeni liječnika ili epidemiologa sumnju na koronavirus i dalje imaju mogućnost testiranja po zadanim protokolima i na teret HZZO-a.
Vezano za Vaš upit o cijenama testiranja na koronavirus u Dubrovniku, podsjećamo prije svega kako mogućnost testiranja na COVID-19 infekciju na području naše županije imaju Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije i Opća bolnica Dubrovnik. Spomenute ustanove cijene testiranja formiraju samostalno.
Testiranje, pa tako i reagensi i ostali materijal se razlikuju od uređaja do uređaja pa tako i od ustanove do ustanove, a samim time i cijena koštanja, koja je uvjetovana još nekim dodatnim čimbenicima, ne može biti ista.
Testiranje koje provodi Zavod za javno zdravstvo DNŽ je tzv. „brzi test“, koji ima mali kapacitet (dva testa odjednom), ali je rezultat gotov za sat vremena, za razliku od drugih testova čiji se rezultati čekaju i po cijeli dan. Zavod taj test plaća 820,00 kn, a za pacijenta krajnja cijena iznosi 1.507,00 kn, budući da ta cijena uključuje materijal, zaštitnu opremu, dodatne troškove za zaposlenike (prekovremeni sati, pripravnosti i sl.) - istaknuli su iz Županije. 
- Opća bolnica Dubrovnik ima cijene formirane sukladno cijenama potrebnog materijala i opreme za testiranje, a uz korištenje PCR uređaja i uređaja za poluautomatsku izolaciju u vlasništvu OB Dubrovnik. Ulaganja za kupnju opreme i uspostavu COVID-19 PCR dijagnostike iznosila su milijun kuna. Vrijeme izdavanja nalaza za većinu uzoraka je unutar 12 sati od dostave uzoraka, a vrijeme trajanja dijagnostičke metode iznosi oko četiri sata za jedan do pet uzoraka. Sukladno troškovima nabave potrošnog materijala, opreme i nabave testova, ali i dodatnog angažmana četiri djelatnika u laboratorijskoj dijagnostici koja radi od ponedjeljka do nedjelje 24 sata na dan, krajnja cijena za pacijente je 1.507,00 kuna.
Iznos koji pokriva HZZO nije dovoljan za pokrivanje svih navedenih troškova za provođenje testiranja na COVID-19 te je u tome razlog što se cijena razlikuje od iznosa koji pokriva HZZO.
- Što se tiče cijene testiranja u Domu zdravlja Dubrovnik, a za koji također postavljate pitanje, uzorci koji se u ovoj ustanovi uzmu nose se u ZJZ DNŽ ili OB Dubrovnik. Na cijenu koja je fiksirana od strane navedenih ustanova, Dom zdravlja dodatno uračunava svoje troškove, a koji se odnose na troškove materijala i opreme te osoblja - zaključili su. 
 
13. svibanj 2021 22:11