StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVIDEO SIMULACIJA ‘PLAN A‘

Evo kako bi izgledao nuklearni rat s Rusijom! U samo nekoliko sati umrli bi milijuni diljem svijeta

Piše DV
15. rujna 2022. - 12:04

Video simulacija koja prikazuje kako bi izgledao nuklearni rat između Rusije i članica NATO saveza, pod nazivom ‘Plan A‘, koji su razvili istraživači povezani s Programom za znanost i globalnu sigurnost Sveučilišta Princeton, izazvala je veliki interes diljem svijeta.

image

Ilustracija

/Shutterstock

Užasni scenarij rezultirao bi smrću milijuna ljudi diljem svijeta u roku od samo nekoliko sati. Alex Glaser, jedan od tvoraca ‘Plana A‘ kazao je za Newsweek kako je napad Rusije na Ukrajinu najozbiljnija kriza od Hladnog rata, iako se smatra da je malo vjerojatno da će doći do nuklearnog rata. - Jednom kad se prijeđe nuklearni prag, može biti vrlo teško spriječiti eskalaciju u sveobuhvatni nuklearni rat, tj. eskalaciju od jednokratne upotrebe, do taktičkog nuklearnog rata u Europi, do napada protusilom i na kraju do napada protuvrijednosti — ciljanje gradova i gospodarskih središta s ciljem sprječavanja oporavka druge strane – pojašnjava Glaser.

Inače, simulacija Plana A izvorno je bila pripremljena za izložbu u galeriji Bernstein u Princetonu 2017., a kasnije je postala dostupna javnosti kao YouTube video 2019. Cilj joj je istaknuti potencijalno katastrofalne posljedice nuklearnog rata između Rusije i NATO-a.

02. svibanj 2024 18:54