StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDOBRO POGLEDAJTE ŠTO TOČITE

Eurosuper 95 iste kompanije, isti dan,a dvije različite cijene? Evo zašto je dubrovačka ‘pumpa‘ jedinstvena

Piše Anton Hauswitschka
21. rujna 2022. - 12:47

Kako je na benzinskim crpkama iste kompanije, isti dan, cijena istog goriva različita? Pita se naš čitatelj koji nam je dostavio račune za Eurosuper 95 Class koji je kupio 12. rujna ove godine. Naime, prema računima prvo je gorivo Eurosuper 95 Class točio u Splitu, u 11, 50 sati na Ininoj crpki Smkovik po cijeni od 10,62 kune po litri, a potom u 14,28 sati na Ininoj crpki u Komolcu također Eurosuper 95 Class, kako stoji na računu, ali po cijeli od 11,99 kuna za litru. Kada je u Komolcu pitao kako je u njih gorivo skuplje, kazali su mu da oni samo prodaju, a da o cijenama ne znaju ništa.

image

Dvije benzinske postaje, Ina Smokovnik i Komolac idani isti dan sa različitim cijenama Eurosupera

Čitatelj/
image

Dvije benzinske postaje, Ina Smokovnik i Komolac idani isti dan sa različitim cijenama Eurosupera

Čitatelj/

U međuvremenu pogledali smo na Ininoj službenoj web stranici cijene goriva na njihovom crpkama i uvjerili se da je Komolac doista iznimka. Naime, tamo je Eurosuper 95 Class Plus i dalje 11,95 kuna po litri, dok je primjerice cijena na benzinskoj u Kuparima, ili onoj Brnje na autocesti A 1, 10,58 kuna.

image

Cijene goriva na Ininoj crpki u Komolcu

Bozo Radic/cropix/

Zanimljivo je i da na službenoj web stranici benzinske crpke  Komolac stoji da se po toj cijeni nudi Eurosuper 95 Class, očito različito gorivo od Eurospuera 95 Class plus,a  kojeg na Ininim crpkama čije smo web stranice pogledali nema u ponudi, pa ni na crpki Smokovik u Splitu. No na  računima koje je platio naš sugrađanin, kako onom iz Splita tako i onom iz Komolca  stoji da se u oba slučaja  radi o Eurosuperu 95 Class.

image

Web stranica Inine benzinske postaje Brinje na A1 na kojoj su istaknute cijene goriva

Ina/screenshot/
image

Web stranica Inine benzinske postaje Komolac na kojoj su istaknute cijene goriva

Ina/screenshot/
image

Web stranica Inine benzinske postaje Kupari na kojoj su istaknute cijene goriva

Ina/screenshot/
image

Web stranica Inine benzinske postaje Smokvnik na kojoj su istaknute cijene goriva

Ina/screenshot/

Uputili smo pitanje Ini zbog čega se njihova benzinska crpka u Komolcu po cijeni goriva razlikuje od svih ostalih. - Odlukom Vlade regulirana je cijena standardnih tj. neaditiviranih goriva, a ako maloprodajno mjesto u svojoj ponudi nema standardno gorivo, dužno je ponuditi kupcima premium ili aditivirano gorivo po reguliranoj cijeni. U ovom slučaju, na Ininom maloprodajnom mjestu INA Dubrovnik-Komolac u ponudi su obje vrste goriva – standardno gorivo Eurosuper 95 po reguliranoj cijeni od 10,58 kn i premium gorivo Eurosuper 95 Class Plus po cijeni od 11,95 kn koja ne podliježe regulativi. Na ostalim Ininim lokacijama u okruženju u ponudi nema standardnog goriva Eurosuper 95 stoga se kupcima nudi premium gorivo Eurosuper 95 Class Plus po reguliranoj cijeni- pojašnjavaju iz Ine.

Inače, odlukom Vlade RH od 22. lipnja ove godine, prvo su fiksirane cijene goriva na svim benzinskim postajama osim na onima koje se nalaze na autocesti, da bi odlukom od 19. srpnja cijena goriva na svim benzinskim crpkama u Hrvatskoj bila izjednačena.

image

Cijene goriva na Ininoj crpki u Komolcu

Bozo Radic/cropix/

Podsjetimo, krajem kolovoza inspektori Državnog inspektorata utvrdili su da je benzinskoj postaji u Orebiću počinjen prekršaj jer se nije poštivala odluka Vlade o ograničenju cijene benzina, a sukladno odredbama Zakona o zaštiti potrošača u ovom slučaju propisane su novčane kazne tvrtku u iznosu od 10 do 200 tisuća kuna, te za odgovornu osobu tvrtke u iznosu od 10 do 15 tisuća kuna.

30. travanj 2024 01:34