StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetFREEDOM HOUSE TVRDI

Europa s 10 država bez slobode!

Piše Ahmet Kalajdžić Foto: Ahmet Kalajdžić
31. siječnja 2017. - 17:52

Prema najnovijem istraživanju i izvješču međunarodne organizacijew Freedom House, u Europi je čak deset zemelja za koje se može reći da nisu slobodne! Takva se ocjena odnosi na Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Albaniju, Kosovo, Makedoniju, Tursku, Moldaviju, Ukrajinu, Bjelorusiju i Rusiju a recvimo i to da uz dvije potonje zemlje, Rusiju i Bjelorusiju, ide i opaska kako spadaju pod "ljubičastu boju" što u prijevodu znači da su najmanje slobodne.

Ocjenjivanje je obavljeno po principu od 1 do 7, s tim da su ocjenu 1 zaradile države koji imaju najveći stupanj slobode, a što je ocjena bila veća, to je i stupanj neslobode bio veći. Najviše zemalja u kojima stanovnici nemaju osjećaj slobode, prema Freedom Houseu, je u Aziji i Africi, a zanimljivo kako taj osjećaju u Južnoj Americi imaju samo stanovnici Venecuele.

Freedom House nije blag ni prema zemljama klasične demokracije te tako navodi kako su nacionalističke i populističke stranke koje su tijekom 2016.godine ojačale u Britaniji, Nemačkoj, Francuskoj i još nekim zemljama dovele u pitanje opstanak stabilnih vlada u svojim zemljama, ali i snažne opozicije. Freedomhouse.org navodi kako je Euroazija podijeljena između demokatski orijentiranih i rigidnih autokracija. Istodobno, prema spomenutom izvješču, Ukraijna, Gruzija i Moldavija se bore za pomake u krhkim demokracijama a politički lideri u Azerbejdžanu, Tadžikistanu i Kirgizstanu poduzimaju mjere koje vode jačanju njihove vlasti, što može rezultirati ekonomskom i političkom nesigurnošću.

 

25. travanj 2024 16:58