StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZA MOSKVU JE TO JE KRAĐA

EU priprema dosad najjači udarac na Rusiju: ‘Uzet ćemo im te milijarde i potrošiti ih na obnovu Ukrajine‘

Piše DV
4. studenog 2022. - 11:49

Europska unija trenutačno proučava kako je moguće Rusiji trajno onemogućiti pristup zamrznutoj imovini središnje banke i iskoristiti je za obnovu Ukrajine. Pozivajući se na izvore upoznate s tim pitanjem, Bloomberg navodi da su stručnjaci nedavno dobili zadatak ispitati moguće opcije te da su rasprave u ranoj fazi.

Christian Wigand, glasnogovornik Europske komisije, potvrdio je da se "istražuje kako natjerati Rusiju da plati za uništenje koje je prouzročila". Čelnici EU-a, pojasnio je, zatražili su od Europske komisije "da predstavi opcije za korištenje zamrznute imovine za obnovu Ukrajine, u skladu s EU i međunarodnim pravom".

Preuzimanje kontrole nad imovinom ruske centralne banke smatra se iznimno složenim pothvatom koji bi u pravnom smislu mogao biti vrlo opterećen, "legalno minsko polje". Riječ je o oko 300 milijardi dolara rezervi središnje banke Rusije koje su zamrznule EU, SAD i drugi saveznici nakon ruske invazije na Ukrajinu. Ako se odluči za zapljenu, akcija EU-a bila bi usmjerena na imovinu koja se nalazi u Europi. No, nije poznato o kojim se sredstvima radi. S namjerom EU upoznata je i administracija SAD-a, ali ostaje nejasno hoće li i ona poduzeti takve korake. Kako podsjeća Bloomberg, u svibnju su dužnosnici Ministarstva financija izrazili zabrinutost zbog postavljanja presedana koji bi obeshrabrio druge strane središnje banke da pohranjuju svoju imovinu u SAD-u.

image

Satelitske snimke Mariupolja

Ministrica financija Janet Yellen u svibnju je rekla kako vjeruje da takav potez u SAD-u "nije nešto što je zakonski dopušteno", ali s obzirom na golema razaranja u Ukrajini i ogromne troškove obnove s kojima će se suočiti "razmotrit ćemo da Rusija pomogne platiti barem dio cijene koja će biti uključena."

Rusija, naravno, smatra zamrzavanje imovine središnje banke nezakonitim, "međunarodnim činom krađe", te poručuje da će se boriti protiv svakog pokušaja njenog korištenja u druge svrhe. Povjerenik EU-a za pravosuđe Didier Reynders, pak, rekao je za njemačke medije u subotu da se zamrznute rezerve mogu zadržati kao jamstvo dok Rusija ne pristane dobrovoljno sudjelovati u obnovi Ukrajine, piše Jutarnji list.

"Pravni stručnjaci oprezno pokušavaju analizirati situaciju i vidjeti što bi moglo biti izvedivo", navodi Bloomberg, pozivajući se jedan od svojih izvora. Svi prijedlozi trebali bi biti pravno čvrsti i podržani od strane svih država članica.

Ukrajinska vlada već mjesecima traži da se zamrznuta ruska imovinu prebaci na njezine račune kao kompenzacija za obnovu ratom razorene zemlje. Prema riječima ukrajinskog premijera Denisa Šmihala iz rujna, trošak obnove procjenjuje se na 750 milijardi dolara.

19. travanj 2024 02:07