StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetProblem u tvornici

EU istražuje vezu između slučajeva salmonele i omiljene čokolade: nekoliko serija Kinder jaja povlači se s polica nakon trovanja djece diljem Europe

Piše HINA
7. travnja 2022. - 16:51

Europska agencija za sigurnost hrane EFSA izvijestila je da istražuje moguću vezu između više od 100 slučajeva salmonele u najmanje devet europskih zemalja i konzumacije proizvoda od čokolade.

Talijanska konditorska grupa Ferrero povukla je u srijedu s polica trgovina u Španjolskoj nekoliko serija čokoladnih jaja Kinder Surprise i drugih proizvoda. Početkom tjedna povukli su slične proizvode iz prodaje i u Velikoj Britaniji i Irskoj.

Ferrero se na taj potez odlučio preventive radi i rekao je u srijedu da nijedan Kinder proizvod pušten na tržište nije bio pozitivan na salmonelu.

EFSA je u srijedu izvijestila da je s Europskim centrom za kontrolu bolesti (ECDC) pokrenula istragu kako bi utvrdila moguću vezu između 134 potvrđena i vjerojatna slučaja salmonele kod djece i konzumacije proizvoda od čokolade.

Većinu slučajeva čine djeca mlađa od 10 godina.

Prvi slučaj zabilježen je 7. siječnja u Britaniji, a od 17. veljače zaraza salmonelom identificirana je i u drugim europskim zemljama.  

- Učestale slučajeve (salmonele) karakterizira neobično visoki udio hospitalizirane djece. Neka među njima imaju i teške kliničke simptome, poput krvavog proljeva - izvijestili su.

Većina potvrđenih slučajeva zabilježena je u Britaniji, ukupno 63, a vjerojatni ili potvrđeni slučajevi prijavljeni su i u Francuskoj, Irskoj, Belgiji, Njemačkoj, Luksemburgu, Nizozemskoj, Švedskoj i Norveškoj.

U nekoliko zemalja, uključujući Belgiju, Francusku, Njemačku, Irsku, Luksemburg i Britaniju, pokrenut je postupak opoziva proizvoda, objavila je agencija EU-a.

U priopćenju EFSA-e ne spominje se ni Ferrero ni druge tvrtke, ali agencija je naknadno rekla da su slučajevi povezani s Kinder jajima, ali nije pojasnila je li problem samo u tim proizvodima, napominje Reuters.

Švicarska konditorska tvrtka Nestle priopćila je da nije povukla nijedan proizvod zbog povezanosti sa salmonelom. Iz Lindt & Spruneglia poručili su da nisu povezani s aktualnom zdravstvenom krizom.

22. travanj 2024 19:36