StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDonosi sve odluke

EU ga se odrekla, Banjska mu zvoni u ušima. Vučić povlači posljednji mogući potez: ‘Ako to učini, laku noć...‘

Piše Vlado Vurušić/JL
18. listopada 2023. - 15:31

Stisnut brojnim problemima, pogotovo nakon "rata" kod manastira Banjska na sjeveru Kosova kada je skupina naoružanih Srba pokušala izvesti "balvan-revoluciju", Aleksandar Vučić odlučio je do kraja ove godine provesti prijevremene izbore kako bi se osigurao za još četiri godine vladavine, piše Jutarnji list. 

S obzirom na to kako se politička situacija odvija, a Bruxelles i Washington sve više pritišću oko dijaloga s Kosovom i konačnog "pristupanja" europskoj politici prema ruskoj agresiji (čitaj: uvođenje sankcija), Vučić je očito zaključio da mu je bolje na izbore ići usred zime, 17. prosinca, nego čekati varljivo političko proljeće (ni inflaciju nikako da obuzda na mjeru koju stalno obećava, uz sendviče od jeftinog parizera, a tko zna kako će proći sezona grijanja, pogotovo jer je Bugarska podigla cijene tranzita ruskog plina Srbiji za 20 posto, što automatski znači i skuplji plin za kućanstva) koje bi mu moglo poremetiti planove. Dakle, iako su zimski izbori uvijek rizični jer su podložni vremenskim (ne)prilikama koje se mogu odraziti na izlaznost, Vučić ipak računa na veću "discipliniranost" svojih birača, nego na okolnosti, pogotovo građanske oporbe. Vučić je stisnut, još mu Banjska zuji u uhu, a nedavno je na sastanak u Tiranu, gdje je bila bruxelleska krema, o proširenju EU na zemlje Balkana ipak poslao premijerku Anu Brnabić jer je on odletio u Peking na skup "Pojas i put" gdje bi se trebao susresti s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom i ruskom ratnim šefom Vladimirom Putinom. Time je ipak pokazao što je za Srbiju u ovom trenutku strateški važniji prioritet.

image

Ana Brnabić

Milos Miskov/Anadolu Agency Via Afp

Pukotine u oporbi

Istodobno želi iskoristiti i zamor antirežimskih prosvjeda koji su proljetos zahvatili Srbiju nakon dva grozna masakra. Građanski prosvjedi su se ispuhali i nisu dali željeni efekt, odnosno dojam je da ni na koji način nisu naudili Vučiću ni njegovu imidžu. Propuštena je velika prilika. Podsjetimo da su prosvjedi protiv Slobodana Miloševića trajali godinama, pa nisu dali rezultate, a slično je sada i s Vučićem.

Doduše, neovisna istraživanja pokazuju da Naprednoj stranci rejting pada, ali ne i njemu osobno, pa će vjerojatno on, što mu i odgovara, na svojim "leđima" odraditi još jednu kampanju. Kako je za Radio Slobodna Europa rekao Ognjen Radonjić, profesor beogradskog Filozofskog fakulteta, Vučić stalno ponavlja izbore kako bi dokazao svoju nepobjedivost.

Naime, neki smatraju da će njega prije pobijediti demoralizirani ili dešperatni birač koji neće izaći na izbore, nego oporba, koja je ionako sve rasparenija. Nedavno je dio stranaka potpisao koalicijski predizborni tzv. Dogovor za pobjedu, ali su se već sljedeći dan pojavile prve pukotine, a unatoč tome što su zahtijevali izbore, kada ih je Vučić najavio, tražili su njihovo odgađanje za proljeće. Stoga je direktor Centra za praktičnu politiku iz Beograda, Dragan Popović, za Radio Slobodna Europa rekao kako Vučić gradi poziciju da je nedodirljiv. "On je i iznad svoje stranke, pa naravno i iznad drugih stranaka." Takvu poziciju je nekada gradio Milošević koji je bio iznad političkog sistema, a Vučić je, prema Popoviću, "to doveo do savršenstva".

Vučić je za Popovića svojevrsni patrijarh Srbije. "Gradi svoju autoritarnu vlast tako što uništava politički sistem. Uz zakonodavnu i sudsku, on je uništio i izvršnu vlast. Ministri ne donose odluke, Vučić ih donosi. On govori gdje će se graditi cesta, pita se za sve. Ali, ako hoćete uspostaviti autoritarni sistem, kakav gradi Vučić, morate uništiti i politiku. Morate uništiti političke stranke, morate uništiti arenu u kojoj se odvija razmjena mišljenja, javno mnijenje, medije. Morate uništiti svaku mogućnost uspostavljanja pluralnog društva", kaže Popović. "U svijetu koji je izgradio, njegov poraz znači kraj Srbije. To je za njega apsolutno kraj svijeta", ističe Popović.

Nova.rs: ‘Žele uništiti posljednje oaze neovisnog novinarstva

Podsjetimo da je i ultrakonzervativni PiS u Poljskoj imao potpuno isti propagandni narativ na nedavnim izborima, ali im to ipak nije pomoglo da ostvare pobjedu. No, Srbija nije Poljska jer tamo ipak, nažalost, nema tako jake oporbe, niti je srbijansko društvo tako podijeljeno i motivirano za rušenje Vučića. Jedan od rijetkih srpskih neovisnih medija, nova.rs, navodi kako režim svojim novim prijedlogom zakona pokušava uništiti i posljednje oaze neovisnog novinarstva. Ako ovo prođe, navodi Nova, "imat ćemo uistinu slamanje kičme i ovom malom broju nezavisnih medija koji su očigledno najveća kost u grlu SNS vlasti".

"Ono što smo neslužbeno već znali - da Telekom Srbije na različite indirektne načine upravlja i drži vlasništvo nad brojnim TV i online medijima u Srbiji - postat će zakonski moguće. To je u suprotnosti s usvojenom Medijskom strategijom i svim dosad provedenim reformama", upozoravali su iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije nakon što je ministar informiranja najavio završetak javne rasprave o medijskim zakonima.

"U starom zakonu je nedvosmisleno stajalo da država ne može posredno ili neposredno biti izdavač medija i postavljeni su određeni uvjeti koji su bili alternativni. Sada više ti kriteriji nisu postavljeni alternativno, nego kumulativno. Država će sada moći osnovati poduzeće, osnovati d.o.o., koje će poslije osnovati medije i tako će država posredno imati u vlasništvu medije", rekla je Marija Babić iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije. "Javnost neka se spremi za potpuni mrak: ako prođu medijski zakoni, laku noć", ističe Marija Babić.

U svakom slučaju, Srbija srlja u sve veći orbanizam i autokraciju, a Vučić očito namjerava biti najmanje doživotni predsjednik, što se sve više u tamošnjim prorežimskim medijima predstavlja kao "glas naroda".

27. travanj 2024 09:01