StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetHOĆE LI PUTINU POĆI ZA RUKOM PROMIJENTI ISHOD RATA?

Eskalacija sukoba na istoku Ukrajine.Krenula je velika ruska ofenziva na Donbas!

Piše dv
19. travnja 2022. - 13:46

Rusija je započela svoju dugo očekivanu vojnu akciju velikih razmjera kako bi pokušala zauzeti istok Ukrajine, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski, piše Guardian.

'Možemo ustvrditi da su ruske trupe započele bitku za Donbas, za što su se dugo pripremale', rekao je u ponedjeljak navečer tijekom video obraćanja. Dodao je da je 'značajan dio ukupne ruske vojske sada usredotočen na ovu ofenzivu'.

'Koliko god da vojnika tamo natjeraju u bitku, mi ćemo se braniti. Borit ćemo se. Nećemo se odreći ničega ukrajinskog', kazao je.

I šef predsjednikovog stožera u Kijevu, Andrij Jermak, rekao je nešto slično kazavši: 'Druga faza rata je počela.'

Komentari Zelenskog stižu nakon dramatične eskalacije napada Rusije uoči dugo očekivane operacije. Vladimir Putin je rekao da namjerava zauzeti Donbas, industrijsko središte na istoku Ukrajine koje je već djelomično pod kontrolom proruskih separatista.

Zelenski je naglasio da će se ukrajinska vojska boriti protiv svakog pokušaja ruskog napredovanja. 'Bez obzira koliko ruskih vojnika tamo doveli, mi ćemo se boriti. Mi ćemo se braniti. Radit ćemo to svaki dan', rekao je.

Ako bi uspjeli zauzeti Donbas, Rusi bi bili u prilici stvoriti južni koridor do okupiranog poluotoka Krima.

Američki predsjednik Joe Biden razgovarat će u utorak sa saveznicima o ukrajinskoj krizi, uključujući i to kako pozvati Rusiju na odgovornost, priopćila je Bijela kuća. Francuski predsjednik Emmanuel Macron ranije je rekao da su razgovori s Putinom zastali nakon što su otkrivena masovna ubojstva u Ukrajini.

image

.

Maryke Vermaak/AFP

Ukrajinski mediji javljaju o nizu eksplozija, od kojih su neke bile vrlo snažne, duž crte bojišnice u regiji Donjeck, a granatirani su gradovi Marinka, Slavjansk i Kramatorsk.

Najviši ukrajinski dužnosnik za sigurnosna pitanja, Oleksii Danilov, rekao je da su ruske snage u ponedjeljak ujutro pokušale probiti ukrajinsku obranu 'duž gotovo cijele crte bojišnice u regijama Donjeck, Lugansk i Harkiv'.

U ponedjeljak navečer su ruske snage navodno zauzele grad Kremina na istoku Ukrajine, u kojem je prije rata stanovalo oko 18.000 ljudi.

'U ovom trenu je izgubljena kontrola nad gradom Kremina, vode se ulične borbe', rekao je regionalni guverner Luganska, Sergii Gaidai. Dodao je da su četiri osobe poginule dok su se pokušavale evakuirati vlastitim vozilima.

Šef vojne uprave Kremine, Oleksandr Dunets, rekao je za Radio Donbas: 'Borbe su trajale tri dana, a Rusija je upotrijebila veliki broj oklopnih vozila kako bi napala grad.'

Kremina, kao i obližnji Rubižne, Severodonjeck i Lisičansk na prvoj liniji fronte, izdržali su nekoliko dana teškog granatiranja s obje strane. Rubižne, grad koji je prije početka rata imao više od 60.000 stanovnika, u ponedjeljak je bio pod intenzivnom ukrajinskom topničkom i minobacačkom vatrom, posvjedočili su novinari AFP-a.

U granatiranju u regiji Donjeck također su poginule četiri osobe, rekao je regionalni guverner Pavlo Kirilenko.

U regiji Donbas i na jugoistoku zemlje postoji 76 ruskih taktičkih bataljunskih jedinica ('battalion tactical groups' ili BTG), rekao je u ponedjeljak navečer visoki dužnosnik američkog ministarstva obrane. Jedanaest od tih grupa pristiglo je proteklih dana.

BTG se obično sastoje od više različitih elemenata, kao što su protuzračna obrana, oklopna i taktička vozila, topništvo, helikopteri i logistička podrška. Sjeverno od Ukrajine postoje oko 22 BTG-a koji se vjerojatno ponovno opskrbljuju i opremaju, rekao je isti dužnosnik.

image

.

Fadel Senna/AFP

Ranije u ponedjeljak, Rusija je ispalila niz raketa dugog dometa na ciljeve diljem Ukrajine, što su analitičari opisali kao vježbu 'omekšavanja' uoči nastavka vojnog proboja na istok.

Četiri ruske rakete pale su na grad Lavov na zapadu Ukrajine, pri čemu je poginulo sedam ljudi, a ozlijeđeno najmanje 11. Tri su pogodile vojnu infrastrukturu, a četvrta je, čini se, promašila cilj i pala na automehaničarsku radionicu.

Grad, koji se nalazi blizu poljske granice, postao je utočište za civile koji bježe od borbi. Ono što Kremlj najviše ljuti je to što je Lavov također postao glavna točka za ulaz oružja koje isporučuje NATO.

Zelenski je također predao ispunjeni upitnik što je prvi korak prema članstvu u EU i želja koja je godinama bila izvor napetosti s Moskvom.

Rusko ministarstvo obrane u priopćenju je navelo da su projektili zbrisali s lica zemlje ukrajinska skladišta streljiva i druge vojne ciljeve.

Prema navodima njegovih stanovnika, snažna eksplozija zatresla je i Vasilkiv, grad južno od Kijeva u kojem se nalazi vojna zračna baza. Došlo je i do daljnjeg teškog granatiranja Harkiva. U protekla četiri dana ubijeno je 18 osoba, a 106 je ozlijeđeno.

Dužnosnici ukrajinske vlade upozorili su da se ruski ratni zrakoplovi spremaju baciti bombe od pet tona na tvornicu Azovstal u opkoljenom gradu Mariupolju. Ukrajinski vojnici već sedam tjedana drže položaje u tunelima ispod tvornice.

Podzemni kompleks također se koristi i kao sklonište za stotine civila uključujući i djecu. To područje Rusi namjeravaju također zbrisati s lica zemlje, rekli su dužnosnici.

Zauzimanje Mariupolja, gdje je prema procjenama ukrajinske strane poginula 21.000 ljudi, smatra se ključnim jer bi Ukrajini oduzelo luku od vitalnog značaja i osiguralo kopnenu vezu između Rusije i poluotoka Krima, koji je Moskva zauzela prije osam godina.

Američki dužnosnik za obranu rekao je da bi, ako ruske snage uspiju preuzeti punu kontrolu nad Mariupoljem, to moglo osloboditi gotovo desetak bataljunskih taktičkih skupina koje bi se potom mogle koristiti u Donbasu.

image

.

Anatolii Stepanov/AFP

Prve pošiljke američke vojne pomoći u sklopu paketa od 800 milijuna dolara koji je Washington najavio prošlog tjedna, stigle su na ukrajinsku granicu u nedjelju. Obuka ukrajinskih vojnika za rukovanje američkim haubicama kalibra 155 mm, trebala bi početi u sljedećih nekoliko dana.

Nova faza sukoba započela je kada su Ujedinjeni narodi objavili da je broj civilnih žrtava u ratu premašio 2000, dosegnuvši 2072 od početka invazije 24. veljače. Oko četiri milijuna Ukrajinaca pobjeglo je iz zemlje.

Rusija negira da je gađala civile u, kako kažu, 'specijalnoj operaciji demilitarizacije Ukrajine i iskorjenjivanja opasnih nacionalista'. Odbacuju ono što Kijev navodi kao dokaz zločina, te tvrde da je Ukrajina sve to inscenirala kako bi potkopala mirovne pregovore.

24. travanj 2024 07:27