StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetpredsjednički posjet

Erdogan poručio iz Zagreba: ‘Daytonskim sporazumom nismo bili zadovoljni, ali morali smo ga potpisati‘. Turski predsjednik u Sisku na otvaranju Islamskog centra koji nosi njegovo ime

Piše dv
8. rujna 2022. - 14:05

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u službenom je posjetu Hrvatskoj. U Zagrebu ga je dočekao hrvatski predsjednik Zoran Milanović koji je tom prigodom istaknuo kako je Turska je bila uz Hrvatsku devedesetih godina. - To je već davno, ali na sahrani pokojnog predsjednika Tuđmana, kad je Hrvatska bila u kompliciranoj situaciji, samo su dva državnika došla na sahranu – predsjednik Turske i mađarski predsjednik Vlade. To se ne zaboravlja – istaknuo je među ostalim Milanović. Njegov turski kolega naglasio je kako mu je veliko zadovoljstvo što je nakon šest godina opet stigao u Zagreb.

image

Erdogan i Milanović sa suprugama

Damir Sencar/Afp

- Naše zemlje imaju duboke povijesne i kulturne veze, doživljavaju se kao susjedi iako nemaju zajedničke granice. Turska je među prvima dostavila pomoć nakon nepogoda u Hrvatskoj, a Hrvatska je nama poslala kanader kad smo imali požare. Potpisali smo tri sporazuma. Detaljno smo razgovarali o ratu u Ukrajini. Detaljno smo razgovarali o izborima u BiH. Trgovina među našim zemljama se od prošle godine oporavlja. Naše tvrtke realiziraju važne projekte u raznim sektorima. Turska pomno prati zbivanja na Balkanu i daje svoje doprinose. Istaknuli smo potporu miru i stabilnosti BiH i europskim integracijama. Govorili smo o doprinosima koje možemo dati kao Turska i Hrvatska, dogovorili smo nastavak dijaloga po pitanju BiH nakon izbora – istaknuo je Erdogan dodajući kako je detaljno razgovarao s čelnicima BiH o aktualnoj situaciji te kako on problem vidi u Daytonskom sporazumu koji, kako je naglasio, nije riješio problem BiH. - Mi smo taj sporazum morali potpisati, ali nismo bili zadovoljni – poručio je turski predsjednik koji je za vrijeme boravka u BiH izjavio kako ‘Zapad postoji da bi podijelio i iscijepao muslimane‘. - Želi ih podijeliti, iscijepati, a potom i progutati. Upravo vi ste i vi ćete biti najveća prepreka tome – kazao je Erdogan u Sarajevu što je izazvalo reakcije u susjednoj zemlji. Tako je nekadašnji šef bosanskohercegovačke diplomacije i dugogodišnji čelnik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija tu izjavu ocijenio pogubnom za Bošnjake.

image

Erdogan i Milanović

Damir Sencar/Afp

Milanović je kazao kako je sa Erdoganom razgovarao o situaciji u BiH, položaju Turske, ratu u Ukrajini, te o robnoj razmjeni Hrvatske i Turske. - Moramo ponuditi što možemo kao članica EU-a, NATO-a. Suradnja s Turskom se nastavlja i u području ekonomije, odnosa u susjedstvu… O ovim temama moramo razgovarati više. Vidimo dobre namjere, ali i nedovoljnu upoznatost sa stavovima. Treba nam više dijaloga – istaknuo je hrvatski predsjednik, a na pitanje novinara o situaciji u BiH i Daytonskom sporazumu te odlukama Visokog predstavnika ponovio je kao su njegovi stavovi poznati, odnosno da su Hrvati konstitutivan narod te da moraju imati svoja prava. -Bio sam kritičan prema ulozi Visokog predstavnika i mislim da je izabran bez suglasnosti svih članova. Ne znam što će biti na izborima u BiH, ja sam od sebe dao sve što sam mogao i nadao sam se i da će i drugi dati nešto, a Visoki predstavnik do sada nije dao ništa, a sada je mjesec dana do izbora- poručio je Zoran Milanović. Nakon bilateralnog sastanka potpisano je nekoliko međudržavnih sporazuma, među kojima su i Memorandumi o razumijevanju između hrvatskog i turskog ministarstva unutarnjih poslova o osiguravanju javnog reda i mira te o suradnji u području upravljanja katastrofama i kriznim situacijama. Sporazume su potpisali ministri unutarnjih poslova Hrvatske i Turske.

image

Potpisivanje sporazuma izmedju Republike Hrvatske i Republike Turske.
 

Davor Pongracic/Cropix

Za to vrijeme prve dame Sanja Musić Milanović i Emine Erdogan posjetile su Osnovnu školu Matije Gupca gdje im je predstavljen projekt Živjeti zdravo.

image

Sanja Mušic Mlanovic i Emine Erdogan

Zeljko Puhovski/Cropix
image

Novi Islamski kulturni centar u Sisku

Goran Mehkek/Cropix

Dvojica predsjednika sa Pantovčaka otišli su u Sisak gdje su sudjelovali na otvaranju Islamskog kulturnog centra nazvanog po turskom predsjedniku. Pripreme za izgradnju džamije u Sisku traju godinama, a projekt je, zahvaljujući brojnim donacijama iz zemlje i inozemstva, ostvaren u posljednje tri godine. Islamski kulturni centar, kako je priopćeno iz Medžlisa Islamske zajednice u Sisku, bit će otvorenog tipa i dostupan svim građanima. Inače, to je četvrta takva džamija u Hrvatskoj. Na svečanosti su među ostalima bile i bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović te bivša premijerka Jadranka Kosor.

image

Jadranka Kosor u Sisku

Goran Mehkek/Cropix
image

Ministrica Nina Koržinek Obuljen

Goran Mehkek/Cropix

Dvojica se predsjednika potom ponovo vraćaju u Zagreb kako bi sudjelovali na hrvatsko-turskom gospodarskom forumu. Svoj dolazak potvrdilo je 75 turskih gospodarstvenika, dok se s hrvatske strane očekuje dolazak čak 160 gospodarstvenika. Na gospodarskom formu bit će predstavnici građevinskog sektora, energetike, turizma, prerađivačke industrije, farmaceutske industrije, poljoprivrede, financijskog sektora i drugih gospodarskih grana, donosi Jutarnji list.

Erdogan u Zagrebu završava regionalnu turneju koju je započeo u utorak posjetom Bosni i Hercegovini, gdje se sastao s članovima predsjedništva, dok se dan kasnije sastao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

No nisu svi oduševljeni Erdoganovim dolaskom. Tako je predsjednica Europske federacije novinara i sindikata novinara Hrvatske Maja Sever koja je stala ispred štićene kolone sa plakatom na kojem je na engleskom jeziku pisalo ‘Sloboda turskim novinarima‘ za N1 komentirala posjet turskog predsjednika.

image

 Maja Sever
 

Davor Pongracic/Cropix

-Važno je upozoriti i da mi kao novinarska organizacija vjerujemo da će na to upozoriti i organizacije za ljudska prava. Znamo dobro što turski predsjednik radi u svojoj zemlji i koliko guši slobode novinarstva i ljudskih prava. U ovom trenutku je 38 novinara u zatvoru u Turskoj-rekla je Sever. Kaže kako ovo nije dolazak europskog demokratskog političara. "Moramo upozoriti da dušom i tijelom protestiramo protiv njegovog dolaska i da će predstavnici službene Hrvatske reći o tome nešto na Pantovčaku.

- Srećom, nisam državnica. Najmanje što bi mogli je podsjetiti na 38 zatvorenih novinara te podsjetiti na ono što razne organizacije upozoravaju cijelo vrijeme. Čovjek koji sjedi za stolom je sustavni gušitelj sloboda medija, novinarstva i ljudskih prava- poručila je N1Sever.

07. svibanj 2024 01:18