StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet“Najbolji županijski EU projekti 2022.”

DUNEA-in projekt „BLUEMED“ – pobjednik u kategoriji Doprinos znanosti i inovacijama

Piše dv
26. listopada 2022. - 13:46
”BLUEMED” i ravnateljica Razvojne agencije DUNEA Melanija Milić (Dubrovačko-neretvanska županija) – pobjednik u kategoriji Doprinos znanosti i inovacijama

U Zagrebu je održana konferencija “EU fondovi 2021.-2027.” i svečana dodjela nagrada za „Najbolji županijski EU projekt 2022.“

Izbor je pokrenut kako bi se kroz prezentaciju uspješnih EU projekata i isticanje njihovog doprinosa i značaja u poboljšanju životnih uvjeta lokalne zajednice, krajnjih korisnika i hrvatskih građana u cjelini, potaknulo još bolje i efikasnije korištenje EU fondova. Riječ je o kvalitetnom i poticajnom projektu o čemu govori i sve veći broj prijavljenih projekata. Prve godine izbora, 2020., u finalu je bio 21 projekt, prošle godine 32, a ove godine za titulu najboljega natječe se čak 37 projekata koji su provedeni i/ili završeni u prethodne dvije godine, zaključno sa 31. siječnja 2022. godine.

Na početku konferencije održane su prezentacije: Nove prilike iz EU fondova 2021.-2027., Sporazum o partnerstvu između Europske unije i Republike Hrvatske za financijsko razdoblje 2021.-2027., Nove prilike za potpomognuta i brdsko-planinska područja te otoke, Europska teritorijalna suradnja i aktualni natječaji, te Kako EU fondovi mijenjaju lokalne sredine?

Nakon prezentacija uslijedila je panel rasprava s pobjednicima prošlogodišnjeg izbora za najbolji EU projekt gdje su uz moderatoricu panela Arianu Velu, sudjelovali projekt „BLUEMED“ i ravnateljica Razvojne agencije DUNEA Melanija Milić (Dubrovačko-neretvanska županija) – pobjednik u kategoriji Doprinos znanosti i inovacijama, zatim projekt „Poboljšanje uvjeta za pružanje primarne zdravstvene zaštite u Vukovarsko-srijemskoj županiji“ – pobjednik u kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici, projekt „Key Q+: Kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske“ (Istarska županija) – pobjednik u kategoriji Doprinos prekograničnoj suradnji, „Renew Heat“ (Karlovačka županija) – pobjednik u kategorijama Doprinos poduzetništvu i Najbolji EU projekt prema izboru javnosti, te Hrvatske zajednice županija.

Panelisti su raspravljali o glavnim izazovima s kojima su se susreli prilikom pripreme i provedbe svojih pobjedničkih projekata, kao i dali preporuke, kako korisnicima, tako i sustavima upravljanja i kontrole kako u novom programskom razdoblju postići još bolje rezultate.

Tijekom panela ravnateljica Dunee Melanija Milić je istaknula da pored dobre pripreme projekta važno je razmišljati tko će upravljati završenim projektom  te osigurati njegovu održivost i nastojati čim više uključiti lokalnu zajednicu, te ukazala na to da je Dubrovačko-neretvanska županija “Plava županija” i s obzirom na ovu specifičnost, načelo integralonog upravljanja priobaljem jedan je od njenih fokusa. Dubrovačko-neretvanska županija je već prije 12 godina izradila Smjernice za integralno upravljanje priobaljem, tako je I projekt BLUMED, pored ostalih projekata koje provodi,  sastavni dio ove priče i konkretan primjer kako se prihvaćene Smjernice primjenjuju u našoj županiji.

Podsjećamo projekt BLUMED provodio se do 31. siječnja 2020. godine na području općine Konavle, te zahvaljujući projektu BLUMED, bogato arheološko nalazište podmorja Cavtata postalo je dostupno široj javnosti kroz virtualni muzej u sklopu Arheološkog muzeja u Pridvorju. Posjetiteljima je omogućeno virtualno uranjanje u morske dubine i  interaktivno pregledavanje bogatog podvodnog arheološkog nalazišta ali i mogu zaroniti i u podmorje Grčke i Italije na još šest lokaliteta. Također, lokalni ronilački centar opremljen je novom vrijednom opremom i upotpunio je turističku ponudu.

Nakon prve dvije uspješne godine kada je Dubrovačko-neretvanska županija   osvojila prvo mjesto u kategoriji “Međunarodni projekti” projektom HIKING EUROPA – Otkrivanje ruralne Europe kroz pješačke staze, te prošle godine  za projekt BLUMED u kategoriji Doprinos znanosti i inovacijama, u trećoj godini izbora Dubrovačko-neretavanska županija kandidirala je projekt “Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve” prijavljenog u kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici.

Nakon panela uslijedila je svečana dodjela nagrada za „Najbolji županijski EU projekt 2022.“ Između 37 projekata birao se pobjednik u kategorijama: Doprinos znanosti i inovacijama; Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici; Doprinos prekograničnoj suradnji, Doprinos poduzetništvu.

Stručni žiri izabrao je sljedeće pobjednike:

U kategoriji najbolji EU projekt s doprinosom lokalnoj i regionalnoj zajednici pobjednik je projekt Centar za posjetitelje – Dvorac Janković Virovitičko-podravska županija.

U kategoriji Doprinos prekograničnoj suradnji pobjednik je projekt Grad Zagreb Službena stranica Integrirani pristup skrbi za starije osobe u kući – CrossCare

Projekt COASTENERGY – Blue energy in ports and coastal urban areas (Plava energija u lukama i obalnim urbanim područjima) Istarska županija – Regione Istriana pobjednik je u kategoriji najboljeg EU projekta u kategoriji doprinosa znanosti i inovacijama

SOS – Surađuj i ostvari sebe, projekt Zadarska županija pobjednik je u kategoriji najbolji EU projekt s doprinosom poduzetništvu

Projekt Kulturna ruta Putovima Frankopana (Primorsko-goranska županija)proglašen je najboljim prema glasovima čitatelja Jutarnjeg lista.

Organizatori konferencije “EU fondovi 2021.-2027.” te svečane dodjele nagrada za „Najbolji županijski EU projekt 2022.“ su Hanza Media u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija, Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj te portalom župan.hr, a uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Čestitamo svim ovogodišnjim pobjednicima izbora za najbolji županijski EU projekt!

26. travanj 2024 20:27