StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetIDE NOVI ZAKON

Dubrovnik zabranjuje nove apartmane i ukida trećinu postojećih, evo što će Split napraviti: ‘Imamo 4 zone‘

Piše Mirela Goreta/sd
5. listopada 2023. - 19:57

- Split ovoj priči pristupa jako oprezno. Napravili smo studiju turističkih kapaciteta, uz nju radimo i studiju prometnih rješenja za turizam u gradu Splitu. Sve ćemo to pažljivo uvezati u jedan plan održivosti turizma na način da naročito ne ugrozimo naše građane koji žive od turizma, ali nam je stalo da se turizam u Splitu razvija na način da privlačimo goste veće platežne mogućnosti i da upravljamo na način da održavamo kvalitetu života prvenstveno naših građana, a da, naravno, razvijamo i ekonomiju grada Splita - izjavio je splitski gradonačelnik Ivica Puljak osvrćući se na najave dubrovačkog gradonačelnika Mate Frankovića o zabrani novih apartmana u gradu pod Srđem, ali i ukidanju 30 posto postojećih, jer je, smatraju u Dubrovniku, potrebno znatno smanjiti broj ležajeva u turističkom najmu. Spominje se brojka od 5000 kreveta...

Brojni iznajmljivači, pa tako i splitski već mjesecima strepe kako će se razvijati stvari zahvaljući novom Zakonu o turizmu, koji stupa na snagu sljedeće godine, a koji gradovima i općinama uvodi obvezu donošenja plana upravljanja destinacijom. Gradovi i općine će tako moći donijeti odluku o ograničavanju broja, vrste i kategorije turističkih i ugostiteljskih objekata na svom području, upravljati turističkim tokovima i uvoditi turistički ekološki doprinos. Time se lokalnim vlastima omogućuje zabrana otvaranja novih apartmana, restorana i kafića, piše Slobodna Dalmacija.

Što će Split?

Koje će poteze po ovom pitanju povući splitska gradska uprava i hoće li se povesti za primjerom Dubrovnika još se ne zna. Na adresu Grada uputili smo set konkretnih upita, ali još nema takovih i odgovora.

image


 

Božidar Vukičević/Cropix

- U razdoblju pred nama napravit ćemo sve potrebne analize i što kvalitetniji Plan razvoja destinacije, temeljem kojeg će se donijeti odluke, vodeći se najboljim interesom građana Splita i održivom razvoju turizma na području gradu. Studija koju smo izradili i prije zakonske obaveze svakako će biti temelj za donošenje takvih odluka - kažu u Gradu

Napominju kako je Ministarstvo turizma i sporta, kroz javno savjetovanje, najavilo da će se po donošenju Zakona o turizmu, kao krovnog zakona za sektor turizma, provesti analiza te, ukoliko se to pokaže potrebnim, pristupiti izmjeni i dopuni propisa koji uređuju ugostiteljstvo, pružanje usluga u turizmu i sustav turističkih zajednica.

- Grad Split će sukladno navedenom izraditi i usvojiti Plan, a ističemo da je Turistička zajednica grada Splita već prošle godine naručila Studiju turističkog nosivog kapaciteta grada Splita, koju je izradio Institut za turizam.

Napravljeno je i zoniranje u četiri zone... Donošenje Plana upravljanja destinacijom će, sukladno zakonu, biti temelj za odluke predstavničkih tijela o broju, vrsti i disperziji smještajnih i ugostiteljskih objekata, međutim u ovom trenutku ne možemo reći što će točno njime biti obuhvaćeno, s obzirom da to tek treba biti propisano metodologijom nadležnog ministarstva - dodali su u splitskoj gradskoj upravi.

image

Ivica Puljak

Tom Dubravec/Cropix

Grad Split je sudjelovao u javnom savjetovanju o nacrtu novog Zakona o turizmu, kojim je propisano da će turističke zajednice biti u obavezi izrade planova upravljanja destinacijom temeljem izračuna prihvatnog kapaciteta destinacije. Metodologiju izračuna, kao i metodologiju izrade Plana upravljanja destinacijom donijet će nadležna ministrica, u rokovima propisanim zakonom.

28. travanj 2024 01:47