StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPROCVAT BiH RIVIJERE|

Dubrovnik poluprazan, a prebukirani Neum puca po šavovima

Piše Ahmet Kalajdžić
22. kolovoza 2020. - 07:59
Za potvrdu stare pučke poslovice o tome kako "jednom osvane tek kad drugom omrkne" ne treba ići daleko: dovoljno je otputovati u susjedni Neum, gdje se u jeku koronakrize suočavaju s nezapamćeno uspješnom, rekordnom turističkom sezonom. Iako se i Dubrovnik u kolovozu može pohvaliti s nešto punijim kapacitetima, aktualni se neumski stupanj popunjenosti smještajnih kapaciteta vjerojatno neće nikad dosegnuti. Jer, dojam je da su su državljani cijele BiH preselili upravo u Neum, a s njima i brojni državljani Srbije. Ipak, izostali su tradicionalni gosti iz Češke, Mađarske, Poljske, Koreje i Slovačke.

Za dolazak u Neum nitko ne treba niti tko traži negativni korona- test. Stoga su Neum izabrali mnogi koji ne mogu ljetovati u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Turskoj ili Grčkoj. Tvrde: u Neumu nema teorije za koronu, nitko nikoga ne "šljivi" 5 posto, nema teorije da se bilo tko razboli! Mi smo "korona free" i ne treba nam socijalna distanca jer već imamo kolektivni imunitet!

 

Nepoznat broj gostiju


Zadržati status sigurnog odredišta Neumu je jamstvo uspješne sezone. Voditeljica Turističkog ureda Neuma Ankica Bogdanović ističe da su i sami iznenađeni:- Imamo nikad brojnije goste iz Srbije i Vojvodine. Ludost je da ih agencije od tamo dovode i na jednodnevne izlete! Ranijih su godina najčešće dolazili autobusima, a ove sezone osobnim vozilima. Stoga su gužve velike i bili smo primorani odlučiti da nema zaustavljanja u Neumu onome tko nema rezervacije!

image
Mersed Herić, Senad Alihodžić, Almin Hadžić i Ramadan Hamzić došli su iz Tuzle
Božo Radić/HANZA media


Doista, bosanskohercegovačka rivijera ima, nakon Monaka, najkraću morsku obalu u Europi. Ta je obala ovog ljeta vjerojatno najgušće napučena turistima. Brojem gostiju su iznenađeni i ljubazni domaćini, a procjene se kreću od 16.500 do čak 20 tisuća gostiju! Vidljivo je to na svim plažama, posebno onim pješčanim, ispod hotela, gdje su kupači doslovce jedan na drugome. Slično je i na betonskim, nažalost jednako neurednim plažama gdje nitko ne poštuje preporuku o međusobnom razmaku od najmanje metar. Ali, to je samo preporuka, ne i odluka te redari ne mogu niti imaju temelj za kažnjavanje neopreznih gostiju.
I dok su do srpnja najviše tražili sobe koje su 20 KM dnevno po osobi, u kolovozu se većinom traže apartmani i cijene su "napuhane": za tri noći se traži 200 eura. Ali, ni polovica prosječne BiH- mjesečne plaće nije prepreka za doći u Neum. Tvrde to i studenati iz Tuzle Mersed Herić, Senad Alihodžić, Almin Hadžić i Ramadan Hamzić:- Kad podijelimo troškove, sve se može. Dolazimo godinama, a najskuplje je vikendom. Da možemo duže ostati, isposlovali bi i popust. Ovog su ljeta najveći problemi nemogućnost odlaska na Makarsku rivijeru ili na izlet u Dubrovnik. Nema ni prave zabave; diskoteke ne rade, a živu mjuzu imaju tek rijetki objekti. Ali, važno je da smo se okupali, osjetili more i osunčali- kažu nam.

image
Husein i Derva Mesihić iz Gradačca
Božo Radić/HANZA media


Nismo imali vremena doznati hotelske cijene, ali su svi hoteli dobro popunjeni i zahvaljujući popustima. Privatni je smještaj skuplji nego lani a umirovljeni građevinar Husein i domaćica Derva Mesihić iz Gradačca koji već sedmu godinu dolaze kod iste gazdarice kažu:- Ove je godine skuplje nego lani: za četiri smo noći platili 400 KM. Zbog gužvi sada za bolji apartman traže i 150 KM dnevno! Najviše mi smeta to što nitko ne čisti plaže. Možda i čiste, ali čistače još nismo vidjeli! Nedostaju tuševi, kabine za presvlačenje i barem jedan javni WC svakih 500- 800 metara!
 

Nužna veća čistoća


Profesorica biologije Fatima Korać dodaje da mnoge agencije drže iste cijene: devet dana i autobusni prijevoz na udaljenost od 350 km zapadaju 560 KM. Od dviju Mostarki, profesorice biologije Sabine Dumpor te fizike Aiša Čerkez doznajemo da si BiH-prosvjetni radnici mogu priuštiti ljetovanje:- Ne dolazim često, ali je lijepo. Zbog korone glumim morona, nisu laži- loš je pristup plaži- u stihovima govori raaspoložena Sabina.

image
Mostarske profesorice, prijateljice Aiša Čerkez i Sabina Dumpur
Božo Radić/HANZA media


Međutim, ugostitelj Mario Musa iz Bugojna koji na otvorenom prodaje voće, ne dijeli njihov optimizam. Ogorčen je i bez dlake na jeziku priča:- Katolik sam i nije me strah reći da su bezobrazno digli cijene k'o da su EU! Nisu dovoljno uložili a očekuju velike pare: cijeli Neum ima samo jedan javni tuš i plaća se pola marke za 30 sekundi! Ali, voda ne teče dulje od 8 sekundi! Sramota! Mnogi mi se žale da ih gazde opominju da gase bojlere i štede struju. To su ucjene kao i cijene za ležaljke: kad je gužva s 8 poskupe na 15 KM. Tučepi, Podgora, Promajna, Zaostrog i Brela na Makarskoj rivijeri naša su Meka. U Neum smo došli jer smo morali i zamjeram Plenkoviću da nie jisposlovao za nas ljetovanje u Dalmaciji– priča Mario a njegova supruga, medicinska sestra iz Novog Sada Vesna žali što nitko ne nosi masku:

image
Mario Musa zamjera premijeru Plenkoviću što im nije "isposlovao kupanje na Makarskoj rivijeri"
Božo Radić/HANZA media


-Cijene su skočile i do 200 eura za apartman, a za spavanje na podu i luftmadracu traže 15 KM dnevno! Prijatelji iz Kragujevca su se istog dana po dolasku vratili kući kad su im za apartman tražili 300 KM dnevno! Policajci su dobri i korektno paze na red, iako je mnoge strah prijaviti da im ne strada auto. Da, hrana im je povoljna, a najjeftiniji su objekti "Megi": bijelo meso po 4 a cijelo pile 10 KM. Dovoljno za cjelu familiju!

Doznajemo da je u ožujku i travnju Neum uveo restrikciju i bez korona testa ni iz BiH nitko nije mogao doći bez bojazni da će ga ljubazni domaćini vratiti kući. Sada, Neum prima sve bez korona testa. Sparina i odmor što podsjeća na predratne sindikalne godišnje odmore garnirani su kakofonijom zvukova pop i folk glazbe. Zanimljivo, mnogi dugo i zadovoljno sjede ili stoje u plićaku kao da se žele samo rashladiti. Sve garnira buka hidroskutera što prijete sigurnosti kupača, ali valja priznati: uz visoki stupanj tolerancije nema svađe niti povišenih tonova.


Zadovoljni i s pola!


image
Načelnik općine Neum dr Živko Matuško
Božo Radić/HANZA media


-Neum je popunjen, sezona je uspješna i bili bi zadovoljni i s 50 posto učinaka. Na početku smo zbog korone bili malo zatvoreni, sada nismo. Mnogi su došli iz Banjaluke, Beograda, Novog Sada, Federacije BiH. Mjere moramo poštivati i dići ih na veći nivo da nam se ne bi umanjile naše kulturne, sportske i gospodarske manifestacije na kojima izlažu susjedne zemlje. Siguran smo i čist grad, a više turista znači puniji proračun. Nudimo svježe i čuvene kvalitetne proizvode, a potičemo i poljoprivredne proizvođače u zaleđu, a mi uporno guranmo projekt razvrstavanja, reciklaže i odvoza te smanjenju otpada u moru- kaže načelnik općine Neum dr Živko Matuško
 

Povoljne cijene


image
Kupači posebno traže pješčane plaže
Božo Radić/HANZA media


Na plaži su cijene najma ležaljki i suncobrana po 6- 8 KM, a uz plažu sladoled 1 KM, espresso 2, palačinka 2,5 KM a sokovi 4 KM. Porcija srđela ili ćevapa s pomfritom je 11 KM a lignje su 20 KM. Nešto dalje, u restoranima je primjerice file brancina u vinskom umaku 32 KM, orada (350 gr) na žaru s prilogom 25 KM, saalta od hobotnice 20 KM a omlet 8 KM.
 
26. svibanj 2023 13:02