StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPočasni konzul Mario Knego

Dubrovčanin o situaciji u Kazahstanu: Stanje se stabilizira, ovog ljeta u gradu očekujemo kazahstanske turiste

Piše Gabrijela Bijelić
17. siječnja 2022. - 11:34

Republika Kazahstan, prostorno golema država u središnjoj Aziji s više od 18 milijuna stanovnika, početkom godine našla se u središtu medijske pozornosti zbog nasilnih prosvjeda potaknutih povećanjem cijena ukapljenog plina. Nakon višednevnih nereda koje su neki analitičari povezivali s pokušajem državnog udara, stanje se stabiliziralo, mahom intervencijom mirovnog kontingenta predvođenog Rusima koji je na poziv vlasti angažiran na čuvanju državnih i drugih strateških objekata. Vladajuća garnitura Kazahstana na čelu s predsjednikom Kasimom Žomartom Tokajevim izvijestila je kako su obuzdali teroriste i militante 'potpomognute izvana' a u općem metežu razvlašćen je i dosadašnji vladar iz sjene, inače prvi kazahstanski predsjednik Nursultan Nazarbajev.

Svi su dobro

Kako na aktualne prilike gleda Dubrovčanin Mario Knego, počasni konzul Kazahstana? Kaže nam kako su nakon eskalacije nasilja svi diplomatski predstavnici te azijske Republike dobili dopis s detaljnim opisom aktualne situacije. Knego i njegove kolege od Veleposlanstva Republike Kazahstan u RH primili su priopćenje kojim se potvrđuje dogovorno snižavanje cijena naftnog plina. Navodi se i kako je uvođenje izvanrednog stanja dalo rezultate oko vraćanja ustavnog poretka u cijeloj zemlji, te kako će Parlament objaviti konkretne mjere radi sprečavanja sličnih budućih tragedija:

- Redovito sam u kontaktu s veleposlanikom Hrvatske u Kazahstanu Refikom Šabanovićem koji je posvjedočio da su svi hrvatski državljani u Kazahstanu dobro i da se situacija smiruje i u južnom dijelu zemlje – kazao nam je Knego, sugrađanima poznat i kao osnivač tvrtke Euromarine, specijalizirane za nautički turizam.

image
Nasilni prosvjedi u Almatiju početkom siječnja
AFP

Sugovornika smo pitali kako kao konzularni predstavnik brine o Kazahstancima u Dubrovniku, ako ih uopće ima, te jesu li tamošnji stanovnici otkrili Grad kao turističku destinaciju:

Nema ih u Gradu

- U Dubrovnik dolaze posjetitelji iz Kazahstana, iako ne u tako velikom broju. Uglavnom su to turisti koji se kraće zadržavaju i na proputovanju su iz Crne Gore, kao i vlasnici jahti. Jedan od razloga slabe posjećenosti svakako je nepostojanje izravne zrakoplovne linije s Dubrovnikom. Prošle godine kazahstanski avioprijevoznik Astana Airlines uspostavio je sezonsku liniju iz tamošnje prijestolnice Nur-Sultana, bivše Astane, s Podgoricom, što je pridonijelo povećanom interesu turista i za Hrvatsku. Kazahstanskih državljana u Dubrovniku na duljem ili stalnom boravku, koliko je meni poznato, nema – otkriva počasni konzul koji je na ovu dužnost imenovan 2014. godine na prijedlog bivšeg veposlanika u RH Aslana Mussina i tadašnjeg ministra vanjskih poslova Erlana Idrissova. Vjerodajnice je u rujnu te godine Mario Knego dobio od bivšeg hrvatskog šefa države Iva Josipovića.

image
Vjerodajnica počasnog konzula Kazahstana Marija Knega 2014.
Privatni Arhiv

Naš sugovornik napominje kako se zaduženja počasnog konzula većinom odnose na konzularne poslove vezane za državljane Kazahstana koji borave na dodijeljenom konzularnom području, u ovom slučaju Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

- Najčešći primjeri intervencija su prijava gubitka osobnih dokumenata poput putovnice kad slijedi predaja novih privremenih ili stalnih dokumenata kao zamjena za izgubljene, utvrđivanje identiteta osobe koja traži izgubljene ili otuđene dokumente, pravna pomoć u slučaju prometnih nesreća te eventualna medicinska pomoć i komunikacija sa obiteljima unesrećenih ili oboljelih osoba. Počasni konzul pomaže i u slučaju krađe ili gubitka novca ili kreditnih i debitnih kartica, te kod osiguravanja nužne pomoći oko smještaja ili repatrijacije – podsjeća počasni konzul Republike Kazahstan.

image
Mario Knego počasni konzul Republike Kazahstan
Euromarine.hr
Dubrovnik i Turkestan - povijesni dragulji

Mario Knego podsjeća da je zadatak konzula i pokušaj unapređenja gospodarske suradnje domaćih tvrtki i HR tvrtki i onih iz Kazahstana te uspostava prijateljskih odnosa između županija i gradova. U srpnju je tako Dubrovnik posjetilo izaslanstvo povijesnog grada Turkestana. U delegaciji je bio Refik Šabanović, veleposlanik RH u Kazakhstanu kao i Tolezan Barlybayev, veleposlanik Kazakhstan-a u RH. Nakana je, dakako, bila uspostava prijateljskih odnosa gradova Dubrovnika i Turkestana, koju je dogovorena s dubrovačkim gradonačelnikom Matom Frankovićem.

23. travanj 2024 15:22