StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetAUSTRIJA U LOCKDOWNU

Dubrovčani se još predomišljaju oko odlaska na zimovanje. Evo koje su im destinacije najdostupnije i po kojim cijenama

Piše Maja Rilović Koprivec
22. studenog 2021. - 21:11

Rezervirati zimovanje nekada je u studenome bila već odrađena zadaća, no pandemija je mnogo toga promijenila pa i planove Dubrovčana za skijanje. Aktualne odluke o potpunom lockdownu u Austriji na čija skijališta godinama odlaze i brojni Dubrovčani, još su više poremetile planove.   Austrijski je lockdown na snazi do 13. prosinca, no on će se u slučaju pozitivne ocjene nakon toga datuma ukinuti samo za cijepljene. No pravi skijaši ne odustaju, pa će naći načina da se dokopaju bijelih staza u tjednima nakon Božića.

Zadnjih su godina popularna i ona najbliža skijališta u BiH pa i u Crnoj Gori, a kakvo je zanimanje Dubrovčana za zimskim putovanjima ove sezone, pitali smo Tanju Bosnić iz Lux travela koja je upravo najavila organizaciju programa skijanja na Kupresu nakon jednogodišnje pauze.

Od 5. do 9. siječnja četiri polupansiona u hotelu Adria Ski i transferom iz Dubrovnika, u organizaciji Lux travela stoji manje od dvije tisuće kuna.

image
Ilustracija
Tom Dubravec/Cropix

Nepredvidivo je ovo vrijeme za putovanja, rezervira se i odustaje u posljednji trenutak pa je tako nedavno i Lux travel morao otkazati već organizirano putovanje u Ohrid, dok je ono u Albaniju i Grčku na kraju jedva organizirano zbog nepopunjenog autobusa. Šteta, jer na putovanju nema razmišljanja o lošim stvarima i bolesti, a u autobusu i ovom putovanju se nitko nije zarazio.

- Inače bi Dubrovčani već u listopadu tražili gdje bi na zimovanje. Ove zime svi šute i čekaju jer i sami ne znaju što će i kako. I ja ne znam na kojoj bih planini organizirala zimovanje, obzirom na COVID putovnice, testove, pitanja što s djecom trebaju li se ona testirati cijepiti? Svi čekamo da vidimo što će se dogoditi – govori Tanja Bosnić.

Oglasila je već skijanje na Kupresu, ali ni tu za sada ne vidi velikog zanimanja. - Ranije su ljudi dosta putovali na Žabljak, no tamo zadnje dvije godine nismo išli zbog situacije s demonstracijama kod njih. Gore je ljudima bilo divno jer je priroda prekrasna, imaju sve - nacionalni park, zabavu, bila je baš zaokružena priča... Zaista svi su gore uživali i skijaši i neskijaši i zbog toga sam ponovo u razgovorima da gore organiziramo zimovanje – govori Bosnić. Nekoliko dana polupansiona na Žabljaku uvijek bude po popularnim cijenama, znaju to već Dubrovčani od prethodnih godina. One željne skijanja, a dubljeg džepa, korona neće zaustaviti da nađu zimovanje za sebe bez obzira na udaljenost destinacije. Skijališta u Sloveniji -  Kranjska gora, Rogla, Vogel, Krvavce u sezoni 2021 - 2022, daju i Covid garancije, a neki su u first bookingu ponudili i akcijske smještaja po 350 kuna za dan.

image
Ilustracija
Tom Dubravec/Cropix

Tanja Bosnić smatra kako će skijaši koji su godinama iz Dubrovnika odlazili na skijanje u Italiju ili austrijske Alpe, ove godine zbog lockdowna izabrati skijanje na Jahorini. - Tamo je skijaška infrastruktura najbolja, a to je za prave skijaše. Gore jest lijepo, sve su unaprijedili, infrastruktura je odlična, izvanredni hoteli, uložili su puno pa je istovremeno to i skuplje skijalište. S druge strane, na Jahorini zaista bude ogromna gužva jer se okupe skijaši iz cijele bivše Jugoslavije. Dosta skijaša planira i na Kopaonik koji je također lijep i također nije jeftin iako je malo dalje za vožnju – govori vlasnica Lux travela. Dodaje kako su tražena ranijih godina bila i putovanja u Sarajevo s dnevnim izletima na okolna skijališta, što svima odgovara i skijašima i neskijašima.

Za sve je dakako potrebno pratiti epidemiološke mjere, te voditi računa o tome da ako niste cijepljeni treba raditi brzi antigenski test pri povratku.

03. svibanj 2024 22:17