StoryEditorOCM

Dubrovačkim lovcima nije jasno zašto su se kupovale dozvole za lov: Na ispitima je velika prolaznost, svima koji vole lovstvo i prirodu tu ništa nije posebno teško

Piše Ahmet Kalajdžić
19. siječnja 2024. - 19:54

Nakon što je policija početkom ovog tjedna po nalogu USKOK-a među ostalima uhitila i četrdesetak lovaca za koje se sumnjiči da su dali mito kako bi dobili lovačku uvjerenje, a da prethodno nisu prošli propisanu edukaciju, provjerili smo ima li takvih slučajeva na krajnjem jugu.

U pitanju je dozvola za oružje

Kako bi doznali jesu li  lovački ispiti tako veliki bauk pa su lovci voljni dati mito kako bi ga položili, pitali smo predsjednika županijskog lovačkog saveza Matka Knežića koji kaže kako postoje indicije da je riječ o ‘prodaji ispita‘ bez prethodne obuke. -  Da je sve bilo čisto ne bi policija zaludu uhitila 40 ljudi. Koliko znam, u Hrvatskoj postoji dvadeset učilišta u kojima se podučava ne samo za lovačke ispite nego i voditelje čamca, rukovaoce motornom pilom i slično. Nisam se susretao s takvim osobama, niti imam takvih osobnih iskustava i kod nas nismo imali slučajeve da je netko pokušao podmititi člana komisije, ali znamo da će se svugdje naći ljudi koji idu linijom manjeg otpora- rekao nam je Knežić.

Potražili smo i predsjednika lovačkog društva Konavle Vlaha Mihatovića koji je i član Izvršnog odbora županijske udruge koji se prisjetio:- Kad sam polagao taj ispit bilo je desetak dana obuke i potom polaganje. Osobno mislim da uopće nije problem položiti svima koji redovito idu na predavanja, upoznaju sve jasno objašnjene oblasti te pročitaju brošuru koju dobiju. U pravilu je vrlo velika prolaznost, samo treba pokazati zanimanje i biti na predavanjima. Iznenađen sam ovim uhićenjima koja su mi donekle smiješna. Sad su predavanja online i za sva područja postoji posebna komisija, a praktično se polaže samo na streljani, gdje lovci moraju doći sa svojim oružjem- priča Mihatović i naglašava:

image

Ilustracija














 

Vlado Kos/Cropix/Cropix

Lakše platiti nego sjedati u klupi

-Mi nismo imali pritiske na članove komisija! Tog nije bilo i bio bi skandal da je to netko ovdje napravio ili pokušao podmititi članove komisije u kojoj su redom stariji lovci i svi čestiti ljudi! Bila bi to sramota! Meni da ponude 100 tisuća eura, a ne 100 eura, uveliko bih se uvrijedio... Svi kandidati polažu u Metkoviću ili Dubrovniku, često i u Slanom jer je  ‘na sred puta‘, a tu lovačka udruga ima i  kvalitetne prostorije da se svi okupe. Ovo s uhićenjima ne bih nazvao klasičnim podmićivanjem, nego da je netko nekomu ‘napravio uslugu‘ Cijela je priča čudna. Nepravilnosti je bilo, ali pompu napraviti zbog ukupno 5.000 eura na 40 ljudi? Vjerojatno su rezonirali, ispit nije težak, ali je jednostavnije i lakše dati 150 do 200 eura nego izgubiti tjedan dana prateći predavanja. Kako god, glupo su učinili jer ne shvaćaju da je u pitanju oružje. Nije bauk položiti, problem je vrijeme! Najteže na ispitima? Sve je poprilično jednostavno ili jednako teško. Polagao sam prije 25 godina i sve mi je bilo lako, a svima koji vole lovstvo i prirodu tu ništa nije posebno teško – kaže nam Mihatović.

Navodno je riječ o korupciji članova ispitnih komisija lovačkih udruga koji su, prema prvim dostupnim informacinjama, za ”zeleno svjetlo”, odnosno suglasnost za davanje prolaza na ispitu, uzimali 150- 200 eura. Cijela se akcija odnosi na sjeverpozapadni dio Hrvatske i sve nepravilnosti su uočene na privatnom lovačkom učilištu na području Zagorja, odnosno u ustanovi kakve na hrvatskom jugu uopće nema i sve govori kako edukacije lovaca te ispita, zapravo, nije ni bilo. Ipak, bili su to povod i razlog više da doznamo kako budući lovci stiču potrebne ”papire”, gdje i kako polažu ispite te jesu li članovi ispitnih komisija zabilježili pokušaje podmićivanja.

image

Ilustracija

John Thys/Afp

Propisana procedura

Dubrovački lovci kažu kako lovac može postati bilo koji hrvatski državljanin s navršenih 17 godina i 6 mjeseci i završenom najmanje osnovnom školom. Svi kandidati se za Program osposobljavanja za lovca moraju prijaviti putem edukacijske platforme Hrvatskog lovačkog saveza uz pristupninu, odnosno članarinu u protuvrijednosti 500 kuna u koju su uključeni svi troškovi osposobljavanja za lovca, odnosno online- predavanja, praktična nastava, lovački ispit te izdavanje uvjerenja i diplome. Nastava je podijeljena u šest područja, a to su 1. Povijest hrvatskog lovstva, pravni propisi u lovstvu, lovačka umjetnost i lovačka glasila; 2. Prirodoslovlje i bolesti divljači; 3. Gospodarenje lovištem i divljači, načini lova, lovačka etika i lovački običaji, snalaženje u prirodi, prva pomoć u lovu; 4. Lovna kinologija; 5. Lovačko oružje, streljivo i lovna balistika; te 6. Osnove ekologije i zaštite prirode.

Nakon online i praktične nastave, slijedi pisani dio ispita na kojem kandidat mora točno odgovoriti na 70 posto od  postavljenih 30 pitanja, a nakon tog polaganja slijedi usmeni dio ispita iz svih područja, te se onaj tko ne zadovolji iz jednog ili dva ispitna područja na usmenom dijelu ispita upućuje na popravni usmeni ispit samo iz tih područja. Svi koji ne zadovolje iz tri ili više područja moraju iznova i na pismeni ispit te im se, nakon uspješnog polaganja lovačkog ispita, izdaju Uvjerenje o osposobljenosti za lovca i Diploma o položenom lovačkom ispitu. Lovci se potom učlanjuju u lovačku udrugu prema mjestu stanovanja, dobivaju lovačke iskaznicu te svaki novi lovac nadležnoj Policijskoj upravi ili postaji podnosi zahtjev za izdavanje odobrenja za nabavu lovačkog oružja.

06. svibanj 2024 12:26